Oceń
- Co to jest ksylitol?
- Jakie właściwości ma ksylitol?
- Jaki jest indeks glikemiczny ksylitolu?
- Ile kalorii ma ksylitol?
- Kto nie powinien spożywać ksylitolu?
- Jak stosować ksylitol?
Ksylitol to naturalna substancja pochodząca z brzozy, choć można ją też pozyskiwać np. z kukurydzy, która jest świetnym zamiennikiem białego cukru w diecie. Tradycyjnie pozyskiwano go z kory brzozy, ponieważ właśnie tam jest go najwięcej. Ten naturalny słodzik został odkryty na początku XIX wieku, ale popularny stał się dopiero niedawno. Wygląda bardzo podobnie jak biały cukier, jest też podobnie jak on słodki. Ma jednak zalety, których pozbawiony jest tradycyjny cukier (sacharoza).
Co to jest ksylitol?
Ksylitol jest alkoholem cukrowym, należy do grupy polioli. Najczęściej pozyskuje się go ze zdrewniałych części roślin. Jest on naturalnym składnikiem wielu owoców i warzyw, takich jak żółte śliwki, truskawki, maliny, kalafior, sałata czy szpinak. Tak naprawdę zawsze był więc obecny w diecie ludzi.
Ksylitol występuje w postaci białego, rozpuszczalnego w wodzie, krystalicznego proszku, co sprawia, że wygląda bardzo podobnie do białego cukru. WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) zaleca spożywanie do 40 gramów ksylitolu dziennie. Nadmierne spożycie cukru brzozowego może powodować biegunki, wzdęcia i dyskomfort w układzie pokarmowym.
Jakie właściwości ma ksylitol?
Ksylitol to dobry zamiennik cukru. Mogą go z powodzeniem stosować w diecie diabetycy i osoby na dietach odchudzających. Jego główne zalety to:
- niski indeks glikemiczny (14 razy niższy od białego cukru)
- nieduża kaloryczność (ma o 40 proc. kalorii mniej niż zwykły cukier)
- działanie bakteriobójcze (zapobiega rozwojowi próchnicy zębów)
- działanie wspomagające przyswajanie wapnia
- zapobieganie rozwojowi drożdżycy.
Ponieważ ksylitol ma działanie przeciwpróchnicze, jest częstym składnikiem past do zębów (zwłaszcza dla dzieci) oraz gum do żucia. Poza tym ksylitol nie fermentuje w początkowych odcinkach przewodu pokarmowego, czyli np. w jamie ustnej, a dopiero w jelicie grubym – może to powodować jednak powodować nasilenie takich objawów, jak gazy czy rozwolnienie.
Jaki jest indeks glikemiczny ksylitolu?
Ksylitol jest słodzikiem, który dobrze sprawdza się w diecie cukrzyków, ponieważ nie powoduje niebezpiecznego wzrostu glukozy we krwi. Wchłanianie ksylitolu w organizmie jest stosunkowo powolne i w dużym stopniu bez udziału insuliny, dlatego jego indeks glikemiczny to zaledwie 7-13. To około 14 razy mniej niż w przypadku białego cukru.
Ile kalorii ma ksylitol?
Ksylitol ma zbliżony smak i poziom słodkości do białego cukru, ale zdecydowanie mniejszą, niemal dwukrotnie, kaloryczność. W 100 g ksylitolu jest 240 kcal, podczas gdy w 100 g białego cukru jest ok. 400 kcal. Przeliczając to na łyżeczki (5 g): jedna łyżeczka ksylitolu dostarcza ok. 12 kcal, podczas gdy jedna łyżeczka sacharozy to 20 kcal.
Kto nie powinien spożywać ksylitolu?
Ksylitol ma jednak swoje wady. W nadmiernych ilościach, zwłaszcza w diecie osób cierpiących z powodu zespołu jelita drażliwego, może powodować biegunkę oraz bolesne wzdęcia.
Ksylitolu nie powinny spożywać dzieci, które nie skończyły 3 lat. Układ pokarmowy młodszych maluchów nie jest jeszcze w pełni dojrzały i nie produkuje odpowiednich ilości enzymów, które są potrzebne do trawienia niektórych pokarmów.
Choć ksylitol ma mniej kalorii niż cukier oraz niski indeks glikemiczny, nie można go jeść bez ograniczeń – to dobry pomysł na okazjonalne dosłodzenie dań, ale słodzik ten nie powinien stanowić stałego elementu jadłospisu. Nie może on być usprawiedliwieniem dla jedzenia dużych ilości dosładzanych nim łakoci. Nadmiar ksylitolu, podobnie jak nadmiar białego cukru, nie jest korzystny dla organizmu.
Jak stosować ksylitol?
Ksylitol można stosować dokładnie tak samo jak biały cukier w tradycyjnej diecie – sprawę ułatwia fakt, że ksylitol nie tylko w smaku, ale i z wyglądu przypomina cukier. Do diety najlepiej wprowadzać go stopniowo, zaczynając od pół łyżeczki dziennie. Maksymalne zalecane dzienne spożycie ksylitolu to 8-10 łyżeczek. Większe ilości tego słodzika mogą wywołać efekt przeczyszczający.
Oceń artykuł