Oceń
- Które owoce były w Polsce najpopularniejsze w 2021 r.?
- Które warzywa były w Polsce najpopularniejsze w 2021 r.?
- Dlaczego Polacy wciąż jedzą za mało warzyw i owoców?
To, że Polacy doceniają korzyści płynące z obecności warzyw i owoców w diecie oraz ich wpływ na zdrowie, jest bardzo dobrą wiadomością. Wciąż nie jest jednak idealnie, bo… nadal nie wiemy, ile takich produktów powinniśmy jeść na co dzień. – Wyniki badania z 2021 roku, jeśli zestawimy je z wynikami sprzed dwóch lat, pokazują, jak pandemia zmieniła zwyczaje Polaków związane z odżywianiem się. Wyraźnie wzrosła świadomość znaczenia jedzenia warzyw i owoców we wzmacnianiu odporności organizmu, choć wciąż nie do końca wiemy, ile powinniśmy ich jeść. [...] Przypomnijmy, warzywa i owoce powinny stanowić połowę każdego posiłku – mówi Agata Zadrożna, ekspertka Kantar. Specjaliści od żywienia ujmują też niekiedy sprawę inaczej: zalecają pięć porcji warzyw i owoców dziennie, ale najlepiej, by przewagę miały warzywa.
Które owoce były w Polsce najpopularniejsze w 2021 r.?
Na szczycie listy najczęściej wybieranych owoców w Polsce plasują się jabłka – i nie jest to dziwne, bo nasz kraj jest potentatem w ich produkcji. Kolejne miejsca również zajmują polskie sezonowe owoce. Jak wygląda lista?
Okazuje się jednak, że w zeszłym roku śliwki zanotowały największy spadek konsumpcji, aż o 6 proc.
Które warzywa były w Polsce najpopularniejsze w 2021 r.?
W przypadku warzyw również nie ma zaskoczenia – Polacy najbardziej lubią jeść pomidory i ziemniaki. W 2021 roku, co najmniej raz w tygodniu spożywało je odpowiednio 90 i 91 proc. badanych, a tylko co setny (1 proc.) nie jadł ich wcale. Ulubione warzywa Polaków to:
W czołówce ulubionych przez Polaków warzyw znalazły się również brokuły (72 proc.), cukinia (67 proc.) oraz dynia. Konsumpcję tej ostatniej deklaruje już blisko połowa Polaków (48 proc.).
Chcemy spożywać to, co sezonowe i lokalne, preferujemy zakupy w sezonach zbioru poszczególnych gatunków.
Dlaczego Polacy wciąż jedzą za mało warzyw i owoców?
Eksperci oceniają, że choć Polacy coraz bardziej doceniają korzyści płynące z jedzenia warzyw i owoców, to wciąż jedzą ich zbyt mało. Dlaczego? Odpowiedź nie jest skomplikowana: po prostu nie wiemy, ile dziennie powinniśmy ich jeść. Przyznaje to większość Polaków, bo aż 62 proc. Tylko co piąty (19 proc.) z nas wie, ile warzyw i owoców należy spożywać, tak by dieta była zgodna ze stanem wiedzy i rekomendacjami dietetyków. Wiedza ta rośnie jednak wraz z poziomem wykształcenia.
Jak wykazało badania, połowa Polaków uważa, że zjada wystarczającą ilość warzyw i owoców, podświadomie zatem ignoruje argumenty za zwiększeniem spożycia. – Mamy do czynienia wręcz z przełomem. Zaczynamy jeść warzywa i owoce dla radości ich spożywania, nie tylko dla zdrowia – mówi Witold Boguta, prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, Przewodniczący Komisji Zarządzającej Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Źródło: badanie zrealizowane przez Kantar dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw w ramach projektu „CORE TEAM – promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora”, projekt posiada honorowy patronat Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Oceń artykuł