Obserwuj w Google News

Godzilla Ramen: orientalna zupa podbija internet. Danie może być niebezpieczne

2 min. czytania
07.07.2023 10:04
Zareaguj Reakcja

Na Tajwanie można zjeść zupę z dość nietypowym dodatkiem, czyli…łapą krokodyla. Danie zyskuje coraz większą popularność. Ci, którzy próbowali egzotycznej zupy przyznają, że jest naprawdę pyszna. Niestety, jedzenie tego typu potraw może być ryzykowne.

Nowy kulinarny hit: zupa z krokodylem. Dlaczego może być niebezpieczna?
fot. Facebook

Ramen to popularne danie kuchni japońskiej, składające się z makaronu, bulionu i innych składników. W zupie znajdziemy pyszne dodatki, m.in. grzyby, kapustę kimchi, marynowane jajka… Niektórzy restauratorzy postanowili pójść o krok dalej i dodali do zupy kawałki krokodyla. Z miski pełnej warzyw i makaronu wystaje łapa gada. Choć dla wielu osób taki widok nie jest zachęcający, danie ma też coraz więcej miłośników.  Jak podaje Dailymail, dziwaczną zupę można zjeść w Witch Cat Kwai w Douliu na południu Tajwanu.

Restauracja przygotowała specjalną promocję…„Tych, którzy nie odważą się zjeść krokodyla, zapraszamy na kolejną zupę makaronową z wieprzowiną, wołowiną i owocami morza”.

Chien, właściciel restauracji Witch Cat Kwai  wyjaśnił w rozmowie z CNN Travel, że w zupie, oprócz krokodyla, możemy znaleźć również jaja przepiórcze, wieprzowinę,  młodą kukurydzę, suszone pędy bambusa kostki pasty rybnej. Przygotowanie “Godzilla Ramen” jest bardzo trudne: samo zdobycie nogi krokodyla wymaga determinacji. Następnie należy dokładnie oczyścić nogę, natrzeć ją alkoholem i mieszanką przypraw, a następnie dusić pod przykryciem przez 2 godziny. Restauracja serwuje wyłącznie dwie zupy dziennie. Koszt takiej potrawy to 1500 dolarów Tajwańskich (ok. 200 zł).

Przeciwnicy dania podkreślają, że nie dosyć, że wygląda ono (i zapewne smakuje) obrzydliwie, to w dodatku jest niehumanitarne.

Dlaczego lepiej nie jeść krokodyla?

Jedzenie egzotycznych zwierząt zawsze jest ryzykowne.

Mięso krokodyla może zostać skażone bakteriami podczas przygotowywania. Nie mamy gwarancji, że krokodyl jest zdrowy. Takie mięso niewiadomego pochodzenia zazwyczaj jest nieprzebadane. Infekcja bakteryjna u ludzi może powodować ciężkie choroby, w tym silne zatrucie pokarmowe, dur brzuszny, biegunkę i ból brzucha.

Pasożyty, bakterie i wirusy oraz w mniejszym stopniu zanieczyszczenia metalami ciężkimi i pozostałościami leków weterynaryjnych – jedzenie mięsa gadów może powodować szereg problemów zdrowotnych.