Obserwuj w Google News

Co to jest koszenila: owad czy barwnik spożywczy? Tym osobom może szkodzić

3 min. czytania
Aktualizacja 15.03.2023
15.03.2023 15:40
Zareaguj Reakcja

Koszenila jest bardzo popularnym barwnikiem spożywczym pochodzenia naturalnego. Co ma wspólnego z owadami, nazywanymi też czasem robakami? Bardzo dużo – składnik ten powstaje ze sproszkowanych ciał czerwców kaktusowych. Czy to bezpieczna dla zdrowia substancja? Sprawdzamy.

Co to jest koszenila: barwnik czy robak?
fot. Shutterstock
  1. Co to jest koszenila?
  2. Jak pozyskuje się koszenilę?
  3. Jak koszenila jest oznaczana na etykiecie?
  4. W czym jest koszenila?
  5. Czy produkty z koszenilą są bezpieczne dla zdrowia?
  6. Czy koszenila i czerwień koszenilowa to to samo?

Choć o owadach w żywności głośniej zrobiło się całkiem niedawno, to z pewnością produkty z ich dodatkiem większość z nas je od dawna. Może tak być za sprawą ciemnoczerwonego barwnika, czyli właśnie koszenili. Jest ona obecna do żywności od dawna i jest to zgodne z prawem – istnieją przepisy, które to regulują. Jak powstaje koszenila i czy jej spożywanie może mieć jakieś skutki uboczne?

Co to jest koszenila?

Koszenila, nazywana również kwasem karminowym lub karminem (E120), to naturalny ciemnoczerwony barwnik pochodzący z owadów. Aktualnie pozyskuje się go z czerwców kaktusowych żyjących w Ameryce Południowej, ale dawniej pozyskiwano go również z czerwców polskich i barwiono nim np. tkaniny. To jeden z niewielu rozpuszczalnych w wodzie niezwykle trwałych barwników – jak na barwnik naturalny wykazuje się dużą odpornością na działanie światła, podwyższonej temperatury i utlenianie. Jest nawet trwalszy niż barwniki syntetyczne i być może jest to jeden z powodów jego dużej popularności.

Jak pozyskuje się koszenilę?

Barwnik koszenila (E120) jest pozyskiwany z owadów czerwców kaktusowych (Dactylopius coccus), żyjących w Meksyku. Zbiera się je, a potem suszy. Następnie są mielone, by uzyskać proszek. W zależności od sposobu ekstrakcji otrzymuje się barwnik w różnych odcieniach, np. ciemnoczerwony, czerwony, pomarańczowy. Aby uzyskać około 1 kg koszenili potrzeba ponad 150 tys. owadów.

Jak koszenila jest oznaczana na etykiecie?

Na etykiecie produktów koszenila jest oznaczana symbolem E120, kryje się też pod nazwami kwas karminowy, karmin lub po prostu koszenila.

W czym jest koszenila?

Producenci dodają koszenile do produktów spożywczych, które mają mieć trwale czerwone zabarwienie. Barwnik ten można znaleźć w:

Koszenila jest również używana w przemyśle kosmetycznym – barwi się nią m.in. cienie do powiek, szminki, szampony i inne kosmetyki.

Czy produkty z koszenilą są bezpieczne dla zdrowia?

Koszenila jest produktem naturalnym, nie stwierdzono, by była szkodliwa dla zdrowia. Naukowcy ustalili, że dzienne spożycie koszenili w ilości 5 mg/kg masy ciała jest bezpieczne dla człowieka.

Wiadomo jednak, że u niektórych wrażliwych osób koszenila (E120) może wywoływać objawy alergiczne: duszności, skurcze oskrzeli, a także powodować ciężkie reakcje anafilaktyczne. Reakcje alergiczne mogą pojawić się zarówno w wyniku wdychania koszenili (drogi oddechowe), bezpośredniego kontaktu ze skórną (te są najczęstsze), a także w następstwie spożycia tego barwnika. Jak zapewniają specjaliści, skala tego problemu jest niewielka, zwłaszcza jeśli chodzi o spożywanie żywności zabarwionej koszenilą.

Czy koszenila i czerwień koszenilowa to to samo?

Obie substancje – koszenila i czerwień koszenilowa – to barwniki stosowane w żywności. Nie jest to jednak ta sama substancja. Koszenila to barwnik pochodzenia naturalnego (ze sproszkowanych czerwców) i oznaczana jest symbolem E120. Czerwień koszenilowa, czyli E124, jest składnikiem syntetycznym, choć podobnie jak koszenila zabarwia produkty na czerwono.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.