Obserwuj w Google News

Owsianka z masłem orzechowym na lepszą pracę mózgu [PRZEPIS]

1 min. czytania
12.10.2021 15:36
Zareaguj Reakcja

Miska ciepłej sycącej owsianki to najlepsze śniadanie na świecie. Można ją szybko przygotować, a dodatek masła orzechowego wpływa pozytywnie nie tylko na nastrój, ale też na sprawność myślenia. Zobacz, jak łatwo zrobić pyszna owsiankę z masłem orzechowym.

Owsianka z masłem orzechowym na śniadanie
fot. Shutterstock
Śniadanie
Jak przygotować owsiankę z masłem orzechowym?
  • kuchnia
    Kuchnia wegetariańska
  • Dieta
    Dieta bezglutenowa
  • Czas przyg.
    15
  • Dla ilu osób
    dla 2 osób

Składniki

  • 2/3 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1,5 szklanki wody lub mleka (lub pół na pół)
  • szczypta soli
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • dodatki: migdały, pokrojony banan, borówki amerykańskie, dżem

Sposób przygotowania

  1. Mleko lub wodę wlej do garnka i doprowadź do wrzenia.
  2. Zmniejsz ogień i wsyp płatki owsiane oraz szczyptę soli.
  3. Gotuj powoli na małym ogniu, często mieszając, aż płatki wchłoną 2/3 płynu przez 3-4 minuty.
  4. Zdejmij garnek z ognia, przykryj i odstaw na ok. 5 minut.
  5. Dodaj miód (lub syrop klonowy) praz masło orzechowe i wymieszaj, żeby składniki się połączyły.
  6. Podawaj z wybranymi dodatkami: orzechami, migdałami, owocami lub ulubionym dżemem.

Owies to zboże niezwykle bogate w białko roślinne (zawiera też najlepszy zestaw aminokwasów). Jeśli połączy się go z mlekiem (białko zwierzęce), to dostarczają do organizmu pełen zestaw niezbędnych aminokwasów. Dzięki zawartości witamin z grupy B takie danie poprawi pamięć i koncentrację, zapobiegnie zmęczeniu i rozdrażnieniu podczas wysiłku fizycznego lub umysłowego. Składniki mineralne zawarte w owsie (selen, magnez) działają antydepresyjnie i likwidują zły nastrój. Dodatek masła orzechowego wzmocni jeszcze działanie składników zawartych w płatkach owsianych.

Kiedy dodać masło orzechowe do owsianki?

Masła orzechowego nie należy dodawać do owsianki podczas gotowania. Najlepiej zrobić to tuż przed podaniem, gdy owsianka jest już ugotowana, ale wciąż nie ostygła. Ciepło sprawi, że masło orzechowe rozpuści się podczas mieszania, dobrze połączy się z płatkami owsianymi, a konsystencja dania stanie się jedwabista.

Do owsianki możesz użyć każdego rodzaju masła orzechowego: gładkiego lub z wyczuwalnymi drobinkami orzechów. Chrupkie masło orzechowe nada daniu wyrazistość, gładkie sprawi, że danie będzie kremowe.

3 wskazówki, jak zrobić pyszną owsiankę z masłem orzechowym

  1. Dodaj szczyptę soli. Pozwoli to zrównoważyć słodycz syropu klonowego lub miodu i wydobyć smak płatków owsianych.
  2. Pozwól owsiance odpocząć. Po ugotowaniu owsianki, gdy będzie jeszcze dość płynna, zostaw ją na kilka minut, żeby wchłonęła resztę płynu i dopiero wtedy dodaj masło orzechowe. To sprawi, że nabierze smakowitej konsystencji.
  3. Nie trzymaj się sztywno przepisu. Eksperymentuj ze składnikami, dodając te, które lubisz najbardziej. Możesz dodać więcej miodu, jeśli wolisz słodsze danie, lub ulubione owoce. A jeśli wolisz bardziej płynną lub gęstszą owsiankę, zmień ilość wody lub mleka.

logo Tu się dzieje