Domowy syrop jagodowy na kaszel i biegunkę. Jak go przygotować? [PRZEPIS]
Jagody są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Te małe, fioletowe kulki, to prawdziwe źródło witamin i przeciwutleniaczy. Warto wykorzystać sezon na jagody i przyrządzić domowy syrop, po który będziemy mogli sięgać przez cały rok. Zobacz, dlaczego jagody są zbawienne dla organizmu.

Jagody zaliczamy do tzw. superfoods, czyli owoców, które mają najwięcej właściwości odżywczych. To doskonałe źródło witamin (A, C, B, PP) i minerałów (mangan, selen, miedź). Jagody to doskonałe owoce dla cukrzyków (zmniejszają stężenie cukru we krwi). Jagody to również jedno z najlepszych źródeł cennych przeciwutleniaczy, które chronią przed nowotworami. Sezon na jagody niedługo się skończy – to ostatni moment, by wykorzystać świeże owoce. Możemy je również zamrozić i sięgać po nie przez cały rok.
Chociaż jagody znane są głównie ze swojego dobroczynnego wpływu na wzrok, działają pozytywnie na cały organizm. Częste jedzenie jagód wspiera odporność, hamuje stany zapalne w organizmie, działa krwiotwórczo. Jagody są też dobre dla naszego układu pokarmowego.
Jagody na biegunkę
Owoce są źródłem garbników, które działają przeciwzapalnie, bakteriobójczo i ściągająco. Jagody jako lekarstwo na biegunkę najlepiej sprawdzą się w przetworzonej formie (suszone lub w postaci soku). Jagody mają działanie zapierające; uszczelniające ściany jelit. Sok z jagód hamuje również działanie toksyn, które spowodowały zatrucie. Jagodowy syrop na biegunkę mogą spożywać zarówno dorośli, jak i dzieci.
Sprawdzony środek na kaszel
Domowy syrop jagodowy sprawdzi się też jako preparat na kaszel i inne dolegliwości związane z infekcjami górnych dróg oddechowych. Jagody działają przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Pomagają pozbyć się uporczywego kaszlu i wydzieliny. Picie syropu z jagód w czasie infekcji działa też łagodząco na ściany żołądka, podrażnione przyjmowanymi lekami. Dla dzieci syrop z jagód to doskonała alternatywa dla syropu z cebuli, którego zwykle nie lubią.
Jak przygotować domowy syrop z jagód? PRZEPIS krok po kroku
Jagodowy sok najlepiej zrobić samodzielnie, w domowych warunkach. Świeże jagody mają najwięcej witamin i właściwości odżywczych, a przygotowując syrop samodzielnie, mamy pewność, że nie będzie w nim sztucznych substancji. Oto przepis na domowy sok z jagód:
Składniki:
- 0,5 kg jagód leśnych (najlepiej świeżych)
- 0,5 kg cukru (może być brązowy)
- szklanka wody
Przygotowanie:
Proporcje między cukrem a owocami powinny wynosić 1:1. Aby przygotować syrop, należy wsypać owoce do garnka z wodą, następnie dodać cukier i gotować przez ok. 20 minut. Owoce możemy wcześniej rozgnieść (lub po ugotowaniu przecedzić syrop przez sitko). Dawkowanie w przypadku dzieci to jedna lub dwie łyżki dziennie.
Źródło: ekologia.pl, wapteka.pl