Obserwuj w Google News

Makaron pszenny, pełnoziarnisty, sojowy, ryżowy – który jest najzdrowszy?

3 min. czytania
Aktualizacja 05.11.2021
03.11.2021 12:26
Zareaguj Reakcja

Makaron stanowi bazę wielu dań. Uwielbiają go dzieci i dorośli. Oprócz tego, że dania z makaronem są pyszne i można je przygotować na wiele sposobów, spożywanie tego produktu ma wiele korzyści zdrowotnych. Jak różnią się podstawowe rodzaje makaronu i który z nich jest najlepszy?

Jaki makaron jest najzdrowszy?
fot. Shutterstock
  1. Czy makaron jest zdrowy?
  2. Jak gotować makaron?
  3. Makaron jaglany
  4. Makaron pełnoziarnisty
  5. Makaron ryżowy
  6. Makaron orkiszowy
  7. Makaron sojowy

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów makaronu. Różnią się między sobą nie tylko kształtem czy kolorami, ale przede wszystkim składem. Wybierając makaron, powinniśmy zwracać uwagę przede wszystkim na to, z czego jest przygotowany. Tymczasem najbardziej znanym i lubianym makaronem jest ten wytwarzany z pszenicy, mimo że jest najbardziej kaloryczny i w porównaniu z innymi makaronami, nie jest zbyt zdrowy. Na świecie występuje wiele rodzajów makaronu, a każdy z nich zupełnie inaczej smakuje i wpływa na nasz organizm. Warto o tym wiedzieć, gdy chcemy dbać o zdrową dietę.

Czy makaron jest zdrowy?

Makaron to bogate źródło węglowodanów, dlatego osoby będące na diecie często go unikają. Jednak makaron sam w sobie nie jest tuczący, chodzi bardziej o dodatki, które wykorzystujemy do przygotowania sosu (mięso, ser). Jeśli chodzi o dokładną kaloryczność makaronu, jest ona taka sama jak w przypadku ryżu czy kasz, jednak wyższa niż w przypadku pieczywa. Oczywiście makaron (zwłaszcza pszenny) może przyczynić się do nadwagi, jeżeli jest spożywany w nadmiarze lub z kalorycznymi dodatkami.Makaron zawiera wiele cennych dla zdrowia składników, takich jak witamina B, miedź, cynk, żelazo, błonnik pokarmowy. Pierwiastki te wspomagają pracę wielu narządów, między innymi serca, mózgu oraz układu nerwowego. Jednak to, jak makaron wpływa na organizm, zależy od jego rodzaju oraz sposobu przygotowania.

Jak gotować makaron?

Warto wiedzieć, że makaron ugotowany al dente jest mniej tuczący niż rozgotowany. Makaronu nie należy również płukać pod zimną wodą, ponieważ usuwa to z niego warstwę błonnika, który jest bardzo korzystny dla zdrowia. Błonnik reguluje pracę jelit i wspomaga metabolizm. Pomaga  również usunąć szkodliwe bakterie z jelit, co chroni przed infekcjami i  ma wpływ na funkcjonowanie całego organizmu.

Jakie właściwości mają konkretne rodzaje makaronów i który z nich jest najlepszy dla zdrowia? Oto najzdrowsze makarony, które warto włączyć do diety:

Makaron jaglany

Wytwarza się go z mąki jaglanej (prosa). Zawiera witaminy B1 i B3 oraz żelazo, magnez, błonnik, potas i fosfor. Makaron jaglany ma zasadowy odczyn, dzięki czemu nie zakwasza organizmu tak jak inne rodzaje makaronu. To bogate źródło antyoksydantów, które chronią organizm przed procesem starzenia i nowotworami. Makaron jaglany to produkt, któryprzyśpiesza regenerację organizmu po długotrwałym stresie czy w przypadku anemii.

Makaron pełnoziarnisty

To właśnie ten rodzaj makaronu jest najzdrowszy, głównie ze względu na niski indeks glikemiczny. Makaron pełnoziarnisty ma IG 40, z mąki pszennej durum już 50. Makaron pełnoziarnisty ma ciemniejszą barwę, ze względu na rodzaj mąki, z której jest zrobiony. Do produkcji makaronu wykorzystuje się mąkę z pełnego przemiału, co oznacza, że nie traci ona swoich właściwości. Zawiera 8 razy więcej błonnika niż zwykły, biały makaron.  Ten rodzaj makaronu wyróżnia się wyjątkowym, wyrazistym smakiem i doskonale komponuje się z sezonowymi warzywami. Jedzenie tego rodzaju makaronu zaleca się cukrzykom oraz osobom stosującym dietę redukcyjną.

Makaron ryżowy

Makaron ryżowy przygotowuje się z białego lub brązowego ryżu. Jest lekkostrawny i nie zawiera glutenu, dlatego mogą go spożywać osoby cierpiące na celiakię. Jeśli lubimy makaron, ale chcemy schudnąć, to dla nas najlepszy rodzaj makaronu – 100 g makaronu ryżowego to zaledwie 100 kcal. W makaronie ryżowym nie znajdziemy również wzmacniaczy smaku i sztucznych barwników. Stanowi źródło węglowodanów, które uwalniają się w organizmie powoli, co daje uczucie sytości przez dłuższy czas. Makaron ryżowy polecany jest osobom zmagającym się z nadwagą i nietolerancją glutenu.

Makaron orkiszowy

Makaron orkiszowy w smaku przypomina pszenną odmianę makaronu, jednak jest znacznie zdrowszy. Makaron orkiszowy wywołuje mniejsze skoki poziomu glukozy we krwi i jest lepiej trawiony niż makaron pszenny. Mąka orkiszowa przyśpiesza przemianę materii. Ponadto, orkisz zawiera lizynę i metioninę, czyli aminokwasy niezbędne dla organizmu człowieka, których brakuje w pszenicy.

Makaron sojowy

Makaron sojowy doskonale sprawdza się jako dodatek do potraw kuchni azjatyckiej, ale nie tylko. Można dodawać go do zup lub sałatek. Jego wartość kaloryczna to zaledwie 157 kcal w 100 gramach ugotowanego makaronu. Ma również niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powoduje nagłego wzrostu poziomu cukru. Makaron sojowy to bogate źródło białka przy jednocześnie niskiej zawartości cukru.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: dietetycy.org.pl, regio-food.pl, ekologia.pl