Oceń
Chociaż jedzenie owadów cieszy się rosnącą popularnością w różnych częściach świata, w Polsce taki pomysł brzmi egzotycznie. Tymczasem owady stanowią dobre źródło białka i kwasów tłuszczowych. Nie oznacza to oczywiście, że teraz powinniśmy włączyć do diety chrząszcze i koniki polne, ale nie musimy aż tak się ich bać :). Zwłaszcza że niebawem owady będą składnikiem dań, po które regularnie sięgamy. Wszystko za sprawą rozporządzenia Komisji Europejskiej. 24 stycznia do obrotu w krajach członkowskich UE weszła mąka ze świerszcza. Oznacza to, że produkcja i sprzedaż żywności, która ją zawiera jest jak najbardziej legalna.
W jakich produktach możemy spodziewać się nietypowego dodatku?
To zła wiadomość dla osób, które naprawdę brzydzą się owadów…Lista zatwierdzonych artykułów na bazie mąki ze świerszczy jest dość długa. Zawiera między innymi:
- krakersy, paluszki
- pieczywo
- herbatniki
- batony zbożowe
- produkty na bazie makaronu i roślin strączkowych
- sosy
- czekoladę
- zupy i koncentraty
- pizzę
- sosy
- suche, gotowe mieszanki do wypieków
- przekąski z mąki kukurydzianej
- analogi mięsa
Na razie pozwolenie na stosowanie proszku wykorzystuje jedna firma (Cricket One Co.Ltd. z Wietnamu).
Mąka ze świerszczy: tak działa na zdrowie
Nietypową mąkę przygotowuje się z suszonych owadów, hodowanych na specjalnych fermach. Ma ona trochę inny smak niż tradycyjna mąka; delikatnie przypomina orzechy.
Jak wskazuje Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, produkt ten ma wiele prozdrowotnych właściwości i jest w pełni bezpieczny. To doskonałe źródło witamin z grupy B (porcja mąki zaspokaja w 17% dzienne zapotrzebowanie na witaminę B12), wapnia, potasu, miedzi czy magnezu. Nie zawiera glutenu, więc mogą ją jeść osoby z celiakią.
Co ciekawe, 6 stycznia 2023 r. Komisja UE zatwierdziła również wprowadzenie na rynek mrożonych, suszonych i sproszkowanych form larw Alphitobius diaperinus, znanego również jako mącznik mniejszy.
Pozostaje nam.. życzyć smacznego :)
Źródło: COMMISSION IMPLEMENTING REGULATION (EU) 2023/5 of 3 January 2023 authorising the placing on the market of Acheta domesticus (house cricket) partially defatted powder as a novel food and amending Implementing Regulation (EU) 2017/2470, Official Journal of the European Union, eur-lex.europa.eu; Aguilar-Toalá, J.E.; Cruz-Monterrosa, R.G.; Liceaga, A.M. Beyond Human Nutrition of Edible Insects: Health Benefits and Safety Aspects. Insects 2022, 13, 1007. https://doi.org/10.3390/insects13111007
Oceń artykuł