Naturalne antybiotyki – jakie produkty zalicza się do nich?
Chcesz wzmocnić odporność? Walczysz z infekcją bakteryjną? Poznaj naturalne antybiotyki, czyli produkty, które znajdziesz w swojej kuchni.

-
-
- 9 Zobacz
Antybiotyki odmieniły oblicze medycyny, eksperci uważają, że stały się one błogosławieństwem i przekleństwem XXI w. Dzięki nim w walce z bakteriami, szala zwycięstwa przechyliła się na stronę człowieka. Niestety są one nadużywane nie tylko w leczeniu pacjentów, ale również w rolnictwie i weterynarii. W konsekwencji coraz więcej bakterii staje się opornych na antybiotyki, co – zdaniem Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) – jest jednym z głównych problemów zdrowotnych na świecie.
Antybiotyki pomagają w walce bakteriami, ale nie są też obojętne dla organizmu człowieka. Niszczą nie tylko bakterie chorobotwórcze, ale również te dobre, wchodzące w skład naturalnej, ochronnej flory bakteryjnej. To sprawia, że równowaga mikroflory jelitowej zostaje zachwiana, co może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych. Poza tym, wiele osób ma na antybiotyki uczulenie.
To wszystko sprawia, że coraz więcej osób (w tym badaczy) szuka bezpieczniejszych sposobów walki z bakteriami. Jednym z nich są tzw. naturalne antybiotyki, czyli rośliny zawierające składniki o działaniu bakteriobójczym i przeciwwirusowym. Badania pokazują również, że część z nich ma działanie zbliżone do działania antybiotyków przepisywanych przez lekarzy, w niektórych zakażeniach bakteryjnych z powodzeniem mogłyby je zastąpić. Co ważne, nie niszczą naszej naturalnej flory bakteryjnej i wspierają nasz układ odpornościowy. Jakie produkty zaliczane są do naturalnych antybiotyków?
