Oceń
Na liście produktów wysoko przetworzonych znalazły się:
- chrupiące płatki śniadaniowe,
- sery,
- warzywa konserwowe,
- pieczywo,
- słone przekąski: chipsy, krakersy, wafle, chrupki itp.,
- kiełbasy, pasztety,
- dania instant,
- ciastka i herbatniki,
- napoje słodzone.
Żywność wysoko przetworzona to produkty, które zostały poddane obróbce przemysłowej i wzbogacone zostały o substancje dodatkowe, takie jak cukier, sól, tłuszcz, witaminy, konserwanty, wzmacniacze smaku itd.
Jak wynika z badań opublikowanych w British Medical Journal (BMJ), na związek między jedzeniem żywności zawierającej w wyniku obróbki wysoki poziom tłuszczu i cukru a zwiększonym ryzykiem chorób serca i udaru mózgu wskazują analizy prowadzone przez dwa niezależne zespoły naukowców.
To nie jedyne dowody, że spożywanie kabanosów, wafli, płatków śniadaniowych i innych produktów wysoko przetworzonych jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Również badacze z Uniwersytetu Navarra w Hiszpanii monitorowali nawyki żywieniowe i prozdrowotne blisko 20 000 absolwentów uczelni w latach 1999–2014. Ich analizy wykazały, że osoby, które każdego dnia spożywały cztery porcje wysoko przetworzonej żywności, były o 62% bardziej zagrożone przedwczesną śmiercią niż osoby spożywające mniej niż dwie porcje takiego jedzenia. Ponadto każda dodatkowa dawka zwiększała ryzyko przedwczesnej śmierci o prawie jedną piątą (18%).
Co dokładnie powoduje jedzenie tych produktów? Zespół naukowców z University of Paris pokazał, co dzieje się z osobami, które nie przestrzegają zasad zdrowej diety. Na podstawie szczegółowych danych dotyczących diety i stanu zdrowia ponad 105 000 osób, zaobserwowali, że osoby, które spożywały najwięcej przetworzonej żywności, w ciągu pięciu lat były najbardziej narażone na udar mózgu, atak serca i inne schorzenia sercowo-naczyniowe. Co więcej, każda dodatkowe porcja (zwiększenie o 10%.) przetworzonej żywności wiązała się ze wzrostem (o 13%) ryzyka chorób serca i (o 11%) udaru.
Eksperci ds. żywienia przypominają, że powinniśmy być bardziej świadomi tego, jakie spustoszenia sieje w naszych organizmach wysoko przetworzona żywność. Na miejsce tych produktów w jadłospisie powinny pojawić się m.in. szpinak, jagody, jaglanka, koktajle z zielonych warzyw i owoców.
Czy ta świadomość pomoże nam zmienić nawyki? Oby.
Źródło: independent.co.uk
Oceń artykuł