Obserwuj w Google News

Jak rozpoznać, że produkt zawiera dodatek owadów? Szukaj tych słów na etykiecie

3 min. czytania
Aktualizacja 24.02.2023
13.02.2023 19:43
Zareaguj Reakcja

W styczniu tego roku dopuszczono do sprzedaży na terenie Unii Europejskiej mąkę ze świerszczy. To jednak niejedyne owady, które mogą być dodatkiem do żywności – gatunków jest aż cztery. Jak rozpoznać, że produkt zawiera dodatek owadów? Taka informacja powinna pojawić się na etykiecie.

Oznaczenie produktów zawierających owady
fot. Shutterstock
  1. Jakie owady mogą być dodawane do żywności?
  2. W jakich produktach mogą znaleźć się owady?
  3. Owady w żywności – oznaczenia na etykiecie

W Europie owady mogą być składnikiem żywności już od 2021 roku – to wtedy Unia Europejska zezwoliła na dodawanie do produktów żywnościowych dwóch ich gatunków. W tym roku lista dopuszczonych do spożycia owadów jeszcze się rozszerzyła – znalazł się na niej kolejny owad, a także nowy produkt, jakim jest mąka ze świerszcza (odtłuszczony proszek ze świerszczy). Lista produktów, w których mogą się znaleźć owady jest długa. Jeśli nie chcemy jeść produktów zawierających takie składniki (lub przeciwnie: właśnie chcemy), warto wiedzieć, jak je rozpoznać. Informacja powinna znaleźć się na etykiecie. Czego szukać?

Jakie owady mogą być dodawane do żywności?

Jak można przeczytać na rządowej stronie, Unia Europejska dopuściła do sprzedaży w Europie tzw. nową żywność. To m.in. produkty pozyskiwane z nowych źródeł czy wyprodukowane za pomocą nowych technologii i procesów produkcyjnych, a także wyroby tradycyjnie spożywane poza UE. Są nimi właśnie owady. Nowa żywność może być wprowadzana na rynek w Unii Europejskiej, pod warunkiem że wydano na nią zezwolenie i została wpisana do unijnego wykazu.

W unijnym wykazie nowej żywności znajdują się aktualnie 4 rodzaje owadów:

  • mącznik młynarek – mrożony, suszony i sproszkowany
  • szarańcza wędrowna – mrożona, suszona i sproszkowana
  • świerszcz domowy – mrożony, suszony i sproszkowany
  • pleśniakowiec lśniący – mrożony, pasta, suszony i sproszkowany.

W wykazie nowej żywności wskazano m.in. warunki jej stosowania oraz dodatkowe wymagania dotyczące etykietowania.

W jakich produktach mogą znaleźć się owady?

Mąka ze świerszcza domowego i z szarańczy wędrownej oraz sproszkowane larwy mącznika młynarka mogą być składnikiem wielu produktów, dostępnych w sklepach. Można je znaleźć zwłaszcza w takiej żywności jak:

  • batoniki zbożowe
  • chleb i bułki
  • przetworzone zboża i płatki śniadaniowe
  • płatki owsiane
  • makarony
  • zupa
  • pizza
  • przekąski, np. chipsy, krakersy lub paluszki
  • masło orzechowe
  • przetwory mięsne
  • produkty wegetariańskie
  • produkty mleczne, np. jogurty
  • czekolada.

Informacja, że składnikiem produktu jest mąka lub pasta z owadów albo sproszkowane owady, powinna znaleźć się na etykiecie.

Owady w żywności – oznaczenia na etykiecie

Produkty zawierające dodatek owadów muszą być odpowiednio oznaczone – taka informacja powinna znaleźć się na etykiecie. – Należy szukać postaci, w jakiej dodatek ten został użyty, np. mrożona, pasta, suszona, sproszkowana albo częściowo odtłuszczony proszek w przypadku świerszcza domowego, oraz gatunku wraz z jego łacińską nazwą – wyjaśnia mgr inż. Radosław Bogusz z Instytutu Nauk o Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

W przypadku dodatku owadów na etykiecie powinny pojawić się takie nazwy:

  • Acheta domesticus (świerszcz domowy) – mąka ze świerszczy może się znaleźć w takich produktach, jak chleb, krakersy, herbatniki, paluszki chlebowe, makarony, pizza, mieszanki do wyrobów piekarniczych lub batony i makaron
  • Tenebrio molitor (mącznik młynarek) – najczęściej dodawany jest do żywności zamrożonej, produktów suszonych i sproszkowanych
  • Locusta migratoria (szarańcza wędrowna) – można ją znaleźć w różnorodnych produktach: od przekąsek po hamburgery, składniki posiłków lub słodycze
  • Alphitobius diaperinus (pleśniakowiec lśniący).

– Na etykiecie takich produktów należy zamieścić także informację o tym, że ich dodatek może powodować reakcje alergiczne u konsumentów, u których stwierdzono alergię na skorupiaki i produkty z nich uzyskane oraz na roztocza kurzu domowego. Taka informacja powinna znajdować się w pobliżu wykazu składników produktu – dodaje specjalista z SGGW.

W zależności od tego, czy producent chce się chwalić zawartością owadów w swoim produkcie czy nie, informacja o użyciu np. mąki z owadów może się też pojawić w innym miejscu etykiety. Warto pamiętać, że produkty na bazie owadów mają też zwykle wyższą cenę od średniej – więc także ona może być wyróżnikiem.

Źródło: Gov.pl / Bezpieczeństwozywnosci.wip.pl / Eur-lex.europa.eu / Polskiobserwator.de