Obserwuj w Google News

Ziemniaki są zdrowsze niż się wydawało. Są na to dowody

3 min. czytania
Aktualizacja 30.11.2022
30.11.2022 10:27
Zareaguj Reakcja

Miłośnicy ziemniaków mogą odetchnąć z ulgą. Jak wynika z najnowszych badań, ziemniaki wcale nie są tak niezdrowe, jak do tej pory myśleliśmy, więc spokojnie można je jeść regularnie. Ważne jest jednak to, w jakiej formie się je zjada i z czym łączy.

Ziemniaki nie szkodzą zdrowiu
fot. Shutterstock

Ziemniaki są w Polsce najpopularniejszym dodatkiem do obiadu, choć jako produkt nie są specjalnie cenione i zwykle są uznawane za tzw. zapychacz ("zjedz mięso, ziemniaki możesz zostawić"). Okazuje się, że niesłusznie. Dzięki najnowszym badaniom miłośnicy ziemniaków pieczonych, w mundurkach czy sałatki ziemniaczanej nareszcie mogą jeść te przysmaki bez poczucia winy. Naukowcy udowodnili, że ziemniaki są zdrowsze niż do tej pory myśleliśmy.

Wieloletnie badania nad spożyciem ziemniaków

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Boston University, które zostało opublikowane w piśmie „Journal of Nutritional Science”, objęło 2523 uczestników w wieku 30 lat i starszych. Oceniali oni nawyki żywieniowe i zdrowie uczestników, aby dowiedzieć się, czy regularne spożywanie ziemniaków przez zdrowych dorosłych może mieć negatywny wpływ na ich zdrowie kardiometaboliczne. Wiadomości są dobre.

Naukowcy oparli swoje twierdzenia na danych, które były zbierane już od 1971 r. (od ok. 70 proc. badanych), choć wyniki badania zostały opublikowane dopiero teraz, w 2022 r. Pod uwagę wzięto zarówno zwykłe białe ziemniaki, jak i bataty, czyli słodkie ziemniaki. Uczestnicy badania spożywali 36 proc. ziemniaków pieczonych, 28 proc. smażonych, 14 proc. w postaci puree i 9 proc. gotowanych, pozostałe 13 proc. to były inne opcje.

Ziemniaki nie są szkodliwe dla zdrowia

W przypadku zdrowych dorosłych, wyniki wykazały brak związku pomiędzy spożywaniem czterech lub więcej niepełnych szklanek białych lub słodkich ziemniaków – smażonych lub nie – w ciągu tygodnia a zwiększonym ryzykiem problemów zdrowotnych, w tym nadciśnienia i dyslipidemii.

Osoby, które jadły smażone potrawy z ziemniaków miały niższe ryzyko wystąpienia różnych problemów zdrowotnych, pod warunkiem jednak, że nie jedli dużej ilości czerwonego mięsa lub byli aktywni fizycznie. Były one o 24 proc. mniej narażone na rozwój cukrzycy typu 2 i o 26 proc. mniej na podwyższony poziom trójglicerydów niż osoby nieaktywne fizycznie lub jedzące dużo czerwonego mięsa.

Dlaczego warto jeść ziemniaki?

Wyniki badania nie zaskakują specjalistów – ziemniaki to bowiem naturalne nieprzetworzone warzywa, których w diecie większości ludzi jest zbyt mało. Zawierają wysokiej jakości węglowodany i błonnik. Jeden średni ziemniak jest dobrym źródłem potasu, który jest elektrolitem i wspomaga funkcjonowanie mięśni, układu sercowo-naczyniowego i układu nerwowego. Ziemniaki są również dobrym źródłem witaminy C (zwłaszcza regularnie jedzone), która działa jako przeciwutleniacz i pomaga w zapobieganiu uszkodzeniom komórek.

Ważny jest jednak sposób jedzenia ziemniaków i to, z jakimi produktami je łączymy. Powinny być one częścią zbilansowanych posiłków, a nie tylko stanowić dodatek do czerwonego mięsa, np. kotleta czy steku. Można dodawać do nich klasyczne dodatki, takie jak masło, mleko czy śmietana, ale jedynie w małych ilościach, jak przyprawę.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: I. Yiannako. R. T. Pickering, M. Yuan, M. R. Singer, L. L. Moore, Potato consumption is not associated with cardiometabolic health outcomes in Framingham Offspring Study adults, Journal of Nutritional Science, Volume 11, 2022