Oceń
Cukier kokosowy to odwodniony sok palmy kokosowej, wytwarzany jest w naturalnym dwuetapowym procesie:
- Na kwiatku palmy kokosowej wykonuje się cięcie, następnie sok zbiera się do pojemników.
- Sok jest podgrzewany, dopóki większość wody nie wyparuje.
Produkt końcowy jest brązowy i granulowany. Jego kolor jest podobny do koloru cukru surowego, ale wielkość cząstek jest zazwyczaj mniejsza. Cukier kokosowy zawiera 70-79% sacharozy oraz glukozę i fruktozę (od 3 do 9% każdego z obu monocukrów).
Wartość odżywcza cukru kokosowego:
- Energia [kcal/100 g] - 381
- Białko [g/100 g] - 1,1
- Tłuszcz [g/100 g] - 0,4
- Węglowodany [g/100 g] - 93,4
100 g cukru z kokosa dostarcza 381 kcal, a białego cukru rafinowanego – 405 kcal. Mimo wielu właściwości cukru kokosowego nie można potraktować go jako przydatnego zamiennika w diecie odchudzającej.
Diabetycy mogą oczywiście używać cukru kokosowego jako słodzika, ale nie może być traktowany ani trochę inaczej niż zwykły biały cukier. Dostarcza dokładnie tyle samo kalorii i węglowodanów co zwykły cukier.
Cena cukru kokosowego może zaskoczyć, w sklepach internetowych zaczyna się od 30 zł/kg. Może sięgać do 100 zł!
Źródło: healthline.com
Oceń artykuł