Miód jest lepszy do słodzenia niż cukier. Na co pomaga?
Zalety miodu znane są od wieków. To naturalny nieprzetworzony produkt, który na co dzień świetnie zastępuje cukier. Ma też właściwości lecznicze – zawiera cenne składniki, które nie występują w białym cukrze.

- Czym jest miód?
- Co zawiera miód?
- Jakie właściwości lecznicze ma miód?
- Kto nie może jeść miodu?
- Jakie właściwości mają różne rodzaje miodu?
- Jakie są zastosowania miodu?
Trudno przecenić zalety naturalnego miodu. Jest pyszny, słodki i bogaty w naturalne składniki, ma też działanie prozdrowotne. Sprawdza się w leczeniu przeziębienia czy kaszlu, pozytywnie wpływa na działanie układu pokarmowego. Można go jeść na co dzień, choć nie należy przesadzać z ilością, bo jest, niestety, bardzo kaloryczny.
Czym jest miód?
Miód wytwarzany jest przez pszczoły z nektaru i spadzi (przetworzona przez pszczoły wydzielina mszyc i czerwców), które są przenoszone do plastrów w ulach. Pszczoły zbierają nektar i pyłek na wiosnę, gdy kwitnie większość roślin. Tylko wiosną jest więc dostępny świeży, naturalnie płynny miód (z upływem czasu prawdziwy miód ulega naturalnej krystalizacji).
Co zawiera miód?
W miodzie naturalnym występuje przede wszystkim glukoza i fruktoza, a także maltoza – to cukry proste, które są dobrym źródłem energii dla mózgu. Niestety, są one bardzo kaloryczne. W miodzie oprócz cukrów występują również kwasy organiczne, olejki eteryczne, które każdemu gatunkowi miodu nadają charakterystyczny zapach, a także białka i barwniki. Miód zawiera też witaminy oraz składniki mineralne:
- witaminy: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy (witamina B9), pantotenowy (witamina B5), biotyna (witamina B7),
- składniki mineralne: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, kobalt i inne.
Jakie właściwości lecznicze ma miód?
Naturalny miód pszczeli pozytywnie wpływa na zdrowie. Jakie ma działanie?
- Obniża wysokie ciśnienie krwi.
- Działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.
- Stymuluje produkcję białych krwinek – działa stymulująco na odporność.
- Uzupełnia zapasy glikogenu w mięśniach.
- Odżywia mózg.
- Poprawia pracę wątroby, pobudzając wydzielania żółci.
Kto nie może jeść miodu?
Jedzenie miodu nie jest wskazane dla alergików, cukrzyków i niemowląt, czyli dzieci poniżej 1. roku życia.
- Alergicy - osoby uczulone na pyłki kwiatowe czy składniki spadzi powinny wykluczyć miód ze swojej diety. Reakcja alergiczna może także wystąpić w przypadku alergii na jad pszczeli lub na pyłki traw i zbóż, w zależności od rodzaju miodu.
- Cukrzycy – do jedzenia miodu ostrożnie powinny pochodzić osoby z cukrzycą, bo jest on skoncentrowanym źródłem węglowodanów prostych i ma wysoki indeks glikemiczny. Miód może być pomocny dla cukrzyków w stanach hipoglikemii: łyżeczka miodu to ok. 1 wymiennik węglowodanowy.
- Niemowlęta – w miodzie mogą występować przetrwalniki toksyny botulinowej (Clostridium botulinum), dlatego dzieci w 1. roku życia nie powinny go spożywać, ponieważ z powodu niedojrzałej mikroflory jelitowej może dojść u nich do zatrucia i rozwoju botulizmu dziecięcego.
Jakie właściwości mają różne rodzaje miodu?
Każdy rodzaj miodu, zależnie z kwiatów jakiej rośliny został zebrany pyłek, ma inny kolor, smak oraz zapach. Ze względu na zawartość pyłków miody kwiatowe mogą uczulać, mniej uczulające są miody spadziowe. Poszczególne miody mogą także mieć odmienne działanie na organizm człowieka.
