Oceń
- Jakie wartości odżywcze ma szczypiorek?
- Czy szczypiorek ma działanie prozdrowotne?
- Jak jeść szczypiorek?
Już odrobina szczypiorku (Allium schoenoprasum) w potrawie nadaje jej świeży charakter. To dzięki smakowi i aromatowi szczypiorku, który ma lekko ostry smak i łagodny cebulowy aromat. Choć należy on do roślin cebulowych, to jest na tyle delikatny, że nieduże jego ilości poleca się nawet w diecie niemowląt (w drugim półroczu życia). Szczypiorek nie tworzy cebuli, do jedzenia zbiera się jego rurkowate, cienkie liście, które służą jako przyprawa. Zawierają one spore ilości witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy.
Jakie wartości odżywcze ma szczypiorek?
Liście szczypiorku mają delikatny aromat cebulowy i łagodny, lekko piekący smak, a jego jadalne kwiaty barwę różowofioletową. Liście szczypiorku są dobrym źródłem witamin i składników mineralnych. Świeży szczypiorek zawiera spore ilości:
- witaminy C
- witaminy B1 (tiaminy)
- witaminy B2
- kwasu foliowego (witamina B9)
- witaminy A
- witaminy E
- wapnia
- żelaza
- potasu
- magnezu.
Szczypiorek jest niskokaloryczny – zawiera tylko 30 kcal w100 g. Co ważne, dostarcza do organizmu porcję cennego błonnika. Liście szczypiorku mają też działanie redukujące stres oksydacyjny (mają działanie przeciwzapalne).
Czy szczypiorek ma działanie prozdrowotne?
Warzywa z rodzaju Alium, w tym właśnie szczypiorek, ale też cebula, por czy czosnek, mają sporo właściwości prozdrowotnych, które znane są od wieków. Dobrze udokumentowane jest zwłaszcza działanie antynowotworowe – wykazano, że związki siarki i związków organicznych, takich jak S-allil merkaptocysteina, kwercetyna, flawonoidy i ajoen, które gromadzą te warzywa, zakłócają różne etapy tworzenia, wzrostu, różnicowania i przerzutów komórek rakowych. To jednak niejedyne prozdrowotne właściwości szczypiorku. Spożywanie szczypiorku:
- działa antynowotworowo
- zmniejsza ryzyko chorób serca
- obniża ciśnienie i poziom cholesterolu
- przeczyszcza (jeśli jest spożywany w większych ilościach)
- wzmacnia odporność
- pomaga w leczeniu schorzeń pęcherza moczowego i nerek
- pomaga w leczeniu anemii.
Jak jeść szczypiorek?
Szczypiorek to bardzo wszechstronny dodatek do potraw, który zaostrza i dopełnia ich smak. Można go stosować jako dodatek do jajek (np. do jajecznicy) czy twarożku. Dobrze komponuje się też z mięsem czy rybami, a także z zupami – dodając im świeżości. Jest świetnym dodatkiem smakowym do kanapek i sałatek. Ma też duże walory dekoracyjne.
Źródło: T. Rodkiewicz, Szczypiorek (Allium schoenoprasumL.) – biologia i uprawa, Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska Lublin – Polonia,2013,VOL. XXIII (4) / D. Budych, Szczypiorek. Właściwości, wartość odżywcza i uprawa, Dietetycy.org.pl [dostęp: 14.03.2023]
Oceń artykuł