Topinambur – zapomniane warzywo, które pomaga w odchudzaniu
Bulwy topinamburu mają słodki, orzechowy smak, a wyglądem przypominają skrzyżowanie ziemniaka z imbirem. To stare, nieco zapomniane warzywo, które ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości – przydaje się zwłaszcza w dietach odchudzających, ale świetnie nadaje się też dla cukrzyków i osób z chorobami układu krążenia.

- Topinambur – co to za warzywo?
- Co cennego zawiera topinambur?
- Jakie właściwości zdrowotne ma topinambur?
- Jak jeść topinambur?
Topinambur nie jest zbyt popularny, a to warzywo, które można z powodzeniem zaliczyć do superfoods. Jego największym bogactwem jest inulina, która wspiera rozwój dobrych bakterii w jelitach, a także wspierający trawienie błonnik. Obfituje też w niektóre witaminy i składniki mineralne.
Topinambur – co to za warzywo?
Topinambur, zwany jest też słonecznikiem bulwiastym lub karczochem jerozolimskim, pochodzi z Ameryki Północnej – do Europy przywiózł go Krzysztof Kolumb (pierwotnie roślinę tę uprawiali Indianie z plemienia Topinamboore). Jest znany w Polsce od połowy XVIII wieku. Jego kwiaty podobne są do kwiatów słonecznika (stosowane są w ziołolecznictwie), natomiast część jadalna, czyli bulwa, rośnie pod ziemią podobnie jak ziemniak.
Co cennego zawiera topinambur?
Topinambur jest warzywem niskokalorycznym – 100 g zawiera jedynie 72 kcal. Ma też dużą zawartość błonnika, który pęczniejąc w jelitach, daje uczucie sytości – to ważne dla osób na dietach odchudzających. Bogactwem topinamburu jest też inulina, czyli substancja o właściwościach prebiotycznych – jest cenną pożywką dla bytujących w jelitach dobroczynnych bakterii, przyczynia się do ich namnażania i rozwoju prawidłowej flory jelitowej, a jednocześnie hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych. Topinambur zawiera też:
- witaminę C
- witaminy z grupy B (B1, B2, B6)
- witaminę A
- potas
- wapń
- sód
- żelazo
- magnez (niewielkie ilości)
Jakie właściwości zdrowotne ma topinambur?
Niskokaloryczny topinambur ma naprawdę sporo zalet zdrowotnych jak na tak w sumie niepozorne warzywo. Jest zalecany dla osób zagrożonych nadwagą i otyłością, ale pomaga także w innych dolegliwościach:
- stabilizuje poziom cukru we krwi
- obniża poziom cholesterolu
- reguluje ciśnienie krwi
- wspomaga pracę przewodu pokarmowego
- chroni wątrobę i nerki
- ułatwia przyswajanie składników mineralnych: żelaza, wapnia i magnezu
- pomaga w usuwaniu alkoholu z organizmu
- działa oczyszczająco – pomaga pozbyć się metali ciężkich i toksyn z organizmu
- podnosi odporność
- działa przeciwstresowo
- podnosi zdolność koncentracji psychicznej
Bulwy topinamburu są surowcem dla przemysłu farmaceutycznego – lecznicze działanie ma sok i preparaty zawierające błonnik. Część naziemna rośliny, w tym kwiaty, są surowcem zielarskim.
Jak jeść topinambur?
Słonecznik bulwiasty uważany jest za smaczne, delikatne warzywo o słodkawym smaku, ma też charakterystyczny owocowy aromat. Topinambur można jeść po ugotowaniu, upieczeniu lub usmażeniu, a także na surowo – pokrojony w plastry jako dodatek do sałatek. Używa się go też do przygotowywania zup, frytek i chipsów. Topinambury można marynować oraz zapiekać z serem cheddar. Okazuje się, że można je także kisić. Z pieczonych bulw można przygotować kawę, a w zasadzie jej substytut. Spotyka się też napoje probiotyczne i herbatki na bazie topinamburu.
Źródła:
I. Mystkowska, K. Zarzecka, Wartość odżywcza i prozdrowotna słonecznika bulwiastego (Helianthus tuberosus L.), Postępy Fitoterapii 2/2013; Dietetycy.org.pl