,

Które warzywa i owoce Polacy jedzą najczęściej? [RANKING]

02.02.2022
Aktualizacja: 02.02.2022 16:04

Polacy uważają, że warzywa i owoce to podstawa zdrowego sposobu odżywania, że budują odporność organizmu i korzystnie wpływają na samopoczucie i wygląd – wynika z sondażu Kantar, podsumowującego spożycie warzyw i owoców w 2021 r. Co ważne, duża ilość czasu, jaką w pandemii poświęcaliśmy gotowaniu i jedzeniu, sprawiła, że smak zaczął być postrzegany jako kluczowa korzyść z ich jedzenia.

Najpopularniejsze warzywa i owoce w Polsce 2021
fot. ANETA ŻUREK / POLSKA PRESS/Polska Press/East News
  1. Które owoce były w Polsce najpopularniejsze w 2021 r.?
  2. Które warzywa były w Polsce najpopularniejsze w 2021 r.?
  3. Dlaczego Polacy wciąż jedzą za mało warzyw i owoców?

To, że Polacy doceniają korzyści płynące z obecności warzyw i owoców w diecie oraz ich wpływ na zdrowie, jest bardzo dobrą wiadomością. Wciąż nie jest jednak idealnie, bo… nadal nie wiemy, ile takich produktów powinniśmy jeść na co dzień. – Wyniki badania z 2021 roku, jeśli zestawimy je z wynikami sprzed dwóch lat, pokazują, jak pandemia zmieniła zwyczaje Polaków związane z odżywianiem się. Wyraźnie wzrosła świadomość znaczenia jedzenia warzyw i owoców we wzmacnianiu odporności organizmu, choć wciąż nie do końca wiemy, ile powinniśmy ich jeść. [...] Przypomnijmy, warzywa i owoce powinny stanowić połowę każdego posiłku – mówi Agata Zadrożna, ekspertka Kantar. Specjaliści od żywienia ujmują też niekiedy sprawę inaczej: zalecają pięć porcji warzyw i owoców dziennie, ale najlepiej, by przewagę miały warzywa.

Które owoce były w Polsce najpopularniejsze w 2021 r.?

Na szczycie listy najczęściej wybieranych owoców w Polsce plasują się jabłka – i nie jest to dziwne, bo nasz kraj jest potentatem w ich produkcji. Kolejne miejsca również zajmują polskie sezonowe owoce. Jak wygląda lista?

  1. jabłka
  2. truskawki
  3. czereśnie
  4. gruszki
  5. maliny
  6. wiśnie
  7. borówki
  8. czerwone i czarne porzeczki
  9. aronia
  10. śliwki

Okazuje się jednak, że w zeszłym roku śliwki zanotowały największy spadek konsumpcji, aż o 6 proc.

owoce
fot. Najpopularniejsze owoce w Polsce 2021

Które warzywa były w Polsce najpopularniejsze w 2021 r.?

W przypadku warzyw również nie ma zaskoczenia – Polacy najbardziej lubią jeść pomidory i ziemniaki. W 2021 roku, co najmniej raz w tygodniu spożywało je odpowiednio 90 i 91 proc. badanych, a tylko co setny (1 proc.) nie jadł ich wcale. Ulubione warzywa Polaków to:

  1. ziemniaki
  2. pomidory
  3. ogórki
  4. cebula
  5. marchew
  6. sałata
  7. kapusta
  8. kalafior
  9. papryka
  10. pieczarki

W czołówce ulubionych przez Polaków warzyw znalazły się również brokuły (72 proc.), cukinia (67 proc.) oraz dynia. Konsumpcję tej ostatniej deklaruje już blisko połowa Polaków (48 proc.).

Najpopularniejsze warzywa w Polsce 2021
fot. Najpopularniejsze warzywa w Polsce 2021
Chcemy spożywać to, co sezonowe i lokalne, preferujemy zakupy w sezonach zbioru poszczególnych gatunków. Sondaż Kantar dla KZGPOiW

Dlaczego Polacy wciąż jedzą za mało warzyw i owoców?

Eksperci oceniają, że choć Polacy coraz bardziej doceniają korzyści płynące z jedzenia warzyw i owoców, to wciąż jedzą ich zbyt mało. Dlaczego? Odpowiedź nie jest skomplikowana: po prostu nie wiemy, ile dziennie powinniśmy ich jeść. Przyznaje to większość Polaków, bo aż 62 proc. Tylko co piąty (19 proc.) z nas wie, ile warzyw i owoców należy spożywać, tak by dieta była zgodna ze stanem wiedzy i rekomendacjami dietetyków. Wiedza ta rośnie jednak wraz z poziomem wykształcenia.

Jak wykazało badania, połowa Polaków uważa, że zjada wystarczającą ilość warzyw i owoców, podświadomie zatem ignoruje argumenty za zwiększeniem spożycia. – Mamy do czynienia wręcz z przełomem. Zaczynamy jeść warzywa i owoce dla radości ich spożywania, nie tylko dla zdrowia – mówi Witold Boguta, prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, Przewodniczący Komisji Zarządzającej Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Źródło: badanie zrealizowane przez Kantar dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw w ramach projektu „CORE TEAM – promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora”, projekt posiada honorowy patronat Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi

logo Tu się dzieje