Obserwuj w Google News

Mleko A2 to "mleko pierwotne". Szansa dla alergików

2 min. czytania
Aktualizacja 03.04.2023
03.04.2023 09:19
Zareaguj Reakcja

Mleko A2 nie różni się smakiem, zapachem ani konsystencją od mleka dostępnego na półkach sklepowych, ale za sprawą jednego z aminokwasów jest mlekiem o obniżonej alergenności.

Mleko A2
fot. Shutetrstock

Mleko A2 jest tzw. mlekiem pierwotnym takim, jakie występowało dawniej. W wyniku mutacji w łańcuchu DNA doszło do zmiany jednego z 209 aminokwasów w strukturze kazeiny, a konkretnie prolina została zastąpiona przez histydynę. W ten sposób powstało mleko z beta-kazeiną A1. "Dziś mamy w sklepach głównie mleko mieszane, zawierające obydwa warianty beta-kazeiny, zarówno A1 jak i A2" - mówi Dyrektor ds. Hodowli w Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka Agnieszka Nowosielska.

Mleko A2 - wygląd, właściwości, różnice

Mleko A2 na pierwszy rzut oka nie różni się od mleka konwencjonalnego, czyli mleka zawierającego zarówno beta-kazeinę A1 jak i A2. Ma taki sam smak, zapach, konsystencję. Różnica polega na tym, że jest produktem o obniżonej alergenności, łatwiej przyswajanym przez osoby cierpiące po spożyciu mleka na dolegliwości trawienne.

- Żeby wiedzieć, jakie mleko daje krowa, musimy tę krowę zgenotypować. Jest to zabieg bardzo prosty. Pobieramy niewielki wycinek tkanki z ucha i wysyłamy do specjalistycznego laboratorium. Dostajemy informację, jaki genotyp betakazeiny ma krowa: A1A1, A2A2, czy genotyp mieszany A1A2. Mleko A2 pozyskiwane jest wyłącznie od krów, które mają genotyp A2A2. Oznacza to, że u hodowcy mleko od krów z tym genotypem musi być oddzielone, tak samo jak linia produkcyjna w zakładzie przetwórstwa mleka - tłumaczy Agnieszka Nowosielska, Dyrektor ds. Hodowli w Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka.

Mleko A2 jest już dostępne w wielu krajach, m.in. w Nowej Zelandii, Chinach, Stanach Zjednoczonych, w niektórych krajach europejskich, ale nie w Polsce. I tym razem bynajmniej nie chodzi o przepisy. "Nie jest to żadna modyfikacja genetyczna, odrębne przepisy nie są potrzebne" - zaznacza Agnieszka Nowosielska. "Żeby przygotować stada jednorodne genetycznie, hodowcy muszą wiedzieć, że jest podmiot, który to mleko od nich kupi" - wyjaśnia ekspertka.

Czy dla hodowców wejście w produkcję mleka A2 oznacza rewolucję? Niekoniecznie. "Z badań, które przeprowadziliśmy w 2022 roku, wynika, że ponad 48% krów przez nas przebadanych, a było to ponad 14 tys., ma genotyp beta-kazeiny A2A2" - informuje Agnieszka Nowosielska. Na pytanie, kiedy możemy spodziewać się mleka A2 w polskich sklepach, odpowiedź nie jest oczywista. "Mam nadzieję, że w ciągu dwóch lat" - mówi Dyrektor ds. Hodowli w Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka. I zaznacza: "Większość konsumentów może pić tradycyjne mleko, do czego zachęcamy. Wychodzimy naprzeciw tym konsumentom, którzy aktualnie pić mleka nie mogą".

- Mleko A2 jest dobrą alternatywą dla tradycyjnego mleka - potwierdza prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, Dyrektor Instytutu Edukacji Żywieniowej i Stylu Życia Profesora Jarosza, gastroenterolog, internista, ekspert ds. żywności, żywienia i stylu życia, otyłości, nowotworów, chorób przewodu pokarmowego i dietetyki. "Wstępne badania sugerują, że u osób z nietolerancją mleka, objawy się zmniejszają lub ustępują" - dodaje ekspert.