Pizza, bułeczki i chleb ze świerszczy? Mąka z owadów trafia do sklepów

01.02.2023
Aktualizacja: 01.02.2023 12:03

Komisja Europejska właśnie zezwoliła na sprzedaż produktów z dodatkiem… owadów. Mąkę ze świerszczy możemy znaleźć na sklepowych półkach od ponad tygodnia. Czy należy jej unikać? Wprost przeciwnie: produkt ten jest bardzo korzystny dla zdrowia.

Mąka ze świerszczy trafia do sklepów
fot. Shutterstock

Chociaż jedzenie owadów cieszy się rosnącą popularnością w różnych częściach świata, w Polsce taki pomysł brzmi egzotycznie. Tymczasem owady stanowią dobre źródło białka i kwasów tłuszczowych. Nie oznacza to oczywiście, że teraz powinniśmy włączyć do diety chrząszcze i koniki polne, ale nie musimy aż tak się ich bać :). Zwłaszcza że niebawem owady będą składnikiem dań, po które regularnie sięgamy. Wszystko za sprawą rozporządzenia Komisji Europejskiej. 24 stycznia do obrotu w krajach członkowskich UE weszła mąka ze świerszcza. Oznacza to, że produkcja i sprzedaż żywności, która ją zawiera jest jak najbardziej legalna.

W jakich produktach możemy spodziewać się nietypowego dodatku?

To zła wiadomość dla osób, które naprawdę brzydzą się owadów…Lista zatwierdzonych artykułów na bazie mąki ze świerszczy jest dość długa. Zawiera między innymi:

  • krakersy, paluszki
  • pieczywo
  • herbatniki
  • batony zbożowe
  • produkty na bazie makaronu i roślin strączkowych
  • sosy
  • czekoladę
  • zupy i koncentraty
  • pizzę
  • sosy
  • suche, gotowe mieszanki do wypieków
  • przekąski z mąki kukurydzianej
  • analogi mięsa

Na razie pozwolenie na stosowanie proszku wykorzystuje jedna firma (Cricket One Co.Ltd. z Wietnamu).

Mąka ze świerszczy: tak działa na zdrowie

Nietypową mąkę przygotowuje się z suszonych owadów, hodowanych na specjalnych fermach. Ma ona trochę inny smak niż tradycyjna mąka; delikatnie przypomina orzechy.
Jak wskazuje Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa,  produkt ten ma wiele prozdrowotnych właściwości i jest w pełni bezpieczny. To doskonałe źródło witamin z grupy B (porcja mąki zaspokaja w 17% dzienne zapotrzebowanie na witaminę B12), wapnia, potasu, miedzi czy magnezu. Nie zawiera glutenu, więc mogą ją jeść osoby z celiakią.

Co ciekawe, 6 stycznia 2023 r. Komisja UE zatwierdziła również wprowadzenie na rynek mrożonych, suszonych i sproszkowanych form larw Alphitobius diaperinus, znanego również jako mącznik mniejszy.

Pozostaje nam.. życzyć smacznego :)

Źródło: COMMISSION IMPLEMENTING REGULATION (EU) 2023/5 of 3 January 2023 authorising the placing on the market of Acheta domesticus (house cricket) partially defatted powder as a novel food and amending Implementing Regulation (EU) 2017/2470,  Official Journal of the European Union, eur-lex.europa.eu; Aguilar-Toalá, J.E.; Cruz-Monterrosa, R.G.; Liceaga, A.M. Beyond Human Nutrition of Edible Insects: Health Benefits and Safety Aspects. Insects 2022, 13, 1007. https://doi.org/10.3390/insects13111007