Obserwuj w Google News

Czy owsianka rano jest zdrowa? Dietetyk: to zależy, jak ją przygotujesz

2 min. czytania
Aktualizacja 27.01.2023
27.01.2023 12:44
Zareaguj Reakcja

Owsianka na śniadanie: czy to dobry pomysł? Wszystko zależy od dodatków. Dietetyk, Michał Kot, podpowiada, jakie są najważniejsze zasady.

Jak przygotować zdrową owsiankę? Wyjaśnia dietetyk
fot. Shutterstock
  1. Owsianka na śniadanie: jakich dodatków lepiej unikać?
  2. Jak przygotować zdrową owsiankę? Tłumaczy dietetyk

Często jesz owsiankę na śniadanie? To dobry sposób na rozpoczęcie dnia, ale uważaj na składniki, które dodajesz do takiego posiłku. Owsianka z owocami o wysokim indeksie glikemicznym i cukrem (np. w postaci syropu) powoduje nagły wzrost insuliny. Krótko po zjedzeniu takiej owsianki możesz ponownie odczuwać głód, a do tego senność i zmęczenie. 

Owsianka na śniadanie: jakich dodatków lepiej unikać?

Owsianka jest bardzo korzystnym posiłkiem dla osób z nadciśnieniem, ze względu na niską zawartość sodu. Z tego powodu nie należy dodawać do niej soli, która hamuje te prozdrowotne właściwości. Unikajmy solonych orzeszków, pistacji. Owsianki nie należy “psuć” również cukrem czy słodzonymi, sztucznymi syropami. Warto zwrócić uwagę również na mleko: najlepiej sprawdzi się napój roślinny z niską zawartością tłuszczu. Zrezygnuj z czekolady, ciasteczek czy słodkich posypek.
Jeśli chcesz podkręcić smak owsianki, dodaj sezonowe owoce, takie jak jabłka, borówki czy maliny, jagody, kiwi, pomarańcze: tutaj masz pełną dowolność. Możesz wykorzystać też nasiona chia, suszone owoce czy kakao.

Jak przygotować zdrową owsiankę? Tłumaczy dietetyk

Co warto wiedzieć, jeśli owsianka to stały posiłek w naszym menu? Jak uniknąć podstawowych błędów? Wytłumaczył to na swoim profilu na Instagramie Michał Kot, student dietetyki, absolwent kierunku elektroradiologia na Medycznym Studium Zawodowym im. Stanisława Liebharta w Lublinie. Specjalista zajmuje się propagowaniem wiedzy na temat dietetyki hormonalnej u kobiet.

– Często słyszy się, że owsianka, przez to, że zawiera węglowodany, jest złym pomysłem na śniadanie. Warto jednak wiedzieć, że węglowodany nie są niczym złym, nie ma co ich demonizować, a problemem najczęściej jest to, że jemy ich po prostu za dużo – mówi.

Jedzenie węglowodanów w nadmiarze może przyczyniać się m.in. do zaburzeń hormonalnych.
– Jeśli chcesz mieć stabilny poziom glukozy, skomponuj owsiankę w odpowiedni sposób. Zamiast owsianki na mleku krowim, płatkach błyskawicznych, z dodatkiem jabłek, gruszek i miodu, przygotuj owsiankę na napoju migdałowym, płatkach górskich, z dodatkami, takimi jak owoce niskocukrowe (na przykład maliny), siemię lniane i garść orzechów. To zmniejszy indeks glikemiczny owsianki. – wyjaśnia.

Owsianka przygotowana w ten sposób zapewnia uczucie sytości i energii przez dłuższy czas, co pomaga uniknąć niezdrowego podjadania między posiłkami.

Uwaga: siemię lniane najlepiej jeść rozdrobnione na świeżo. Jeśli chodzi o orzechy, najlepsze będą włoskie lub laskowe. Możemy też wykorzystać pestki dyni lub słonecznika. Unikaj gotowych mieszanek (płatki owsiane + dodatki), które wystarczy zalać wodą. Zawierają one wiele sztucznych, kalorycznych i niezdrowych substancji.

Źródło: instagram.com/michal.kot,  M. Kumar, Oats and health benefits, in book: Natural Products and their Active Compounds on Disease Prevention.Edition: FirstChapter: OATS AND HEALTH BENEFITSPublisher: Nova Publishers, USA, researchgate.net