Oceń
Drugie śniadanie zjadane przez twoją pociechę w szkole to jeden z ważniejszych posiłków dziecka w ciągu dnia. To od niego zależy, czy twój syn lub córka będą mieli energię do nauki. Jeżeli zaproponujesz dziecku coś zdrowego, a zarazem apetycznego istnieje szansa, że zacznie ono omijać sklepik szkolny szerokim łukiem. Drugie śniadanie często przygotowujemy w biegu. Aby było ono zdrowe, wcale nie musisz poświęcać zbyt dużo czasu na jego przygotowywanie. Zobacz kilka pomysłów na to, co zapakować dziecku na drugie śniadanie.
Co powinno zawierać zdrowe pudełko na drugie śniadanie?
Oto, grupy produktów, które powinnaś uwzględnić, przygotowując zdrowe drugie śniadanie dla swojego dziecka.
- Owoce: co najmniej 1 porcja.
- Warzywa: co najmniej 1 porcja.
- Białko: co najmniej 1 porcja, niezależnie od tego, czy jest to mięso, drób, ryba, nasiona roślin strączkowych, czy nabiał.
- Węglowodany złożone: Pełne ziarna, czyli produkty razowe – są one niezbędne dla utrzymania energii na długo, pozwoli to na utrzymanie koncentracji i lepsze funkcjonowanie twojego malucha.
- Tłuszcze: dzieci potrzebują tłuszczów do prawidłowego rozwoju, wybieraj więc przede wszystkim tłuszcze roślinne, takie jak zdrowe oleje, awokado i orzechy lub nasiona.
Zdrowa kanapka z porcją warzyw
Składniki:
- 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego
- 1 łyżeczka masła
- 2 grube plastry twarogu półtłustego
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1/3 makreli wędzonej
- szczypiorek
- pieprz
- 6 rzodkiewek
Przygotowanie:
- Z twarogu, jogurtu naturalnego, makreli i pieprzu ugnieć gładką pastę kanapkową.
- Posiekaj szczypiorek i dodaj go do pasty.
- Pieczywo posmaruj masłem, a następnie nałóż na nie pastę z makreli.
- Zapakuj kanapki w torebkę i włóż do lunchboxu razem z umytymi rzodkiewkami.
Muffinki z serem i ziemniakami
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1½ szklanki drobno pokrojonych ziemniaków
- 1 szklanka pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli
- ¾ łyżeczki soli,
- 8 dużych jaj
- 1 szklanka rozdrobnionego sera cheddar
- ½ szklanki mleka
- ½ łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 1½ szklanki posiekanego świeżego szpinaku
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 160°C.
- Wyłóż formę na muffinki papierowymi foremkami lub posmaruj ją cienką warstwą oleju.
- Rozgrzej oliwę na dużej patelni na średnim ogniu.
- Dodaj ziemniaki, cebulę i ¼ łyżeczki soli i smaż, mieszając, aż ziemniaki będą miękkie, około 5 minut.
- Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia na 5 minut.
- W dużej misce ubij jajka z serem, mlekiem, pieprzem i pozostałą ½ łyżeczki soli.
- Dodaj szpinak i mieszankę ziemniaczaną.
- Wlej mieszaninę do formy na muffinki.
- Piecz, aż muffiny staną się twarde w dotyku, około 25 minut.
- Odstaw na 5 minut przed wyjęciem z formy.
- Możesz pojedynczo owinąć muffiny folią i przechowywać je w lodówce do 3 dni lub zamrażać przez okres do 1 miesiąca.
- Aby podgrzać, zdejmij z nich folię, zawiń w papierowy ręcznik i odgrzej w kuchence mikrofalowej przez 30 do 60 sekund.
Zawijasy z masła orzechowego i banana
Składniki:
- naleśniki
- masło orzechowe (100% orzechów)
- banan
- wykałaczki
Przygotowanie:
- Na talerzu ułóż płasko naleśnika.
- Posmaruj go cienką warstwą masła orzechowego.
- Na brzegu naleśnika połóż dojrzałego banana i delikatnie zroluj go, tak aby był owinięty naleśnikiem.
- Pokrój rolkę na 8 części.
- Każdą z porcji przekłuj wykałaczką, tak aby nie rozpadła się w drodze do szkoły.
- Spakuj zawijasy do pudełka na drugie śniadanie, razem z jogurtem naturalnym do wypicia.
Tęczowe wrapy warzywne
Składniki:
- tortille pełnoziarniste
- hummus
- cienko pokrojony ser cheddar
- szpinak
- pokrojona czerwona papryka
- brokuły
- cienko posiekana czerwona kapusta
- posiekana drobno marchewka
Przygotowanie:
- Posmaruj tortillę grubą warstwą humusu.
- Następnie pokrój ser cheddar w cienkie plastry i rozłóż na hummusie.
- Dodaj liście szpinaku, kawałki papryki, kapusty i marchwi oraz różyczki gotowanego na parze brokuła.
- Zwiń tortillę w papier śniadaniowy i włóż do pudełka na drugie śniadanie.
Czekoladowe placuszki z truskawkami
Składniki:
- ¾ szklanki mąki (można wymieszać mąkę zwyczajną z mąką razową)
- 3 łyżki niesłodzonego kakao
- 2 łyżki cukru pudru
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ⅛ łyżeczki soli
- 1 szklanka maślanki
- 1 białko jaja, lekko ubite
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 szklanki posiekanych świeżych truskawek
Przygotowanie:
- W dużej misce połącz mąkę, kakao w proszku, cukier, sodę oczyszczoną i sól.
- W innej misce połącz maślankę, ubite białko jaja i olej.
- Wmieszaj maślankę z suchymi składnikami tylko do połączenia (ciasto będzie grudkowate).
- Podgrzej lekko nasmarowaną masłem patelnię na średnim ogniu.
- Zredukuj ciepło do średnio-niskiego.
- Na patelni wylej placki wielkości 1 łyżki stołowej ciasta.
- Smaż placuszki, aż lekko się zrumienią.
- W międzyczasie umyj i pokrój truskawki na połówki (możesz wybrać dowolne owoce sezonowe, które lubi jeść twoja pociecha).
- Zapakuj do pudełka śniadaniowego placuszki razem z truskawkami.
Oceń artykuł