Obserwuj w Google News

Uważaj na kostki lodu w drinkach. “Więcej zarazków niż w toalecie”

2 min. czytania
02.08.2023 11:26
Zareaguj Reakcja

Pijesz napój na wakacjach w nieznanym, obcym miejscu? Unikaj kostek lodu, w których mogą znajdować się bakterie i zanieczyszczenia. Wyjaśniamy, dlaczego należy zachować szczególną ostrożność.

Kostki lodu mogą być szkodliwe dla zdrowia
fot. Shutterstock

Lodowate napoje przynoszą ulgę w gorące dni, zwłaszcza gdy wypoczywamy nad morzem czy na basenie. Mało kto zastanawia się nad tym, co może znajdować się w kostkach lodu w niesprawdzonych miejscach. Zdarza się, że woda jest zanieczyszczona, a bakterie (m.in. bakteria E.coli, Salmonella), mogą wywołać bardzo nieprzyjemne objawy. Proces mrożenia nie jest w stanie “zabić” wszystkich bakterii; niektóre z nich są odporne na niskie temperatury.  Unikaj kupowania napojów m.in. na ulicy, od nieznanych sprzedawców.

– Nawet jeżeli  bakterie zostaną zamrożone, nadal istnieje ryzyko, ponieważ gdy kostki lodu się rozmrożą, będziesz mieć żywe bakterie, które wciąż będą żyły – mówi dr Joanne Santini, mikrobiolog z University College London (UCL).

Równie niebezpieczne może być picie zanieczyszczonej wody czy mycie nią zębów. Jeśli w miejscu, w którym spędzamy urlop, woda może być niebezpieczna, używamy wyłącznie butelkowanej wody. Pamiętajmy, by zawsze sprawdzić takie informacje i przygotować się do wyjazdu.

W kostkach lodu może być więcej bakterii niż w WC?

Czystość kostek lodu w znanych restauracjach w 2013 roku sprawdził brytyjski serwis DailyMail. Wyniki eksperymentu były szokujące.  W ponad połowie badanych próbek lodu pozyskanych z dziesięciu najpopularniejszych restauracji szybkiej obsługi znalazło się więcej bakterii niż w wodzie z toalety, z którą porównywano próbki…

Podobne wyniki badań opublikowano w 2017 roku w piśmie Annals of Microbiology. Tym razem sprawdzono bezpieczeństwo kostek lodu z restauracji, ale też z prywatnych domów i firm zajmujących się ich produkcją. W większości kostek znaleziono bakterie z grupy Pseudomonas i Acinetobacter oraz gronkowce. Pamiętajmy, że w nieznanych miejscach, oprócz wymienionych bakterii, zagrożeniem jest także pleśń.

Uwaga: Czujność należy zachować nie tylko na wakacjach. Gdy przygotowujesz kostki lodu w domowych warunkach, zawsze używaj czystej, filtrowanej wody. Pamiętaj, że wiele zarazków przenosimy rękami: przygotowując drinka, używaj specjalnej łopatki.

Napojów z dodatkiem kostek lodu powinny unikać kobiety w ciąży, osoby z obniżoną odpornością, seniorzy czy dzieci: osoby te znacznie gorzej przechodzą różnego rodzaju zakażenia. Objawy, które powinny zaalarmować, to silne bóle brzucha, nudności, wymioty, podwyższona temperatura, osłabienie. Zakażenie bakterią E.coli może prowadzić do bardzo poważnych powikłań, dlatego jeżeli obserwujesz powyższe dolegliwości,  jak najszybciej zgłoś się do lekarza.

Źródło:

  • Settanni, L., Gaglio, R., Stucchi, C. et al. Presence of pathogenic bacteria in ice cubes and evaluation of their survival in different systems. Ann Microbiol 67, 827–835 (2017). https://doi.org/10.1007/s13213-017-1311-1.