Obserwuj w Google News

Topinambur – zapomniane warzywo, które pomaga w odchudzaniu

2 min. czytania
Aktualizacja 13.10.2021
02.07.2021 15:44
Zareaguj Reakcja

Bulwy topinamburu mają słodki, orzechowy smak, a wyglądem przypominają skrzyżowanie ziemniaka z imbirem. To stare, nieco zapomniane warzywo, które ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości – przydaje się zwłaszcza w dietach odchudzających, ale świetnie nadaje się też dla cukrzyków i osób z chorobami układu krążenia.

Topinambur - wartości odżywcze, właściwości
fot. Shutterstock
  1. Topinambur – co to za warzywo?
  2. Co cennego zawiera topinambur?
  3. Jakie właściwości zdrowotne ma topinambur?
  4. Jak jeść topinambur?

Topinambur nie jest zbyt popularny, a to warzywo, które można z powodzeniem zaliczyć do superfoods. Jego największym bogactwem jest inulina, która wspiera rozwój dobrych bakterii w jelitach, a także wspierający trawienie błonnik. Obfituje też w niektóre witaminy i składniki mineralne.

Topinambur – co to za warzywo?

Topinambur, zwany jest też słonecznikiem bulwiastym lub karczochem jerozolimskim, pochodzi z Ameryki Północnej – do Europy przywiózł go Krzysztof Kolumb (pierwotnie roślinę tę uprawiali Indianie z plemienia Topinamboore). Jest znany w Polsce od połowy XVIII wieku. Jego kwiaty podobne są do kwiatów słonecznika (stosowane są w ziołolecznictwie), natomiast część jadalna, czyli bulwa, rośnie pod ziemią podobnie jak ziemniak.

Co cennego zawiera topinambur?

Topinambur jest warzywem niskokalorycznym – 100 g zawiera jedynie 72 kcal. Ma też dużą zawartość błonnika, który pęczniejąc w jelitach, daje uczucie sytości – to ważne dla osób na dietach odchudzających. Bogactwem topinamburu jest też inulina, czyli substancja o właściwościach prebiotycznych – jest cenną pożywką dla bytujących w jelitach dobroczynnych bakterii, przyczynia się do ich namnażania i rozwoju prawidłowej flory jelitowej, a jednocześnie hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych. Topinambur zawiera też:

  • witaminę C
  • witaminy z grupy B (B1, B2, B6)
  • witaminę A
  • potas
  • wapń
  • sód
  • żelazo
  • magnez (niewielkie ilości)

Jakie właściwości zdrowotne ma topinambur?

Niskokaloryczny topinambur ma naprawdę sporo zalet zdrowotnych jak na tak w sumie niepozorne warzywo. Jest zalecany dla osób zagrożonych nadwagą i otyłością, ale pomaga także w innych dolegliwościach:

  • stabilizuje poziom cukru we krwi
  • obniża poziom cholesterolu
  • reguluje ciśnienie krwi
  • wspomaga pracę przewodu pokarmowego
  • chroni wątrobę i nerki
  • ułatwia przyswajanie składników mineralnych: żelaza, wapnia i magnezu
  • pomaga w usuwaniu alkoholu z organizmu
  • działa oczyszczająco – pomaga pozbyć się metali ciężkich i toksyn z organizmu
  • podnosi odporność
  • działa przeciwstresowo
  • podnosi zdolność koncentracji psychicznej

Bulwy topinamburu są surowcem dla przemysłu farmaceutycznego – lecznicze działanie ma sok i preparaty zawierające błonnik. Część naziemna rośliny, w tym kwiaty, są surowcem zielarskim.

Jak jeść topinambur?

Słonecznik bulwiasty uważany jest za smaczne, delikatne warzywo o słodkawym smaku, ma też charakterystyczny owocowy aromat. Topinambur można jeść po ugotowaniu, upieczeniu lub usmażeniu, a także na surowo – pokrojony w plastry jako dodatek do sałatek. Używa się go też do przygotowywania zup, frytek i chipsów. Topinambury można marynować oraz zapiekać z serem cheddar. Okazuje się, że można je także kisić. Z pieczonych bulw można przygotować kawę, a w zasadzie jej substytut. Spotyka się też napoje probiotyczne i herbatki na bazie topinamburu.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródła:
I. Mystkowska, K. Zarzecka, Wartość odżywcza i prozdrowotna słonecznika bulwiastego (Helianthus tuberosus L.), Postępy Fitoterapii 2/2013; Dietetycy.org.pl