Banany zaskakująco dobrze wpływają na odporność. Nie chodzi tylko o wirusy

31.01.2023
Aktualizacja: 31.01.2023 12:37

Banany to jeden z najpopularniejszych owoców nie tylko w Polsce, ale i na świecie. Nie bez powodu – są nie tylko smaczne, łatwo dostępne, ale też sycące. Jednak warto je jeść nie tylko z tych powodów, ponieważ banany są dużym wsparciem dla układu odpornościowego.

Banany zwiększają odporność organizmu
fot. Shutterstock
  1. Banany zmniejszają ryzyko zachorowania na grypę
  2. Banany są bogate w witaminy wzmacniające układ odpornościowy
  3. Jedzenie bananów zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego
  4. Banany wspierają mikrobiom i dobrą pracę jelit
  5. Banany zmniejszają stres oksydacyjny po wysiłku

Korzyści wynikające z włączenia bananów do codziennej diety nie wynikają jedynie z ich dostępności i smaku. Okazuje się, że składniki, jakie zawierają, dają duże korzyści dla odporności – i to nie tylko jeśli chodzi o zwalczanie sezonowych infekcji, np. grypy, ale również w dłuższej perspektywie, bo, jak wykazały badanie, jedzenie bananów może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Właśnie tak banany wpływają na działanie układu odpornościowego.

Banany zmniejszają ryzyko zachorowania na grypę

Jedzenie bananów jest niezwykle ważne w sezonie grypowym. Naukowcy dowiedli bowiem w badaniu opublikowanym w „PLOS One” w 2020 roku, że obecna w bananach lektyna – rodzaj niestrawnego białka, które wiąże się z cukrem – wykazała aktywność przeciwgrypową wobec wielu szczepów wirusa grypy. Substancja ta hamuje na wczesnym etapie cykl życiowy wirusa, nie dopuszczając do tego, by wniknął on w zaatakowane błony komórkowe człowieka.

Banany są bogate w witaminy wzmacniające układ odpornościowy

Dużym bogactwem banów jest witamin B6, której niedobór w organizmie ma duży wpływ na osłabia działanie układu immunologicznego. Banany są jednym z najzdrowszych pokarmów, które zawierają duże ilości witaminy B6 – jeden średni banan zawiera aż 32 proc. zalecanej dziennej dawki tej witaminy. Witaminy B6 ma poza tym ważną rolę w tworzeniu nowych komórek krwi i prawidłowym działaniu układu limfatycznego.

Jedzenie bananów zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego

Rak jelita grubego to trzeci najczęstszy rodzaj raka wśród mężczyzn i kobiet w Polsce, jest też chorobą o wysokiej śmiertelności. Wiadomo jednak, że jedzenie pokarmów bogatych w skrobię oporną, a dużą jej ilość zawierają właśnie banany, może pomóc w ograniczeniu stanu zapalnego i zmniejszeniu ryzyka raka jelita grubego. Duże ilości skrobi opornej występują zwłaszcza w mało dojrzałych bananach.

Banany wspierają mikrobiom i dobrą pracę jelit

Większość komórek odpornościowych żyje w przewodzie pokarmowym – stąd jelita są niezwykle ważną częścią układu immunologicznego. Ich zdrowie ma ogromne znaczenie w zachowaniu zdrowia. Banany pomagają w utrzymaniu zdrowej równowagi korzystnych bakterii w jelitach, co pozytywnie wpływa na odporność organizmu. Znów niebagatelną rolę pełni tutaj skrobia oporna, w którą banany obfitują. Badanie opublikowane w piśmie „mBio” Amerykańskiego Towarzystwa Mikrobiologicznego, udowodniło, że skrobia oporna, jaką zawierają banany, pomaga w namnażaniu się korzystnych bakterii jelitowych, a także zwiększa metabolizm lipidów.

Banany zmniejszają stres oksydacyjny po wysiłku

Nie bez powodu produktem, jaki jedzą biegacze podczas maratonów, są banany. Banany nie tylko wspierają wytrzymałość podczas treningu, ale także wspomagają układ odpornościowy. Badanie naukowe opublikowane w piśmie „PLOS One” wykazało, że negatywna reakcja układu odpornościowego na zwiększony wysiłek u osób, które zjadły banana przed 75-kilometrowym wyścigiem kolarskim, była mniej intensywna, mniejszy był też stres oksydacyjny i stan zapalny wywołany wysiłkiem.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródła:

  • E. M. Covés-Datson, S. R. King, M. Legendre et al. and D. M. Markovitz, Proceedings of the National Academy of Sciences, 2020, Vol. 117, No. 4
  • J. A. Higgins, I. L. Brown, Resistant starch. A promising dietary agent for the prevention/treatment of inflammatory bowel disease and bowel cancer, Current Opinion in Gastroenterology, 2013, 29(2):p 190-194
  • D. C. Nieman, N. D. Gillitt, D. A. Henson, W. Sha, R. A. Shanely, A. M Knab, L. Cialdella-Kam, F. Jin, Bananas as an energy source during exercise: a metabolomics approach, PLoS One, 2012, 7(5):e37479