Sok z malin na przeziębienie. Przepis, ile cukru?
Soku z malin przygotowanego samodzielnie nigdy nie zastąpi wersja kupiona w sklepie. Przygotowanie jest niezwykle proste. Warto poświęcić trochę czasu — sok z malin to najlepszy lek na przeziębienie.

Sok z malin: właściwości
Sok z malin ma szereg właściwości. Oto najważniejsze z nich:
- To naturalny sposób na wzmocnienie i wspomaganie organizmu w czasie przeziębienia. W soku z malin znajduje się kwas salicylowy obecny w aspirynie, która, jak sami wiemy, działa napotnie i przeciwzapalnie. Picie soku malinowego wzmacnia organizm i pomaga łagodniej przejść przez infekcje wirusowe, bardzo wskazane w gorączce dziecka i przy anginach.
- W soku malinowym znajdziemy witaminy, które wzmacniają układ odpornościowy. Są to takie witaminy jak (m.in. C, E, B1, B2, B6) oraz (potas, żelazo, magnez, wapń). Bogate źródło witaminy B, C i K, sok malinowy działa orzeźwiająco i wzmacniająco na kości.
- Usprawnia pracę jelit. Picie świeżego soku malinowego może poprawić trawienie.
- Pomaga w walce z rakiem. Malina zawiera związek o nazwie kwas elagowy, który jest niesamowitym przeciwutleniaczem pomagającym w walce z chorobami nowotworowymi.
- Pomaga schudnąć. Maliny, podobnie jak borówki, jagody, pomagają schudnąć, stymulując metabolizm tłuszczów w organizmie.
- Leczy nerki. Potas zawarty w malinach reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, dzięki temu sok z malin jest idealny dla osób z chorobami nerek.
- Opóźnia starzenie organizmu, dzięki zawartych w nich polifenolach, które są silnym antyoksydantem.
- Maliny znane są również z właściwości łagodzenia bólu menstruacyjnego. Ich spożywanie powoduje lekki rozkurcz macicy.
Aby osiągnąć efekt soku, należy pić 25 ml dwa razy dziennie, pół godziny przed posiłkiem.
Sok z malin: jak zrobić domowy sok z malin bez cukru?
Oto prosty i sprawdzony przepis na sok z malin.
- Na sok z malin bez gotowania wybierać dojrzałe, świeże i nieuszkodzone maliny. Pamiętaj, aby umyć i wyczyścić malinę lub jakiekolwiek inne owoce, zanim zdecydujesz się na zrobienie soku.
- Owoce umieścić w naczyniu, dobrze rozgnieść drewnianą pałką.
- Ręcznie wyciśnij sok przez czyste płótno do garnka z emalii lub szkła, podgrzewaj powoli do temperatury 85°C i utrzymujw tej temperaturze przez 5 minut.
- Gorący sok przelać do butelek lub słoików, brzegi dokładnie wytrzeć i szczelnie zamknąć. Słoiki czy butelki wstawić do rondla z wodą podgrzaną do temperatury około 60°C, przykryyć pokrywką.
- Kiedy woda w rondlu zacznie falować, sok z malin utrwalać: butelki 0,5 l przez 10 minut, butelki 1 l przez 15 minut.
Sok malinowy możesz spożywać samemu jako napój lub możesz go używać jako składnik ponczu, koktajli lub innych napojów malinowych.
Sok z malin: z wyciskarki
Wyciskanie malin jest naprawdę proste. Wrzucamy maliny do otworu podającego i dociskamy. Do zbiornika na sok wylatuje gotowy sok malinowy, a do pojemnika na resztki to, co pozostało z wyciskania. Z racji, że to bardzo miękkie owoce możemy te resztki wrzucić jeszcze raz do powtórnego wyciśnięcia, by uzyskać jak największą ilość soku. Sok z wyciskarki jest dość gęsty i bez pestek. Otrzymany sok mieszamy z cukrem, możemy wlać w słoiki i zapasteryzować lub też spożyć na bieżąco. Na 2 kg malin należy dodać 4-5 łyżek trzcinowego cukru, można użyć też ksylitol.
Sok z malin: cena
1000 ml soku z malin kosztuje ok. 20 - 25 zł. W sprzedaży można spotkać 100% soki np. z malin bez dodatku cukru; są wtedy dużo droższe i ciężko dostępne.
Przeczytaj: Sok z brzozy: 5 właściwości zdrowotnych
Sok z malin: przeciwwskazania
Źródło: stylecraze.com