Obserwuj w Google News

“Leśna herbata na badylach” pomoże przetrwać wiosenne przesilenie

2 min. czytania
Aktualizacja 23.03.2023
23.03.2023 13:05
Zareaguj Reakcja

Przełom zimy i wiosny to trudny czas dla naszego organizmu; jesteśmy wyczerpani, zarówno fizycznie, jak i psychicznie. Jak sobie pomóc? Warto wykorzystać naturalne metody, m.in. składniki, które znajdziemy na wiosennym, leśnym spacerze. Lasy Państwowe publikują nietypowy przepis na “herbatkę z leśnych badyli”. Jak działa na zdrowie?

Herbata z leśnych badyli na wzmocnienie odporności: przepis
fot. Shutterstock

Zmęczenie po zimie to naturalna reakcja organizmu. Początek wiosny to u wielu z nas spadek nastroju, wypadanie włosów, problemy skórne, częste infekcje. Zanim poczujemy wakacyjny przypływ energii, minie jeszcze trochę czasu, dlatego warto wzmocnić organizm od środka. W wiosennej diecie powinny znaleźć się warzywa i owoce, zwłaszcza te bogate w witaminy A, C i E (marchewka, pietruszka, szpinak, papryka). Zasada jest prosta: na talerzu powinny królować kolory. Ważne jest także to, co pijemy. W czasie przesilenia wiosennego warto zrezygnować z alkoholu, który odwadnia i sięgnąć po zdrowe napoje.

Nasza propozycja to “leśna herbata na badylach”, czyli napar z igliwia i aromatycznych dodatków. Surowiec ten jest bardzo niedoceniany, tymczasem działa jak najlepsze lekarstwo: to ogromne bogactwo olejków eterycznych, żywic czy garbników. Już 50 gram igliwia pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C u dorosłego człowieka.  “To naturalny sposób na odporność i wzmocnienie organizmu”.

Jak przygotować leśną herbatę? Prosty przepis

Zrobienie herbaty z leśnego igliwia jest bardzo łatwe i zajmuje zaledwie kilka minut.
Aby przygotować zdrowotną herbatę prosto z lasu, potrzebujemy:

  • garść igliwia (sosnowego lub świerkowego)
  • 3 bezlistne zimowe pędy jeżyny
  • garść suszonych lub świeżych owoców dzikiej róży
  • 0,5 litra wody
  • opcjonalnie: kwiatostany męskie leszczyny, brzozy, olszy

Igliwie i pędy jeżyny należy pociąć na drobne kawałki, wrzucić do rondelka z gotującą się wodą. Następnie wsypać suszone owoce róży i wybrane dodatki (mogą być goździki, pokrojone jabłko). Herbatkę należy gotować 5-10 minut pod przykryciem, a następnie odstawić na 20 minut do wystygnięcia.
Przygotowana w ten sposób herbata jest nie tylko zdrowa, ale i dobra: ma niepowtarzalny, leśny aromat.  
Pamiętaj: pod żadnym pozorem nie odłamuj zdrowych, świeżych pędów drzew iglastych.

Źródło: lasy.gov.pl