- Wielokwiatowy – ma ciemnożółty kolor, dość długo nie ulega krystalizacji, ma korzystne działanie na stany alergiczne dróg oddechowych, wyczerpanie fizyczne i psychiczne, a także na serce i naczynia krwionośne
- Akacjowy – ma jasnożółty kolor i delikatny aromat, jest pomocny przy przeziębieniach, wpływa korzystnie na prawidłową pracę przewodu pokarmowego, nerek i układ moczowego
- Lipowy – jest delikatny w smaku, ma barwę jasnożółtą, wpływa korzystnie na górne i dolne drogi oddechowe, serce oraz układ krążenia, łagodzi stres, działa uspokajająco
- Rzepakowy – szybko się krystalizuje, a wtedy ma prawie biały kolor, jest bardzo słodki, wspomaga przy leczeniu stanów zapalnych dróg oddechowych, działa korzystnie na wątrobę i drogi
- Gryczany – ma ciemny brązowy kolor i dość ostry smak, wspomaga leczenie niedokrwistości z niedoboru żelaza, korzystnie wpływa na układ krążenia, wątrobę, ma działanie odtruwające żółciowe, serce oraz naczynia wieńcowe.
- Wrzosowy – ma jasnobrązowy kolor i niezbyt intensywny smak, poprawia pracę nerek, dróg moczowych, łagodzi stany zapalne jamy ustnej i gardła oraz stany zapalne żołądka i jelit
- Faceliowy - pozyskiwany z kwiatów facelii, jednej z najbardziej miododajnych roślin; ma bardzo jasny kolor, o żółtawym, czasem zielonkawym odcieniu, jest delikatny w smaku, minimalnie kwaskowaty i ma kwiatowy aromat, wzmacnia odporność, jest przydatny przy nadciśnieniu, niewydolności serca lub miażdżycy, a także przy chorobach górnych dróg oddechowych, w tym astmie.
- Mniszkowy – pozyskiwany z kwiatów mniszka lekarskiego, ma pomarańczowy lub nawet jasnobrązowy kolor, jest bardzo słodki i dość gęsty. Pomaga w chorobach związanych z sercem oraz wątrobą i drogami żółciowymi, a także przy reumatyzmie.
- Miód manuka – egzotyczny miód o ciemnej barwie, z kwiatów o tej nazwie. Ma intensywny smak i sporo właściwości leczniczych. Pochodzi z Nowej Zelandii.
Miody spadziowe pochodzą z przetworzonych przez pszczoły wydzielin mszyc (aphidina) i czerwców (coccoidae). Szczególnie pozytywnie wpływają na osoby mające problemy z drogami oddechowymi.
- Spadziowy iglasty – ma ciemnobrązowy kolor i charakterystyczny smak, wpływa korzystnie na przewód pokarmowy (zaparcia, biegunki), wspomaga leczenie dolnych dróg oddechowych, polecany także przy chorobach serca, nerwicach.
- Spadziowy liściasty – jest nieco jaśniejszy niż miód spadziowy iglasty, dobrze wpływa na nerki i drogi moczowe oraz wątrobę i drogi żółciowe, reguluje pracę przewodu pokarmowego
- Nektarowo-spadziowy – pomaga przy wyczerpaniu fizycznym i psychicznym, korzystnie wpływa na serce i układ krążenia oraz zaburzenia trawienne.
Jakie są zastosowania miodu?
Miód to bardzo wszechstronny produkt. Przede wszystkim doskonale zastępuje biały cukier i inne sztuczne słodziki. Można wykorzystać go zarówno do potraw słodkich, jak i mięs czy sosów. Dobrze komponuje się z aromatycznymi przyprawami, np. imbirem czy tymiankiem. Można nim słodzić herbatę i inne napary, a także zastępować nim cukier (lub słodziki) w ciastach i deserach.
Źródło: dietetycy.org.pl