Nasiona warzyw BIO – zalety i wady nasion ekologicznych
Nasiona warzyw BIO to ostatni krzyk ogrodniczej mody. Na sklepowych półkach pojawiają się nasiona coraz większej liczby gatunków i odmian warzyw z etykietą BIO lub EKO. Czy są one warte swojej renomy? Zdradzamy zalety i wady nasion ekologicznych!

Nasiona warzyw BIO, nasiona warzyw EKO – z czym to się je?
Nasiona warzyw BIO i nasiona warzyw EKO to materiał siewny pochodzący z plantacji nasiennej, na której nie używa się środków ochrony roślin ani nawozów sztucznych. Oznacza to, że okazy mateczne, z których pozyskuje się nasiona BIO, na żadnym etapie rozwoju nie były poddane opryskom na choroby ani szkodniki. Na plantacjach ekologicznych nie stosuje się też herbicydów – chwasty są zwalczane wyłącznie metodami mechanicznymi. W opakowaniu z napisem BIO nie znajdziemy również nasion modyfikowanych genetycznie. Skąd jednak możemy mieć pewność, że obietnice producenta pokrywają się z prawdą? Otóż jako nasiona BIO sprzedaje się wyłącznie materiał siewny opatrzony pozytywną opinią jednostki certyfikującej, takiej jak Agro Bio Test lub Ekogwarancja PTRE. Zanim kupisz nasiona ekologiczne, sprawdź zatem, czy na opakowaniu znajduje się unijne logo produkcji ekologicznej – kształt liścia złożony z białych gwiazdek na zielonym tle. Taki symbol oznacza, że w procesie produkcji nasion spełniono wszystkie wymogi Unii Europejskiej dotyczące ekologicznej uprawy roślin.
Zalety nasion warzyw BIO
Najważniejszą zaletą nasion warzyw sygnowanych znakiem BIO jest ich ekologiczne pochodzenie. Kupując taki materiał siewny aktywnie wspieramy rolnictwo przyjazne środowisku, a jednocześnie gwarantujemy sobie plon całkowicie wolny od GMO i szkodliwych substancji chemicznych. Warto przy tym pamiętać, że jednym z filarów ochrony roślin na plantacjach ekologicznych jest uprawa odmian odpornych na choroby. Ryzyko, że warzywa z nasion BIO będą potrzebowały w trakcie wegetacji oprysków chemicznych jest zatem znacznie niższe niż w przypadku nasion z plantacji, na których stosuje się tego typu preparaty. Kolejnym atutem nasion ekologicznych jest ich coraz szersza dostępność. W każdym sezonie do sprzedaży wchodzą nowe gatunki i odmiany warzyw BIO. Sklepy ogrodnicze oferują m.in. nasiona BIO buraka Czerwona Kula, BIO cebuli Density 5, BIO grochu siewnego łuskowego Progress 9, BIO marchwi Berlikumer, BIO ogórka krzaczastego Dar, BIO pomidora gruntowego ACE 55 VF oraz BIO rzodkiewki National 2. W centrach ogrodniczych znajdziesz też szeroki wybór BIO nasion ziół: bazylii, pietruszki naciowej, rukoli, rzeżuchy i szczypiorku, a także stale rosnący asortyment BIO nasion na kiełki.
Wady nasion warzyw BIO
Jakie wady mogą mieć certyfikowane nasiona ekologiczne, skoro pochodzą z najodporniejszych odmian roślin matecznych i pozyskuje się je z plantacji objętych ścisłą kontrolą jakości? Produkcja materiału siewnego zgodna z wymogami Unii Europejskiej dla rolnictwa ekologicznego jest kosztowna. Na plantacjach ekologicznych ogromny nacisk kładzie się na prawidłową agrotechnikę, co oznacza, że wykonuje się więcej zabiegów uprawowych mających na celu poprawę jakości podłoża. Rośliny są ręcznie odchwaszczane i pielęgnowane, a w ramach walki ze szkodnikami wprowadza się do uprawy pożyteczne mikroorganizmy. Większe nakłady pracy skutkują wyższymi cenami materiału siewnego, dlatego jeżeli chcemy obsiać cały warzywnik nasionami warzyw BIO, musimy przygotować się na większy wydatek. Ceny nasion pomidorów BIO wahają się w granicach 5,00-6,00 zł za 0,5 g, cebuli BIO – 5,00-6,00 zł za 2 g, ogórków BIO – 5,50-6,50 zł za 5 g, a marchwi BIO – 6,00-7,00 zł za 5 g. Na ile korzystny jest stosunek ceny nasion BIO do ich wartości najlepiej przekonać się doświadczalnie – taki ekologiczny eksperyment okaże się ciekawym doświadczeniem dla każdego miłośnika roślin.
W Polsce największy wybór nasion warzyw BIO można nabyć w Sklepie Ogrodniczym Świat Kwiatów. Sklep oferuje ponad 200 odmian BIO w atrakcyjnych cenach.
Materiał powstał przy współpracy z Świat Kwiatów