Oceń
Jeśli owsianka już ci się przejadła na śniadanie, spróbuj jaglanki – jest równie odżywcza i pyszna co dobrze znana owsianka. Jaglanka wykorzystuje wszystkie zalety kaszy jaglanej, a dodatek owoców oraz aromatycznych przypraw sprawi, że z niecierpliwością czeka się na poranki. To prawda, kasza jaglana gotuje się nieco dłużej niż płatki owsiane, ale za to się nie przypala, więc można ją zostawić na małym ogniu i pójść umyć włosy czy wyprasować ubranie – śniadanie zrobi się niemal samo.
Jakie zalety ma jaglanka?
Kasza jaglana, z której robi się jaglankę, naturalnie nie zawiera glutenu – jest idealna dla osób, które unikają go w swojej diecie. Zawiera też witaminy z grupy B oraz magnez, żelazo, potas czy pozytywnie wpływający na stan skóry krzem, który rzadko występuje w produktach zbożowych. Jest dość kaloryczna jak na kasze, bo naturalnie zawiera zdrowe tłuszcze – w 100 g kaszy jaglanej jest 348 kcal. Kasza jaglana poprawia przemianę materii i pomaga zapobiegać anemii (zawiera żelazo!), a zawarty w niej magnez pomaga zredukować codzienny stres.
Jak przygotować jaglankę na wodzie?
Do przygotowania jaglanki potrzebujesz świeżą kaszę jaglaną (nie może być zleżała, bo będzie miała gorzki posmak), wodę, a także aromatyczne przyprawy: kurkumę i kardamon, które świetnie komponują się z kaszą. Potrzebne będą także świeże owoce, najlepiej dojrzała gruszka. Gotowe danie możesz też posypać borówkami amerykańskimi. Aby dosłodzić jaglankę, użyj miodu.
Jaglanka na wodzie z gruszką i kurkumą – przepis
Składniki:
- 1/4 szklanki kaszy jaglanej
- 3/4 szklanki wody
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 2 całe ziarna kardamonu
- gruszka
- miód (opcjonalnie)
Przygotowanie: Kaszę jaglaną wsyp do garnuszka (możesz ją wcześniej przepłukać wodą, żeby usunąć wszelkie zanieczyszczenia). Wlej wodę i postaw na ogniu. Dodaj kurkumę oraz ziarenka wydłubane z całych ziaren kardamonu. Gruszkę umyj, wytnij gniazda nasienne i pokrój w kosteczkę. Dodaj do kaszy. Gdy kasza się zagotuje, zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut – jaglanka powinna się gotować naprawdę wolno. Danie jest gotowe, gdy kasza wchłonie niemal cały płyn. Jeśli nie wystarczy ci słodycz gruszki, możesz już na talerzu osłodzić jaglankę miodem.
Oceń artykuł