Obserwuj w Google News

Natto - sekret wiecznej młodości? Właściwości sfermentowanej soi

Alicja Bartosiak
4 min. czytania
Aktualizacja 18.10.2022
09.08.2021 16:04
Zareaguj Reakcja

Natto to niezwykle odżywczy produkt, otrzymywany z soi poddanej naturalnemu procesowi fermentacji za pomocą bakterii Bacillus Subtilis Natto. Produkt ten największą popularnością cieszy się w Japonii, gdzie jest dodawany do codziennych dań. Dlaczego warto włączyć go do diety? Poznaj niezwykłe właściwości natto!

sfermentowana soja natto
fot. shutterstock
  1. Natto – sekret wiecznej młodości? Poznaj niezwykłe właściwości sfermentowanej soi
  2. Jak powstaje sfermentowana soja?
  3. Jaki smak ma natto?
  4. Spożywanie natto – korzyści dla zdrowia
  5. Natto – zalecana dawka, przechowywanie
  6. Natto – zastosowanie w kuchni
  7. Sfermentowana soja – gdzie kupić oryginalne natto?

Natto – sekret wiecznej młodości? Poznaj niezwykłe właściwości sfermentowanej soi

Natto to niezwykle odżywczy produkt, otrzymywany z soi poddanej naturalnemu procesowi fermentacji za pomocą bakterii Bacillus Subtilis Natto. Produkt ten największą popularnością cieszy się w Japonii, gdzie jest dodawany do codziennych dań. Niektórzy uważają, że to właśnie natto stanowi sekret zdrowia i długowieczności Japończyków. Czy to prawda?

Jak powstaje sfermentowana soja?

Natto uzyskuje się poprzez dodanie do gotowanej soi bakterii Bacillus Subtilis Natto. Do przygotowania natto niezbędny jest specjalistyczny sprzęt do fermentacji oraz ususzone źdźbła ryżu, zawierające grzyby. Podczas procesu fermentacji powstaje nattokinaza- enzym o wyjątkowych właściwościach. Enzym odkrył i zbadał  japoński lekarz, Hiroyuki Sumi. Nattokinaza posiada niezwykłą zdolność rozrzedzania krwi, dzięki czemu zapobiega powstawaniu zakrzepów, nie wywołując przy tym żadnych skutków ubocznych, takich jak podrażnienie śluzówki żołądka.
Oprócz nattokinazy, sfermentowana soja  zawiera również witaminę K2 oraz izoflawony sojowe- składniki te nie występują w żadnych innych produktach sojowych. Ze względu na to, że witamina K2 znajduje się głównie w produktach zwierzęcych, wegetarianie często zmagają się z jej niedoborem. Wprowadzenie do jadłospisu natto to najlepszy sposób na utrzymanie prawidłowego poziomu witaminy K2 w organizmie. Po natto powinny sięgnąć również kobiety w okresie menopauzy, ponieważ w naturalny sposób podnosi on poziom estrogenów, co jest bardzo ważne w przypadku przejściowych zmian hormonalnych.

Jaki smak ma natto?

Niestety, sfermentowana soja nie wygląda zbyt apetycznie. Natto to brunatne sojowe kulki, oblepione gęstym śluzem, który powstał w trakcie rozkładu protein i węglowodanów. Natto ma lekko gorzki, a przy tym słony posmak. Ze względu na dość specyficzny smak natto, zwykle dodaje się do niego dużo przypraw lub sos sojowy.

Spożywanie natto – korzyści dla zdrowia

Sfermentowana soja dostarcza naszemu organizmowi zupełnie innych składników niż soja w tradycyjnej postaci. Podczas procesu fermentacji bakterie zawarte w soi rozkładają węglowodany złożone. Dzięki temu wszystkie składniki odżywcze są lepiej przyswajane przez organizm. Fermentacja zmienia również formę drogocennych minerałów (takich jak cynk, żelazo, wapń, potas, selen czy miedź) na rozpuszczalną. W sfermentowanej soi znajdziemy także wiele witamin z grupy B. Natto to wyjątkowy produkt — oczyszcza organizm, wspiera odchudzanie i wzmacnia odporność.
Dlaczego jeszcze warto włączyć natto do diety? Oto jak działa na nasz organizm:

  • oczyszcza florę bakteryjną jelit
  • poprawia przemianę materii, wspierając odchudzanie
  • obniża ciśnienie krwi, dzięki dużej zawartości protein
  • zapobiega utracie gęstości kości, chroniąc przed osteoporozą
  • oczyszcza krew ze skrzepów
  • wzmacnia odporność
  • obniża poziom cukru we krwi
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór i Alzheimera
  • łagodzi objawy endometriozy
  • reguluje gospodarkę hormonalną
  • niweluje przewlekłe zmęczenie
  • przywraca naturalną mikroflorę, ułatwiając wypróżnianie
  • zapobiega zatruciu organizmu
  • działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo
  • zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych
  • chroni wątrobę
  • wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy
  • działa antybakteryjnie
  • usprawnia pracę żył i tętnic
  • wspiera funkcjonowanie układu nerwowego
  • obniża poziom złego cholesterolu (po miesiącu przyjmowania natto, spada on nawet o 10 procent)

Natto – zalecana dawka, przechowywanie

Zalecana dzienna dawka natto to około 10 g (1 łyżeczka). W przypadku suplementacji witaminy D należy podwoić dawkę. Natto możemy dodawać do ulubionych potraw. Pamiętajmy, że sfermentowana soja zawiera żywe bakterie i cały czas dojrzewa, dlatego po otwarciu należy spożyć ją w ciągu 2-3 tygodni. W czasie przechowywania Natto może nieco zmienić swój smak na bardziej intensywny. Pojemnik ze sfermentowaną soja należy przechowywać w temperaturze 0-7 stopni. Możemy również zamrozić świeże natto i wyjąć dzień przed spożyciem, ponieważ nie traci wtedy swoich drogocennych właściwości.

Natto – zastosowanie w kuchni

Natto najczęściej spożywa się w formie przekąski, z dodatkiem jogurtu naturalnego, musztardy lub szczypiorku. Sfermentowana soja jest również dodawana do tradycyjnych dań kuchni japońskiej. Natto może być serwowane z rybą,  warzywami,  sosem sojowym i ryżem. Liczne witaminy zawarte w soi doskonale wchłaniają się z tłuszczem, dlatego warto dodawać natto do jajka na miękko. Ziarna sfermentowanej soi są dostępne także w formie chrupiących kulek, które możemy dodać do ulubionej sałatki, makaronu, zupy czy drugiego dania. Pamiętajmy, że właściwości natto najlepiej działają na nasz organizm zaraz po przygotowaniu.

Sfermentowana soja – gdzie kupić oryginalne natto?

Sfermentowaną soję możemy kupić w sklepach ze zdrową, ekologiczną żywnością lub przez internet — bezpośrednio u producenta, który wytwarza natto według oryginalnej receptury. Przy zakupie natto w sklepie warto zwracać uwagę, czy soja pochodzi z Japonii — jedynie w tym kraju obowiązuje całkowity zakaz genetycznego modyfikowania żywności.