Obserwuj w Google News

Skąd wiadomo, że to żywność ekologiczna? Jak ją rozpoznać w sklepie?

2 min. czytania
Aktualizacja 20.03.2023
20.08.2021 12:44
Zareaguj Reakcja

Jeśli kupujesz lub chcesz kupować żywność ekologiczną, musisz wiedzieć, jak nie dać się nabrać. Producenci dosyć powszechnie stosują różne chwyty, które mają nas skłonić do zakupu „zdrowej żywności”. A tzw. zdrowa żywność to niekoniecznie produkty z certyfikatem. Co jest tylko chwytem marketingowym, a co świadczy, że trzymasz w ręku produkt ekologiczny? Sprawdzamy.

Jak rozpoznać produkt ekologiczny
fot. Shutterstock
  1. Jak rozpoznać produkt ekologiczny?
  2. Co powinna zawierać etykieta na żywności ekologicznej?
  3. Jak wygląda unijny ekoliść?

Informacje na etykietach typu: „zdrowa żywność”, „z ekologicznie czystych rejonów” czy „prosto z natury” nie świadczą o tym, że mamy do czynienie z produktami rolnictwa ekologicznego. Taką informację może umieścić na produkcie każdy producent. Niektórzy nazywają to zjawisko greenwashingiem, czyli ekościemą – podszywaniem się pod produkty ekologiczne przy użyciu zabiegów marketingowych. W kupowaniu takich produktów nie ma, oczywiście, nic złego, ale jeśli szukasz żywności wyprodukowanej zgodnie z zasadami ekologii i ochrony środowiska, musisz wiedzieć, jak ją rozpoznać.

Jak rozpoznać produkt ekologiczny?

Najważniejsze jest obejrzenie etykiety produktu, która musi zawierać określone elementy. Przepisy unijne, które zostały również wdrożone do polskiego prawa, jasno określają, które produkty można nazwać ekologicznymi i umieścić na nich sformułowanie: bio, eko, organik – te trzy słowa oznaczają to samo. Można je zamieścić na etykiecie produktów, które w 95 proc. zostały wyprodukowane ze składników naturalnych, czyli m.in. niemodyfikowanych genetycznie, bez sztucznych nawozów i chemicznych środków ochrony roślin, czyli takich, które mają certyfikat ekologiczny.

Co jednak zrobić, jeśli kupujemy produkt niepakowany, np. marchewkę czy pomidora? Wtedy trzeba poprosić sprzedawcę o pokazanie certyfikatu ekologicznego. Przyjmując towar do sklepu, ma on obowiązek sprawdzić go u dostawcy. Najlepiej robić takie zakupy w zaufanym sklepie lub… kupować żywność w opakowaniach.

Co powinna zawierać etykieta na żywności ekologicznej?

Na prawidłowo sporządzonej etykiecie produktu ekologicznego muszą znaleźć się trzy elementy:

  • logo żywności ekologicznej (unijny ekoliść)
  • oznaczenie jednostki certyfikującej (nazwa i numer)
  • informacja dotycząca pochodzenia składników (np. Rolnictwo PL, Rolnictwo UE, Rolnictwo spoza UE, Rolnictwo UE / Rolnictwo spoza UE)

Muszą być także na niej wszystkie inne informacje standardowo wymagane przy produktach spożywczych, np. nazwa i adres producenta.

Jak wygląda unijny ekoliść?

Unijny znak rolnictwa ekologicznego to symbol, który tworzy listek złożony z 12 białych gwiazdek na jasnozielonym tle. Aktualne logo nie zmienia się od 2010 roku i obowiązuje na terenie całej Unii Europejskiej.

Unijny znak rolnictwa ekologicznego - ekoliść
fot. Unijny znak rolnictwa ekologicznego - ekoliść

Unijny ekoliść można umieszczać jedynie na certyfikowanych produktach ekologicznych.

Źródło: zywnosc-ekologiczna.com.pl / parp.gov.pl