Obserwuj w Google News

Kawa to superfood. 3-5 filiżanek dziennie dla zdrowia

Artykuł promocyjny
3 min. czytania
29.09.2023 09:26
Zareaguj Reakcja

Kawa to napój uwielbiany na całym świecie. Polacy piją jej umiarkowaną ilość, bo około 96 litrów rocznie, co daje jedną lub dwie filiżanki dziennie. Nadal niepotrzebnie “boimy się” kawy, tymczasem to naturalny superfood – poprawia działanie całego organizmu.

Tak kawa działa na zdrowie: 5 korzyści
fot. Shutterstock

Kawa już w 2016 roku została umieszczona w polskiej Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób dorosłych jako rekomendowany składnik diety. To nieprawda, że kawa odwadnia czy wypłukuje magnez. Kofeina nie uzależnia, a kawa pita w umiarkowanych ilościach może stanowić ważny składnik codziennej diety. Co to znaczy umiarkowana ilość?

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wydał opinię określającą porcję 3 do 5 filiżanek kawy dziennie jako bezpieczną dla organizmu. Chociaż korzyści z picia kawy z pewnością znalazłoby się więcej, warto znać 5 najważniejszych. Tak kawa wpływa na zdrowie:

Wspiera mózg, obniżając ryzyko udaru i demencji

Kawa wpływa korzystnie na mózg, co potwierdzają specjaliści. Potwierdziło to badanie z 2021 roku, w którym wzięło udział ponad 300 tys. osób. Wyniki opublikowano w piśmie PLOS Medicine. Naukowcy wykazali, że picie 3 filiżanek kawy dziennie wiąże się z niższym ryzykiem udaru mózgu (o 32 proc.) oraz ograniczonym ryzykiem demencji (o 28 proc). To potwierdza, jak ogromne znaczenie dla funkcjonowania mózgu ma dieta, w tym również napoje, które pijemy każdego dnia.

Poprawia sprawność fizyczną

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) stwierdził, że istnieje związek między spożyciem kofeiny a zwiększeniem wytrzymałości. Regularne picie kawy może sprzyjać wzmacnianiu mięśni i dodawać energii. Kofeina pomaga opóźnić uczucie zmęczenia podczas wzmożonego wysiłku. Dlatego po kawę warto sięgnąć kilkanaście minut przed treningiem. Działanie kofeiny jest szczególnie cenne przy wysiłku dłuższym niż 5-minutowy. Kawa poprawia również koncentrację i czas reakcji, co jest ważne w niektórych dyscyplinach.

Chroni przed cukrzycą typu 2

Kawa może zmniejszać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, dzięki wysokiej zawartości polifenoli, które aktywują peptyd glukagonopodobny (GLP-1). To hormon odpowiadający za wydzielanie insuliny po posiłku. Wydłużone działanie hormonu może hamować rozwój cukrzycy. Osoby w grupie ryzyka mogą pić kawę, jednak powinny zrezygnować z dodatków, takich jak słodka śmietanka czy cukier.

Koi nerwy, łagodzi przewlekły stres

Kawa w umiarkowanych ilościach pomaga utrzymać równowagę centralnego układu nerwowego – ułatwia skupienie uwagi, ale też uspokaja. Już jedna filiżanka kawy sprawia, że wzrasta poziom dopaminy i serotoniny: to dlatego picie kawy kojarzy nam się z relaksem, chwilą dla siebie. Rytuał ten warto powtarzać kilka razy dziennie. Kawa sprawia również, że szybciej zapamiętujemy informacje. Według najnowszych doniesień, kawa w diecie może działać antydepresyjnie.

Pomaga zachować zdrowe serce

Kilka filiżanek kawy dziennie nie tylko nie szkodzi sercu, ale wręcz wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy. Kawa wykazuje właściwości ochronne w profilaktyce chorób serca, m.in. choroby niedokrwiennej. Co ważne, nadciśnienie tętnicze nie jest przeciwwskazaniem, jeśli chodzi o picie kawy. Kawa może krótkotrwale podnosić ciśnienie, jednak dzieje się to jednorazowo, od razu po spożyciu napoju, głównie u osób, które spożywają ją rzadko. U osób, które regularnie piją kawę, taki nagły wzrost ciśnienia praktycznie nie występuje.
Uwaga: kawę należy pić z umiarem i nie przekraczać zalecanej dawki od 3 do 5 filiżanek dziennie. Tak jak każdy inny składnik, również kawa w nadmiarze może wiązać się z przykrymi dolegliwościami, m.in. zaburzeniami snu czy nadmiernym pobudzeniem. Zaleca się, by ostatnią filiżankę kawy pić 5-6 godzin przed snem.

Źródła:

  • Zhang Y, Yang H, Li S, Li WD, Wang Y. Consumption of coffee and tea and risk of developing stroke, dementia, and poststroke dementia: A cohort study in the UK Biobank. PLoS Med. 2021 Nov 16;18(11):e1003830. doi: 10.1371/journal.pmed.1003830. PMID: 34784347; PMCID: PMC8594796
  • Jiahao Min, Zhi Cao, Linlin Cui, Feimeng Li, Zuolin Lu, Yabing Hou, Hongxi Yang, Xiaohe Wang, Chenjie Xu, The association between coffee consumption and risk of incident depression and anxiety: Exploring the benefits of moderate intake,Psychiatry Research, Volume 326, 2023, 115307, ISSN 0165-1781, doi.org/10.1016/j.psychres.2023.115307