Oceń
Wybraliśmy dla was trzy przepisy na dania z soczewicy: sałatkę, zupę oraz dhal.
Jak ugotować soczewicę do sałatek lub dań głównych?
Dla dwóch osób; czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 8 łyżeczek dowolnej soczewicy
- mała szczypta cynamonu
- 2 płaskie łyżeczki kminu rzymskiego
- szczypta czarnego pieprzu
- ćwierć łyżeczki soli himalajskiej
Przygotowanie: w garnku zagotuj niecały litr wody, dodaj cynamon i zamieszaj. Dodaj kmin rzymski i pieprz, zamieszaj. Dodaj sól oraz soczewicę. Wszystko zamieszaj. Gotuj najpierw ma dość dużym ogniu (przez 5-6 minut), a kiedy większość wody odparuje, zamieszaj, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem jeszcze przez około 10 minut.
Tak przygotowaną soczewicę możesz dodawać do sałatek lub jako dodatek do głównego dania.
Sałatka z rukolą i pomidorami – przepis Beaty Pawlikowskiej
Przepis dla jednej osoby, czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- duża garść świeżej rukoli
- kilka łyżek ugotowanej brązowej soczewicy
- 2 dobre, świeże pomidory malinowe
- 1 niewielka fioletowa cebula
- pęczek świeżej kolendry
Przygotowanie: rukolę umyj, osusz, rozłóż na talerzu. Dodaj ugotowaną soczewicę, pomidory pokrojone w łódki i bardzo cienkie plasterki cebuli. Posyp posiekaną kolendrą.
Wszystko polej sosem, który wykonaj z: 4 łyżek oleju z czarnuszki, 1 łyżki octu balsamicznego, szczypty soli himalajskiej.
Rice & dhal – przepis Beaty Pawlikowskiej
Przepis na 2 osoby, czas wykonania: 30 minut
Składniki:
- 8 łyżek ryżu
- 8 łyżek czerwonej lub żółtej soczewicy
- ½ kubka zielonego groszku
- 1 ziemniak
- 1 niewielki pomidor
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 łyżeczka pasty curry
- 2 liście laurowe
- Szczypta pieprzu
- 1 łyżka kurkumy
- pół łyżeczki soli himalajskiej
Przygotowanie: ryż ugotuj w parowarze lub osobnym garnku. W oddzielnym garnku zagotuj 3 kubki wody. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Dodaj do garnka i gotuj przez chwilę. Dodaj kmin rzymski, przyprawę i pastę curry, liście laurowe i pieprz. Wymieszaj wszystko i gotuj przez chwilę. Dodaj sól i soczewicę. Wymieszaj i gotuj przez chwilę.
Dodaj dość drobno pokrojonego pomidora. Wymieszaj i gotuj przez chwilę. Dodaj kurkumę. Wymieszaj i gotuj przez chwilę. Dodaj zielony groszek. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu jeszcze przez 15 minut, aż soczewica spęcznieje i wchłonie wodę. Podawaj z gorącym ryżem.
Zupa jarzynowa z soczewicą – przepis Beaty Pawlikowskiej
Przepis dla 3 osób; czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- pół selera
- 1 por
- 2 niewielkie ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki czerwonej soczewicy
- kilka gałązek naci pietruszki
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki nasion słonecznika
- 4 kulki ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- 3 liście laurowe
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki soli himalajskiej
Przygotowanie: W średnim garnku zagotuj około litra wody. Marchewkę, pietruszkę i seler umyj, obierz, zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Wymieszaj wszystko i gotuj przez chwilę. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz por i czosnek pokrojone na plasterki. Wymieszaj wszystko i gotuj przez chwilę.
Dodaj sól i soczewicę. Wymieszaj wszystko i gotuj przez chwilę. Dodaj umytą i posiekaną nać pietruszki. Wymieszaj wszystko i gotuj przez chwilę. Dodaj kurkumę. Wymieszaj wszystko i gotuj przez chwilę. Dodaj suszone pestki dyni i słonecznika. Wymieszaj wszystko i gotuj pod przykryciem na małym ogniu jeszcze przez około 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Źródło: "Soczewica" Beata Pawlikowska, Wydawnictwo Edipresse, 2018
Oceń artykuł