Oceń
Owoce zawierają spore ilości cukru, ale są zdrowsze niż ciastka czy cukierki. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że zawierają wiele cennych dla zdrowia składników (witamin, minerałów i błonnika pokarmowego), dzięki którym organizm przetwarza je inaczej niż słodycze zawierające cukier dodany (tzw. cukier wolny). Trzeba jednak pamiętać, że owoców, choć zawierają naturalne cukry (fruktozę), nie należy spożywać w nadmiarze. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby, których stan zdrowia wymaga stałego monitorowania poziomu cukru we krwi, czyli chorujące na cukrzycę typu 1 lub 2, a także choroby metaboliczne.
Dowiedz się, ile cukru zawierają jabłka, banany, wiśnie, winogrona, mango, pomarańcze, gruszki, ananas, arbuz.
- Jabłko – średnie jabłko waży około 180 g i zawiera około 20 g cukru, głównie fruktozy. Na szczęście owoce te zawierają również sporo błonnika, który zmniejsza wchłanianie fruktozy z przewodu pokarmowego, przez co zapobiega zbyt dużym skokom poziomu cukru we krwi. Co ciekawe, badania pokazują, że zielone jabłka zazwyczaj zawierają mniej cukru niż odmiany o czerwonym kolorze.
- Banany – w 100 g banana jest około 12 gramów cukru, więcej, gdy owoce ten dojrzeje. Poza tym banany zawierają cenne dla zdrowia składniki mineralne, np. potas.
- Czereśnie – w 100 g tego owocu jest około 8 g cukru. Niewiele, ale rzadko kto je ich tak mało. Zwykle owoce te pochłanianie są w o wiele większej ilości.
- Winogrona – w 100 g tego owocu znajduje się około 16 g cukru, o wiele więcej mają go owoce w formie suszonej, czyli rodzynki.
- Mango – w 100 g tego owocu jest około 15 g cukru. Średni owoc waży około 400 g ze skórką i pestką, a bez nich około 280 g. Spożywając więc jeden owoc, przyjmujemy około 40 g cukru. Co ciekawe, połączenie jogurtu greckiego z mango sprawia, że cukier wolniej wchłania się z jelit do krwi.
- Pomarańcze – w 100 g pomarańczy znajduje się około 9 g cukru. Średni owoc waży 230 g, czyli zjadając go, przyswajamy około 20 g cukru. Na szczęście w pomarańczach jest sporo błonnika, który spowalnia wchłanianie cukru we krwi.
- Gruszki – w 100 g gruszki jest około 10 g cukru. Średni owoc waży około 170 g, a więc zjadając ją, przyjmujemy około 17 g cukru. Owoc ten, podobnie jak jabłko czy pomarańcza, zawiera sporo błonnika pokarmowego, co wpływa na szybkość przyswajania cukru.
- Ananas – zjadając około szklanki tego pokrojonego owocu, przyjmujemy około 16 g cukru. Ananasa lepiej jeść na surowo, bo podawany w formie suszonej czy w lepkim syropie, zawiera znacznie więcej cukru (około 70 g).
- Arbuz – w 100 g arbuza jest około 6 g cukru, czyli bardzo mało. Do tego owoc ten ma sporo cennych dla zdrowia składników, które spowalniają uwalnianie cukru do krwi. Zjedzenie kawałka arbuza w upalny letni dzień nie spowoduje nagłego, gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi.
Podsumowując:
- Owoce najlepiej spożywać w surowej postaci, nieprzetworzone, bo pozbawione błonnika mogą szybko podnosić poziom cukru we krwi. Składnik ten opóźnia wyrzut glukozy do krwi, a tym samym wydłuża proces trawienia, spowalniając rozkład cukrów w jelitach.
- Owoce są zdrowszą opcją niż słodycze, wypieki, ale w ich jedzeniu również należy zachować umiar.
- Cukier w owocach będzie wchłaniany wolniej, gdy będą one spożywane w towarzystwie innych produktów, np. jogurtu greckiego czy orzechów.
- Sok wyciśnięty z owoców nie zawiera błonnika, przez co przyspiesza wchłanianie cukru do krwioobiegu.
Oceń artykuł