Cebula na przeziębienie i mdłości. Dlaczego warto jeść cebulę?
Cebula, tuż obok czosnku, zajmuje wyjątkowe miejsce w domowym lecznictwie. Jej właściwości wykorzystywane są w leczeniu przeziębień i schorzeń skóry. Kojarzona najczęściej z ostrym smakiem i zapachem, wykorzystywana jest od wieków w medycynie ludowej. Dowiedz się, jakie właściwości ma cebula i dlaczego warto ronić dla niej łzy.

Cebula słynie z ostrego zapachu i smaku. Jej prawidłowa nazwa botaniczna to cebula czosnek, jest to bowiem gatunek należący do rodzaju czosnek — przyjęło się jednak powszechne określenie cebula.
Warzywo to znane jest od tysięcy lat, jednak obecnie nie występuje w stanie dzikim. Cebula jest uprawiana niemal w każdym kraju na świecie, ale na temat jej pochodzenia niewiele wiadomo. Przypuszcza się, że nasi przodkowie zaczęli jeść dziką cebulę bardzo wcześnie, jeszcze przed wynalezieniem rolnictwa i rozpoczęciem upraw. Bardzo prawdopodobne, że cebula była podstawą diety prehistorycznej. Była spożywana i hodowana przez wiele tysięcy lat równolegle na całym świecie.
W Starożytnym Egipcie cebule uznawano za obiekt kultu. Symbolizowała wieczność, dlatego wkładano ją do grobu razem z faraonami. Obrazy cebuli pojawiają się na wewnętrznych ścianach piramid oraz w grobowcach, a Król Ramzes IV został pochowany z cebulami w oczodołach. Niektórzy egiptolodzy uważają, że cebula była używana, ponieważ wierzono, że jej silny zapach (i magiczne moce) skłonią zmarłych do ponownego oddychania.
Właściwości zdrowotne cebuli
Cebula jest nie tylko źródłem smaku. Dostarcza także ważnych składników odżywczych — zawiera dużą ilość witaminy C, jest źródłem błonnika pokarmowego i kwasu foliowego. Zawieraj również wapń, żelazo i białko.
Cebula ma niską zawartość sodu i nie zawiera tłuszczu. Zawiera natomiast kwercetynę, flawonoid spełniający funkcję przeciwutleniaczy, które opóźniają procesy starzenia. Badania wykazały, że kwercetyna pomaga eliminować wolne rodniki w organizmie, chronić i regenerować witaminę E.
Wieloletnie badania wykazały, że spożywanie cebuli może być korzystne dla zmniejszenia ryzyka niektórych chorób.
:
- Owrzodzeniom żołądka — poprzez wychwytywanie wolnych rodników i zapobieganie wzrostowi Heliobacter pylori.
- Miażdżycy, chorobie sercowo-naczyniowej, zawałom serca i udarom — badacze z University of Wisconsin-Madison odkryli, że ostra cebula wykazuje silną aktywność przeciwpłytkową. Cebula działa jak rozcieńczacz krwi i inhibitor płytek krwi, zapobiega tworzeniu się zakrzepów.
- Nadciśnieniu — spożycie cebuli obniża ciśnienie krwi za sprawą dużej zawartości potasu.
- Osteoporozie — badania na Uniwersytecie w Bernie wykazały, że spożycie jednego grama suchej cebuli dziennie przez cztery tygodnie zwiększyło zawartość minerałów w kościach u szczurów o ponad 17%. Dane te sugerują, że spożycie cebuli może zmniejszyć częstość występowania osteoporozy.
- Nowotworom — oprócz kwercetyny, cebula zawiera związki fitochemiczne, które mają różnorodne właściwości zdrowotne, w tym działanie przeciwnowotworowe i przeciwdrobnoustrojowe.
- Grzybicy — zjadanie cebuli po leczeniu antybiotykiem jest wskazane, bo warzywo ma właściwości grzybobójcze.
- Cukrzycy — glukinina (hormon roślinny) zawarty w cebuli, zapobiega rozwojowi cukrzycy. Surowa cebula obniża poziom cukru we krwi, co jest szczególne ważne dla chorych na cukrzycę.
- Mdłościom — spożywanie cebuli wpływa na łagodzenie mdłości. Dowiedziono, że kobiety spożywające duże ilości cebuli przed ciążą, rzadziej doświadczały mdłości, a ewentualne wymioty miały łagodniejszy charakter.
Cebula jest również wykorzystywana w leczeniu niektórych chorób skóry. Szczególnie pozytywnie wpływa na gojenie się owrzodzeń na skórze i drobnych ran. Okłady z cebuli przykłada się na odmrożenia, oparzenia, zmiany trądzikowe i czyraki. Cienka błonka znajdująca się pomiędzy płatkami cebuli działa jak opatrunek antyseptyczny. Aby przygotować opatrunek z cebuli, należy pokroić ją w kostkę i włożyć do garnuszka, zalać odrobiną wody i gotować na małym ogniu aż zmięknie. Rozgotowaną cebulę trzeba następnie zmiksować i schłodzić. Gotową mieszankę można nakładać na skórę.
Przepis na syrop z cebuli — doskonały na przeziębienie
Składniki:
- 2 duże cebule,
- sok z jednej cytryny,
- 10 łyżek dobrej jakości miodu.
Obierz cebule, pokrój w kostkę i wrzuć do czystego słoika. Wymieszaj sok z cytryny z miodem i polej mieszanką cebulę. Następnie zamknij słoik i umieść w ciepłym miejscu na ok. 24 godziny. Po otwarciu przelej zawartość przez sitko lub jałową gazę. Odsączony syrop nadaje się do natychmiastowego spożycia. Należy trzymać go w lodówce, maksymalnie do 7 dni i spożywać ok. 2-3 razy dziennie po jednej łyżce.
Źródło: National Onion Association (onions-usa.org)