Oceń
Zaburzenia pamięci prędzej czy później występują u każdego człowieka, chociaż u może objawiać się to w różny sposób. Jak się chronić, by skutki starzenia się mózgu były jak najmniej odczuwalne?
Naukowcy z Columbia University oraz Brigham and Women's Hospital przeprowadzili badania, które wykazały, że u osób, które spożywają bardzo mało flawonoli, występuje większe ryzyko utraty pamięci z wiekiem. Badanie trwało trzy lata i objęło ponad 3500 zdrowych, starszych osób. Uczestnicy badania zostali podzieleni na dwie grupy: jedna z nich codziennie przyjmowała pigułki z dodatkiem flawonoli (aktywny suplement zawierał 500 mg flawonoli), a druga pigułki placebo. Na początku badania wszyscy uczestnicy wypełnili ankietę oceniającą jakość ich diety i za pomocą internetowych testów sprawdzono ich pamięć krótkotrwałą. Testy te zostały powtórzone po pierwszym, drugim i trzecim roku. Okazało się, że osoby powyżej 60 roku życia, które już spożywały wystarczająco dużo flawonoli, nie odniosły korzyści z podawania ich w większej ilości. Natomiast osoby w których diecie flawonoli było zbyt mało – odnotowały poprawę pamięci średnio o 16 proc. w ciągu pierwszego roku, przy czym poprawa trwała jeszcze co najmniej dwa lata.
– Poprawa wśród uczestników badania stosujących diety o niskiej zawartości flawonoli była znaczna i stwarza możliwość stosowania diet bogatych we flawonole lub suplementów w celu poprawy funkcji poznawczych u osób starszych – mówi dr Adam Brickman, profesor neuropsychologii na Columbia University.
Gdzie jest najwięcej flawonoli? LISTA produktów
Aby dostarczyć organizmowi 500 mg flawonoli, wystarczy wypić kubek herbaty, zjeść kilka kostek gorzkiej czekolady i garść jagód lub jabłek. Inne źródła flawonoli, to m.in.:
- czarne porzeczki
- truskawki
- cebula
- wiśnie
- brzoskwinie
- cytrusy
- sałata
- papryka
- winogrona
- wino
- brokuły, seler
- pomidory
- przyprawy
- nasiona roślin strączkowych
Według autorów badania uzyskane wyniki potwierdzają tezę, że starzejący się mózg potrzebuje określonych składników odżywczych, aby dobrze funkcjonować - podobnie jak rozwijający się mózg dziecka potrzebuje określonych składników odżywczych do prawidłowego wzrostu. Już wcześniejsze badania na zwierzętach wykazały, że flawonole przyspieszają wzrost neuronów i naczyń krwionośnych w hipokampie – części mózgu, która ma kluczowe znaczenie dla uczenia się i rozwijania nowych wspomnień. Wydaje się, że prosta i niedroga suplementacja flawonoli mogłaby przyczynić się do utrzymania dobrego stanu zdrowia mózgu w miarę starzenia się.
Naukowcy chcą jeszcze przeprowadzić badania uzupełniające, by móc definitywnie określić, że niskie spożycie samych flawonoli w diecie powoduje słabą wydajność pamięci, ponieważ nie przeprowadzili eksperymentu, w którym usunęli te związki, aby sprawdzić, czy pogarsza to pamięć. Chcą teraz przeprowadzić badanie kliniczne, w którym przywrócą poziom flawonoli u dorosłych z ciężkim niedoborem tej substancji, aby sprawdzić, czy pozwoli to poprawić pamięć.
Źródło:
- Brickman AM, Yeung LK, Alschuler DM, Ottaviani JI, Kuhnle GGC, Sloan RP, Luttmann-Gibson H, Copeland T, Schroeter H, Sesso HD, Manson JE, Wall M, Small SA. Dietary flavanols restore hippocampal-dependent memory in older adults with lower diet quality and lower habitual flavanol consumption. Proc Natl Acad Sci U S A. 2023 Jun 6;120(23):e2216932120. doi: 10.1073/pnas.2216932120. Epub 2023 May 30. PMID: 37252983.
Oceń artykuł