Zielona herbata – jakie ma działanie? Jak ją przyrządzać?

14.04.2021
Aktualizacja: 14.10.2021 21:34

Zielona herbata nie tylko świetnie gasi pragnienie, ale ma także szereg prozdrowotnych właściwości. Warto pić ją na co dzień, ale – uwaga – należy ją właściwie parzyć. Tylko wtedy będzie nie tylko pyszna, ale też ujawni wszelkie swoje zalety.

Zielona herbata - właściwości, parzenie
fot. Shutterstock
  1. Herbata zielona – jak powstaje?
  2. Co zawiera zielona herbata?
  3. Jakie właściwości zdrowotne ma zielona herbata?
  4. Kto nie powinien pić zielonej herbaty?
  5. Jak przechowywać zieloną herbatę?
  6. Jak parzyć zieloną herbatę?
  7. Ile razy można parzyć zieloną herbatę?

Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Pito ją w Chinach już 5 tysięcy lat temu. I już wtedy dobrze znane było jej dobroczynne działanie na organizm człowieka. Na całym świecie jej konsumpcja jest olbrzymia, a w 2021 r. ludzkość ma wypić 297 miliardów litrów herbaty. Szczególną popularnością cieszy się zielona herbata, która może pomagać w unikaniu niektórych schorzeń.

Herbata zielona – jak powstaje?

Zielona herbata to suszone liście krzewu herbacianego, które nie zostały poddane procesowi fermentacji. Podgrzewania liści w wodzie podczas parzenia sprawia, że katechiny (jeden z głównych składników herbaty) przestają być aktywne - dzięki temu napar zielonej herbaty ma jasną barwę.

Co zawiera zielona herbata?

Liście krzewu herbacianego zawierają dwa główne składniki. Są nimi:

  1. alkaloidy (w postaci kofeiny) – mające pobudzające działanie na organizm
  2. polifenole (w postaci katechin) – mające właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne.

Zielona herbata zawiera ponad 1,5 raza więcej katechin niż czarna. Ich ilość zależy jednak od odmiany, miejsca pochodzenia, sposobu uprawy czy metody obróbki konkretnych liści herbaty. To katechiny nadają zielonej herbacie cierpkość i goryczkę, im też zawdzięcza ona większość prozdrowotnych właściwości.

Jakie właściwości zdrowotne ma zielona herbata?

Badania naukowe potwierdzają liczne działania prozdrowotne zielonej herbaty. Picie jej może obniżać ryzyko wystąpienia niektórych chorób, a także wspomagać ich leczenie. Picie zielonej herbaty:

  • chroni przed wystąpieniem chorób układu sercowo-naczyniowego
  • zmniejsza ryzyko nowotworów, m.in. raka piersi, przełyku, jamy ustnej, wątroby, jelita grubego oraz endometrium
  • zapobiega chorobom neurodegeneracyjnym, w tym chorobie Alzheimera i Parkinsona (ryzyko parkinsona spada nawet 2/3, jeśli pije się więcej niż 1 filiżankę zielonej herbaty dziennie)
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób wątroby
  • wspomaga odchudzanie
  • zapobiega cukrzycy typu 2 oraz pomaga w leczeniu cukrzycy już istniejącej
  • pobudza pracę mózgu
  • relaksuje i poprawia samopoczucie.

Zieloną herbatę najlepiej pić regularnie, czyli codziennie.

Kto nie powinien pić zielonej herbaty?

Zielona herbata to dobry napój dla wszystkich. Z ilością wypijanej zielonej herbaty nie powinny jednak przesadzać kobiety w ciąży (m.in. ze względu na ryzyko przedwczesnego porodu, niską masę urodzeniową dziecka) – za nadmierne spożycie herbaty badacze uznają ponad 1,5 l na dobę (ok. 6 filiżanek). Na zieloną herbatę powinny też uważać mamy karmiące piersią, ponieważ zawarta w niej kofeina przenika do mleka i może powodować u dzieci kłopoty ze snem, drażliwość i problemy jelitowe. Kobieta karmiąca piersią może pić 2-3 filiżanki zielonej herbaty dziennie. Powinna też obserwować, jak taka ilość napoju działa na niemowlę.

Jak przechowywać zieloną herbatę?

Zieloną herbatę najlepiej przechowywać w zacienionym, chłodnym miejscu, w możliwie hermetycznym opakowaniu. Nie warto kupować na zapas dużych jej ilości, bo długie przechowywanie powoduje, że nawet w dobrych warunkach traci smak.

Jak parzyć zieloną herbatę?

Oto kilka zasad, których należy przestrzegać, by napar zielonej herbaty był naprawdę dobry.

  • Wybierz herbatę liściastą – zrezygnuj z herbaty ekspresowej, w torebkach.
  • Do parzenia użyj wody dobrej jakości – jeśli kranowa nie jest najlepsza, warto wykorzystać butelkowaną.
  • Parz zieloną herbatę w dzbanku lub dużym zaparzaczu - listki powinny móc swobodnie się w nim rozwinąć (w małych zaparzaczach i w torebce nie mają takiej szansy).
  • Dobierz odpowiednią temperaturę wody - optymalna waha się w przedziale 60-90 stopni Celsjusza, wszystko zależy od gatunku herbaty (po zagotowaniu wody warto odczekać kilka minut, żeby woda nieco ostygła).
  • Nie parz zielonej herbaty zbyt długo – wystarczy od 1 do 3 minut. Im drobniejsze listki, tym czas parzenia powinien być krótszy, bo szybciej wydobywa się z nich smak.

Warto pamiętać, że zalanie zielonej herbaty wrzątkiem może doprowadzić do utraty części jej aromatu. Sprawi też, że będzie w niej bardziej wyczuwalna goryczka.

Ile razy można parzyć zieloną herbatę?

Zieloną herbatę można, a nawet trzeba parzyć więcej niż raz z tych samych liści - nawet do trzech razy. Nie powoduje to utraty smaku. Pierwsze parzenie daje napar o innym smaku niż kolejne parzenia. Poza tym pierwszy napar ma działanie pobudzające (dzięki większej zawartości teiny), kolejne zaś będą działały bardziej relaksująco (z liści wydobywa się więcej cennych antyoksydantów).

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.
loader

Źródło: dietetycy.org.pl