Pyszne i zdrowe babeczki bananowo-owsiane [PRZEPIS]
Szukasz pomysłu na ciekawe śniadanie lub zdrową przekąskę? Co powiesz na bananowo-owsiane babeczki. Przygotowanie ich zajmie Ci tylko kilkanaście minut. Zobacz jak je zrobić.

Banany są bogate w witaminy A, C, E i K oraz w wiele składników mineralnych (magnez, fosfor i wapń). Jedzenie ich ułatwia zasypianie, poprawia pamięć i koncentrację oraz zbawiennie działa na różne dolegliwości żołądkowe. Jeśli chodzi natomiast o płatki owsiane to są one świetnym źródłem błonnika i pełnego ziarna.
Babeczki bananowo-owsiane ‒ składniki
Aby zrobić pyszne i zdrowe babeczki z bananów i płatków owsianych potrzebujesz:
- 2 dojrzałych bananów,
- 2 łyżek oleju rzepakowego,
- 1 jajka,
- 120 ml mleka migdałowego,
- 3/4 łyżeczki olejku wanilinowego,
- 75 g mąki pszennej,
- 50 g płatków owsianych,
- 60 g brązowego cukru,
- 1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- szczypta soli.
Jak przygotować bananowo-owsiane babeczki?
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Obierz banany i zmiażdż je za pomocą widelca w misce. Dodaj do nich mokre składniki: olej rzepakowy, jajko, mleko migdałowe oraz olejek wanilinowy. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły. W oddzielnej misce wymieszaj suche produkty: mąkę pszenną, płatki owsiane, cukier brązowy, proszek do pieczenia, cynamon oraz sól. Następnie połącz suche i mokre składniki: wsyp mieszankę z mąką do bananów i innych składników. Wymieszaj, aby były jednolite (nie używaj do tego miksera). Wyłóż blachę do babeczek papilotkami. Wypełnij je ciastem (ok. 1/3 wysokości). Piecz przez 15 minut.
Smacznego!
___
ZdrowoBardzo / AS