,

Który napój roślinny najlepiej pasuje do kawy?

To nie będzie kolejny artykuł, który zaczniemy od wspomnienia, że bez dobrej kawy nie zaczynamy dnia. A może… Nie musimy chyba podkreślać, że jej zapach to bezsprzecznie jeden z najprzyjemniejszych i najbardziej pobudzających zapachów o poranku, a po dodaniu mleka lub napoju roślinnego spełnia funkcję nie tylko budzika, ale i pysznego deseru, którym możemy delektować się wszędzie tam, gdzie potrzebujemy.

Który napój roślinny najlepiej pasuje do kawy?
fot. Materiały reklamowe

Jeśli szukacie roślinnej alternatywy dla mleka, chcecie zmienić swoje nawyki żywieniowe lub od czasu do czasu spróbować poeksperymentować z nowymi smakami to ten artykuł jest dla was. Napoje roślinne to również świetny wstęp do zapoznania się z tzw. dietą planetarną, czy inaczej nazywana dietą fleksitariańską, która według Raportu Talerz Przyszłości zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy czy nowotworów, przynosząc jednocześnie korzyści dla planety*.

Zapoznajcie się z plusami napojów roślinnych, a następnie sprawdźcie przepisy na pyszne kawy!

Roślinna alternatywa dla mleka

Owsiane, migdałowe, kokosowe… Jeśli wydawało wam się, że w sklepach nie traficie na nic interesującego to byliście w dużym błędzie! Marka Alpro ma w swojej ofercie kilka smaków, które z pewnością trafią na swoich amatorów. Poza smakami możemy wybierać między linią Original, Barista a No Sugars, dzięki czemu napoje są jeszcze bardziej dostosowane do naszych osobistych preferencji.

Napoje roślinne Alpro Barista, poza tym, że zostały stworzone z udziałem profesjonalistów, są w pełni wegańskie, bez laktozy i glutenu, dzięki czemu są odpowiednie dla osób, które cierpią na nietolerancje pokarmowe. Przykładowo Barista sojowy i Barista kokosowy z dodatkiem soi stanowią źródło białka, a warto zaznaczyć, że ograniczenie spożycia białka pochodzącego z mięsa na rzecz tego roślinnego może przyczynić się do zachowania dobrego stanu zdrowie. W zależności od wariantu napoje z linii Barista mogą zawierać wapń i/lub jedną lub kilka z wymienionych witamin: D, B2 lub B12.

Ważny jest również aspekt środowiskowy. Składniki do produktów Alpro są pozyskiwane w zrównoważony sposób, m.in. soja jest wolna od GMO, posiada certyfikat ProTerra i jest uprawiana na terenach nie ingerujących w wycinanie lasów deszczowych. Migdały z kolei wykorzystane w produktach Alpro pochodzą wyłącznie z Europy Południowej, gdzie ich uprawy są bardziej przyjazne środowisku (najczęściej podlewane deszczówką) niż uprawy migdałów np. w Ameryce.

Napoje roślinne do kawy

Dlaczego, poza argumentami zdrowotnymi, napoje roślinne Alpro mogą być ciekawą alternatywą dla mleka? Przede wszystkim są mniej kwaśne, co oznacza (uwaga, fani małej czarnej!), że nie zmieniają smaku kawy w taki sam sposób jak mleko. Ich smak jest mniej intensywny, co korzystnie wpływa na kubki smakowe tych odrobinę bardziej wrażliwych na smaki i aromaty.

Przejdźmy jednak do odpowiedzi na pytanie: który napój roślinny najlepiej pasuje do kawy? Otóż… Ten, który nam najbardziej smakuje! Nie ma dobrej odpowiedzi na to pytanie, ale możemy Wam zdradzić, który z nich najlepiej się pieni i jak z każdym z nich zrobić naprawdę pyszną kawę.

Alpro Barista Oat do kawy – napój owsiany

Naszym zdaniem zdecydowany król wśród napojów roślinnych i (prawdopodobnie) najchętniej wybierany zamiennik dla mleka wśród napojów roślinnych marki Alpro bez dodatku cukru. Jeśli jeszcze nie próbowaliście kawy z napojem owsianym – zacznijcie od niego! Jest to jednak produkt bardzo uniwersalny i sprawdza się równie świetnie w owsiance, a nawet w przepisie na naleśniki. Wersja Alpro Barista doskonale się pieni i dobrze komponuje się ze smakiem kawy. Jest źródłem wyżej wspomnianych witamin B2 i D oraz błonnika.

Przepis na kawę karmelową z napojem owsianym Alpro:

  • 50 ml espresso
  • 200 ml Alpro Barista Oat
  • Syrop karmelowy

Przygotuj espresso. Do wysokiej szklanki wlej łyżeczkę syropu karmelowego i rozmieszaj razem z kawą. Napój owsiany podgrzej, a następnie spień za pomocą french pressa lub ręcznego spieniacza. Zalej kawę i delikatnie zamieszaj. Ciesz się pysznym smakiem!

Alpro Barista do kawy – napój migdałowy z wapniem

Jeśli lubicie migdały to będziecie nim zachwyceni! To delikatny migdałowy smak, niska zawartość tłuszczu oraz źródło wapnia, do tego cudownie się pieni i zaskakuje najbardziej wymagające podniebienia. Tak jak większość napojów Alpro est dobry dla wegan.

Przepis na latte z napojem migdałowym Alpro:

  • 50 ml espresso
  • 200 ml Alpro Barista Almond

To idealna wersja kawy na lato – kawę ostudź i przelej do foremek (jeśli kawy będzie za mało dolej odrobinę wody). Zamroź, a po kilku godzinach przełóż kostki do wysokiej szklanki i zalej napojem migdałowym. Voilà!

Alpro Barista do kawy – napój kokosowy z dodatkiem soi i wapnia

Ten kultowy napój kokosowy naturalnie zawiera niską zawartość tłuszczu, stanowi również źródło wapnia i białka roślinnego. To niezwykle ciekawa, dobrze pieniąca się alternatywa dla mleka, idealna dla osób, które lubią odrobinę poeksperymentować ze smakami. My najbardziej lubimy w wersji z dodatkowym bananem!

Przepis na mrożone cappuccino z napojem kokosowym Alpro:

  • 100 ml kawy przygotowanej w kawiarce
  • 250 ml Alpro Barista Coconut
  • 1 mały banan
  • Lód w kostkach

Przygotuj kawę i odstaw do wystudzenia. Przełóż wszystkie składniki do wysokiej szklanki i zblenduj na gładką masę. Gotowe!

Musimy przyznać, że wszystkie te alternatywy dla mleka smakują wyśmienicie, mają również świetny stosunek jakości do ceny. Jeśli jeszcze nie próbowaliście… to zazdrościmy, bo jeszcze wiele pysznych chwil przed wami!

 

*Źródło: https://danone.pl/assets/interdyscyplinarne/Raport_Talerz_Przyszlosci_2023.pdf

logo Tu się dzieje