Oceń
- Jak powstaje ocet jabłkowy?
- Zasady diety octowej
- Przepis na vinegret z octu jabłkowego
- W czym może pomóc dodatek octu jabłkowego do diety?
- Czy dodawanie octu do diety może szkodzić?
- Podsumowując
Jak powstaje ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy powstaje w dwuetapowym procesie fermentacji. Najpierw jabłka są krojone lub kruszone i łączone z drożdżami w celu przekształcenia cukru w alkohol. Następnie, w celu fermentacji alkoholu w kwas octowy, dodaje się do nich bakterie. Tradycyjna produkcja octu jabłkowego zajmuje około miesiąca, choć niektórzy producenci gwałtownie przyspieszają ten proces, tak że zajmuje to tylko jeden dzień. Głównym aktywnym składnikiem octu jabłkowego jest kwas octowy, znany również jako kwas etanowy. Jest związkiem organicznym o kwaśnym smaku i silnym zapachu. Około 5–6% octu jabłkowego składa się właśnie z z kwasu octowego. Sam ocet jabłkowy, zawiera również wodę i śladowe ilości innych kwasów, takich jak kwas jabłkowy. Jedna łyżka stołowa (15 ml) octu jabłkowego zawiera około trzech kalorii i praktycznie nie zawiera węglowodanów.
Zasady diety octowej
Najlepszym sposobem na włączenie octu jabłkowego do diety jest użycie go do gotowania, to znaczy do przygotowywania dressingów do sałatek, majonezu domowej roboty itp. Niektórzy ludzie lubią też rozcieńczać go w wodzie i pić jako napój. Typowe dawki wahają się od 1 do 2 łyżeczek (5–10 ml) do 1–2 łyżek (15–30 ml) dziennie, zmieszanych z dużą szklanką wody. Najlepiej zacząć od małych dawek i unikać przyjmowania dużych ilości. Zbyt dużo octu może powodować szkodliwe skutki uboczne, w tym erozję szkliwa zębów i potencjalne interakcje. Pamiętaj, że ocet jabłkowy jest stosunkowo bezpiecznym suplementem do spożycia z umiarem, ale nie został szeroko przebadany.
Przepis na vinegret z octu jabłkowego
Składniki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek - aby uzyskać wyraźny, dobry smak użyj oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka miodu - upewnij się, że jest to miód naturalny
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Wymieszaj wszystkie składniki i dodawaj do sałatek.
W czym może pomóc dodatek octu jabłkowego do diety?
Przez tysiące lat związki zawierające ocet były stosowane ze względu na swoje domniemane właściwości lecznicze. Wykorzystywano je do „detoksykacji”, jako antybiotyk, a nawet w leczeniu szkorbutu. Chociaż nikt już nie używa octu jabłkowego jako antybiotyku, ostatnio reklamowano go w celu zmniejszenia masy ciała. Jakie są dowody?
Badania na otyłych szczurach i myszach sugerują, że kwas octowy może zapobiegać odkładaniu się tłuszczu i poprawiać metabolizm. Najczęściej cytowanym badaniem na ludziach jest próba przeprowadzona na 175 osobach w 2009 roku. Osoby biorące udział w badaniu spożywały codziennie napój zawierający zero, jedną lub dwie łyżki octu. Po trzech miesiącach wśród osób, które spożywały ocet, odnotowano niewielką utratę masy ciała (1 do 2 kg) i niższy poziom trójglicerydów niż u tych, którzy go nie pili. Inne małe badanie wykazało, że spożywanie octu sprzyjało uczuciu pełności po jedzeniu. Wynikało to jednak z tego, że po wypiciu octu badani odczuwali mdłości. Żadne z tych badań nie badało konkretnie octu jabłkowego. Dowody naukowe potwierdzające, że spożywanie octu jest niezawodnym, długoterminowym sposobem utraty nadwagi, nie jest przekonujące. Z drugiej strony, wiele badań sugeruje, że ocet może zapobiegać skokom cukru we krwi u osób ze stanem przedcukrzycowym i cukrzycą typu 2, blokując wchłanianie skrobi.
Czy dodawanie octu do diety może szkodzić?
W przypadku octu wydaje się, że ryzyko jest równie niewielkie jak skuteczność samej metody. Jednak w przypadku diet o wysokiej jego zawartości, warto pamiętać o pewnych kwestiach:
- ocet, jeżeli jest nierozcieńczony, ma wysoką kwasowość, która może uszkodzić szkliwo zębów; z tego względu lepiej nie łykać go łyżkami (jeżeli zdecydujesz się na taki sposób suplementowania octu, zawsze płucz jamę ustną wodą), a stosować tylko i wyłącznie jako dodatek do sosów sałatkowych
- niektóre badania pokazują, że może obniżać on poziom potasu, jest to szczególnie ważne dla osób przyjmujących leki obniżające stężenie tego składnika mineralnego (takie jak zwykłe leki moczopędne stosowane w leczeniu wysokiego ciśnienia krwi)
- ocet może zmieniać poziom insuliny, osoby cierpiące na cukrzycę powinny zachować szczególną ostrożność jeżeli chcą wprowadzić duże ilości octu do diety
Podsumowując
Jeśli próbujesz schudnąć, dodanie octu jabłkowego do diety prawdopodobnie nie rozwiąże problemu. Pomimo że dieta z dodatkiem octu jabłkowego, dalej jest jedną z najczęściej wyszukiwanych w internecie diet odchudzających, pamiętaj, że popularność diet często ma niewiele wspólnego z faktycznymi dowodami. Pomimo kilku efektów zdrowotnych, ocet jabłkowy nie sprawi, że przestaniesz jeść słodycze lub wejdziesz na bieżnię. Co więcej, udowodniono, że do utraty masy ciała czy kontrolowania poziomu cukru we krwi wystarczy zdrowa dieta oraz wysiłek fizyczny. Dlatego, zamiast szukać magicznego składnika na schudnięcie, wprowadź w życie zasady zdrowego żywienia i aktywność fizyczną. Skuteczność takich działań w odchudzaniu jest w 100% potwierdzona.
Oceń artykuł