Dlaczego truskawki są takie zdrowe? Oto ich cenne wartości odżywcze
Nie możesz się już doczekać truskawek? To tak jak większość z nas! Nie dość, że truskawki są pyszne, to zawierają więcej witaminy C niż cytryny, a to niejedyne ich zalety. Są niskokaloryczne, więc doskonale nadają się dla osób, które się odchudzają. Sezon na te pyszne owoce trwa krótko – warto więc korzystać z nich, jak tylko się pojawią.

Najbardziej aromatyczne są truskawki kupowane w sezonie – te, które dojrzewają w Polsce w maju i w czerwcu. Choć te owoce są w sklepach niemal przez cały rok, to właśnie truskawki kupowane wiosną są najbardziej wartościowe i najsmaczniejsze. Mają mnóstwo zalet zdrowotnych – pomagają zwłaszcza przy chorobach cywilizacyjnych, ich jedzenie poprawia także stan skóry, mogą nawet pomagać w odchudzaniu
Kiedy jest sezon na truskawki?
W naszym klimacie truskawki to pierwsze świeże owoce dojrzewające wiosną – nic więc dziwnego, że wszyscy na nie czekają. Sezon na nie trwa krótko, bo niewiele ponad miesiąc: od połowy maja mniej więcej do końca czerwca. W tym czasie z polskich pól rolnicy zbierają nawet 200 ton truskawek. Odmian tych owoców jest blisko 2 tysiące, najpopularniejsze z nich to: Rumba, Magnum, Vibrant, Polka, Elegance, Florence, Albion, Senga Sengana. Choć najlepszy sezon na polskie truskawki to wiosna, są one dostępne w sklepach przez całe lato, gdy dojrzewają tzw. późne odmiany. Poza sezonem można też kupić truskawki importowane, głównie hiszpańskie.
Jakie wartości odżywcze mają truskawki?
Truskawki są zasobne w witaminy, składniki mineralne, przeciwutleniacze, a także w błonnik. 100 gram truskawek zawiera 66 mg witaminy C, czyli pokrywa większość dziennego zapotrzebowania na tę witaminę – norma dla mężczyzn to 90 mg, a dla kobiet 75 mg. Bogactwo truskawek to przede wszystkim:
- witamina C
- witamina K
- witamina E
- kwas foliowy (witamina B9)
- potas
- fosfor
- magnez
- wapń
- mangan.
Ile kalorii mają truskawki?
Truskawki to owoce niskokaloryczne. W 100 g truskawek (ok 1,5 garści) są 33 kcal.
Warto wiedzieć, że połowa łubianki (czyli ok. 1 kg) to około 320 kcal – to mniej więcej tyle, ile ma pączek – natomiast cała łubianka dostarczy ich około 640 kcal, czyli taką ilość, jaką zwykle zawiera drugie danie obiadowe.
Jakie są właściwości prozdrowotne truskawek?
Ze względu na składniki, jakie zawierają, truskawki mają naprawdę dużo działań zdrowotnych – można powiedzieć, że to niemal produkt leczniczy (szkoda tylko, że taki nietrwały). Jakie działania zdrowotne mają truskawki?
- Zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych (poprzez obniżenie ciśnienia tętniczego i poziomu cholesterolu).
- Wspierają funkcjonowania mózgu i układu nerwowego.
- Łagodzą stany zapalne w organizmie.
- Pomagają przy leczeniu dny moczanowej.
- Zapobiegają tworzeniu się skrzepów, będących przyczyną udarów mózgu.
- Działają przeciwnowotworowo.
- Poprawiają stan skóry (przebarwienia, trądzik).
- Zapobiegają chorobom oczu ( suchość oka, zwyrodnienie nerwu wzrokowego i plamki żółtej).
- Poprawiają odporność.
- Zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy, a cukrzykom pomagają kontrolować poziom cukru.
- Wspomagają odchudzanie, zwiększając metabolizm.
- Pomagają nawadniać organizm.
Czy truskawki wywołują alergię?
Truskawki są zaliczane do potencjalnych alergenów, ale uczulenie na truskawki nie jest zbyt częste, występuje głównie u dzieci. Objawami alergii jest ból brzucha, biegunka, ale też atopowe zapalenie skóry, mogą wystąpić objawy ze strony układu oddechowego oraz zespół alergii jamy ustnej, rzadko zdarzają się też wstrząsy anafilaktyczne. Warto pamiętać, że reakcje alergiczne występują najczęściej po spożyciu świeżych truskawek. Truskawki po obróbce termicznej, np. gotowaniu, pieczeniu, są zdecydowanie mniej alergogenne.
Co można zrobić z truskawek?
Przede wszystkim warto jeść truskawki na surowo – z dodatkiem jogurtu lub śmietany, a najlepiej bez niczego. Można dodawać je do sałatek owocowych i deserów, a nawet do sałat, piec z ich dodatkiem ciasta. Domowa woda smakowa z dodatkiem truskawek, soku z cytryny i mięty świetnie gasi pragnienie – jest idealna zamiast kalorycznych słodzonych napojów. Truskawki są świetnym dodatkiem do koktajli na bazie mleka, jogurtu czy kefiru.
Truskawki można także mrozić, liofilizować (suszyć), a także robić z nich przetwory: kompoty,
dżemy, konfitury.
Z tych pysznych owoców można także robić okłady na
podrażnione oczy – przeciw opuchliznom i zasinieniom powiek – działają jak naturalny kosmetyk.
Jakie truskawki kupować?
Świeże truskawki powinny być jędrne, nieuszkodzone, dobrze wybarwione, a także mieć przyjemny truskawkowy aromat. Nie mogą być zawilgocone, bo wtedy szybciej się zepsują. Zawsze warto poprosić sprzedawcę, by przesypał owoce do innej łubianki, by zobaczyć, czy również truskawki na jej dnie są świeże i niespleśniałe. Takie owoce nie nadają się do spożycia z uwagi na niebezpieczne mykotoksyny, które są produkowane przez pleśń.
Kupując truskawki, warto zawsze dopytać o ich pochodzenie i wybierać te, które uprawiane są lokalnie – wspierasz w ten sposób miejscowych rolników, a także dbasz o przyrodę, bo ograniczenie transportu z odległych regionów świata, zmniejsza zanieczyszczenie środowiska.
Jak przechowywać truskawki?
Truskawki nie powinny leżeć w cieple – najlepiej schować je do lodówki, jeśli nie będą jedzone na bieżąco. Aby przedłużyć ich świeżość, można do wody, w której są myte, dodać nieco octu – kwaśne środowisko sprawi, że będą psuły się wolniej. Truskawki najlepiej myć razem z ogonkami – jeśli oderwiesz je wcześniej, woda może spowodować, że owoce stracą smak.
Czy liście truskawki można jeść?
Tak, liście truskawki są jadalne, zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Zielarze przygotowują z nich bogaty w przeciwutleniacze napar – można dodawać do niego dojrzałe owoce. Ma on działanie przeciwbiegunkowe i łagodzi stany zapalne. Kompoty (napary) z truskawek, jak potwierdzają badania, mogą poprawiać funkcje i integralność śródbłonka, co pomaga chronić układ krążenia.
Źródło: Dietetycy.org.pl, mp.pl