Te produkty pogarszają nastrój: ostrzega dietetyk
Dieta może zdziałać cuda. Niestety, czasem też działa na naszą niekorzyść. Liczne badania pokazują, że śmieciowe jedzenie skutecznie obniża nastrój i zwiększa ryzyko wystąpienia depresji. Zatem w kontekście troski o siebie i swój wygląd należy unikać określonych produktów. A przy tym korzystać z bogactw natury: warzyw, owoców, ziół, wody, zgodnie z potrzebami ciała. Wiktoria Kłos, dietetyczka w poradni Sports-Med oraz ekspert portalu ZnanyLekarz.pl wymienia czego unikać, aby nie psuć sobie samopoczucia.

Produkty, które obniżają nastrój [LISTA]
Jedzenie jest jedną z podstawowych czynności. Jedząc, możemy zadbać by nasz organizm mógł czerpać z żywienia to, co najlepsze i wykorzystywać jako energię, budulec oraz składnik wielu skomplikowanych procesów zachodzących wewnątrz organizmu każdego dnia. To, co jemy, wpływa zarówno na zdrowie jak i nastrój.
Niektóre produkty i dodatki do żywności mogą mieć jednak niekorzystny wpływ na nasz układ nerwowy. Nieświadomi tego faktu fundujemy sobie uczucie przygnębienia, zmęczenia, niepokoju i rozdrażnienia. Niekiedy wystarczy niewielka ilość, żeby organizm zareagował natychmiastowym spadkiem nastroju. Do takich składników zaliczamy:
- oczyszczone zboża,
- przetworzoną żywność zasobną w tłuszcze trans,
- cukier, słodziki, syrop glukozowo-fruktozowy,
- syntetyczne barwniki,
- wzmacniacze smaku jak glutaminiany które mogą wywoływać migrenowe bóle głowy i ogólne osłabienie organizmu.
Równie niebezpieczne są kolorowe napoje w tym soki. Poprzez pozbawienie błonnika z każdym łykiem do krwiobiegu dostaje się duża ilość cukru (czyli prostych węglowodanów), które dodają energii. Niestety, to tylko chwilowy skok. Po czym następuje gwałtowny spadek stężenia cukru we krwi co sprawia, że bardzo szybko ponownie stajemy się senni i znużeni. Pojawia się też myśl o kolejnej przekąsce.
Co poprawia humor? Wskazówki żywieniowe
- Zamiast napojów i soków wybieraj smoothie, dodawaj do niego awokado, olej lniany czy oliwę z oliwek a po spożyciu posiłku utrzymasz energię stabilny poziom energii na dłużej.
- Staraj się jadać regularne posiłki, unikaj przekąsek. Gospodarka cukrowa potrzebuje czasu, aby obniżyć glukozę po poprzednim posiłku. Kiedy sięgasz po przekąskę zaburzasz podstawowe procesy i narażasz się na spadki energii/nastroju z tym związane.
- Jeśli już pojawia się spadek energii nie sięgaj po słodycze, słone przekąski, korzystaj z sezonowych owoców i warzyw a także orzechów i nasion.
- Wybieraj pełnoziarniste makarony, kasze, pieczywo. Unikaj białego pieczywa.
- W celu nawodnienia pij głównie wodę. Zapobiegnie to spadkom koncentracji, energii.
- Czytaj etykiety: unikaj produktów zasobnych w konserwanty, słodziki, glutaminiany.
Porady dietetycznej udzielała Wiktoria Kłos, dietetyczka w poradni Sports-Med oraz ekspert portalu ZnanyLekarz.pl.