Oceń
- Co to jest kofeina?
- Jak działa kofeina?
- Jaka dzienna dawka kofeiny jest bezpieczna?
- Jakie produkty zawierają kofeinę?
Najpopularniejszym źródłem kofeiny jest oczywiście kawa, którą pijemy zwykle nie tylko dla przyjemności, ale także by na przykład skuteczniej obudzić się rano. Ten napój ma również mnóstwo zalet zdrowotnych, w tym działanie przeciwnowotworowe czy pozytywny wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Kawa nie jest jednak jedynym źródłem kofeiny. Co warto wiedzieć o tym związku i które produkty zawierają go najwięcej?
Co to jest kofeina?
Kofeina jest alkaloidem występującym naturalnie w około 60 gatunkach roślin, w tym w ziarnach kawy, liściach herbaty i ziarna kakaowca. Związek ten jest też naturalnie obecny w nasionach koli, yerba mate, owocach guarany, a także liściach ostrokrzewów Ilex guayusa oraz Ilex vomitoria (napar z tego drugiego powoduje jednak torsje).
Kofeinę dodaje się do wielu popularnych napojów. Jest też składnikiem niektórych środków farmaceutycznych oraz leków bez recepty, w tym przeciwbólowych, suplementów diety czy leków na przeziębienie lub grypę.
Jak działa kofeina?
Kofeina jest łagodnym stymulatorem ośrodkowego układu nerwowego. Badania naukowe sugerują, że umiarkowane spożywanie kofeiny jest łączone z szeregiem pożądanych zjawisk fizjologicznych, w tym sprawnością psychiczną i fizyczną. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) stwierdził, że istnieje związek przyczynowo-skutkowy pomiędzy 75 mg porcji kofeiny oraz większą uwagą i czujnością.
Indywidualne reakcje na kofeinę mogą być jednak odmienne u różnych osób w zależności od ich genetyki – dlatego trzeba dopasować spożycie kofeiny do własnego stylu życia.
Jaka dzienna dawka kofeiny jest bezpieczna?
W przeglądzie poświęconym bezpieczeństwu kofeiny EFSA uznała, że umiarkowane spożycie kofeiny, czyli około 400 mg dziennie (odpowiada to 5 filiżankom kawy), może być częścią zdrowej, zbilansowanej diety i aktywnego trybu życia. Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny jednak ograniczyć spożycie kofeiny do 200 mg dziennie.
Zobacz też: Kofeina spożywana w ciąży może zaburzać rozwój mózgu płodu [badanie]
Jakie produkty zawierają kofeinę?
Przeciętna filiżanka kawy zawiera zazwyczaj 75-80 mg kofeiny. Różna jest jej ilość także w różnych gatunkach kawy, np. robusta zawiera więcej kofeiny niż arabika. Wiadomo też, że w kakao i parzonej herbacie jest jej mniej niż kawie, choć tzw. sucha masa herbaty w rzeczywistości zawiera więcej kofeiny niż kawa.
Poniżej przedstawiamy średnią zawartość kofeiny w poszczególnych napojach i produktach.
Produkt | Ilość produktu | Ilość kofeiny (średnio) |
Kawa filtrowana | 125 ml | 85 mg |
Espresso | 30 ml | 60 mg |
Kawa rozpuszczalna | 125 ml | 65 mg |
Kawa bezkofeinowa | 125 ml | 3 mg |
Herbata – liście lub torebki | 150 ml | 32 mg |
Gorąca czekolada | 150 ml | 4 mg |
Napoje energetyzujące | 330 ml | 80 mg |
Mleczna czekolada | 30 g | 6 mg |
Gorzka czekolada | 30 g | 60 mg |
Warto pamiętać, że ilość kofeiny zawartej w napojach jest bardzo zróżnicowana i zależy na przykład od mocy oraz ilości spożytego napoju. Zawsze warto dopasować ilości spożywanych produktów do wpływu, jaki kofeina wywiera konkretnie na nasz organizm.
Źródło: Kawaizdrowie.pl
Oceń artykuł