Kasza jaglana obniża cholesterol i... odchudza. Jak długo trzeba ją jeść, by był efekt?
Kasza jaglana uważana jest za jedną z najzdrowszych wśród kasz. Teraz wiemy też, że jedzona regularnie zmniejsza ryzyko otyłości, a także na zbawienny wpływ na układ krążenia, zmniejszając ryzyko jego chorób. Co konkretnie ustalili naukowcy?

Spożycie prosa (z którego otrzymuje się kaszę jaglaną) może obniżyć poziom cholesterolu całkowitego, trójglicerydów oraz wskaźnik masy ciała BMI, zmniejszając w ten sposób ryzyko chorób układu krążenia – takie informacje ukazały się w piśmie „Frontiers in Nutrition”. Najnowszą metaanalizę wpływu prosa na zdrowie przeprowadziło aż przez pięć organizacji pod kierownictwem Międzynarodowego Instytutu Badań nad Uprawami Tropików Półpustynnych (ICRISAT).
Cholesterol, ciśnienie i BMI – wystarczy jeść kaszę jaglaną regularnie
Analiza danych z 19 wcześniejszych badań, w których wzięło udział niemal 900 osób, wykazała, że spożywanie kaszy jaglanej:
- zmniejszyło poziom cholesterolu całkowitego o 8 proc., obniżając go u badanych osób z wysokiego do normalnego poziomu
- spowodowało prawie 10-proc. spadek poziomu lipoprotein o niskiej i bardzo niskiej gęstości (tak zwany „zły cholesterol”) i trójglicerydów we krwi do wartości mieszczących się w normie obniżało ciśnienie krwi, przy czym ciśnienie rozkurczowe spadło o 5 proc.
Badanie wykazało również, że spożywanie prosa zmniejszyło BMI o 7 proc. w przypadku osób z nadwagą i otyłością (z 28,5 do 26,7), co wskazuje na możliwość powrotu do normalnego BMI (<25).
Powyższe wyniki opierają się na spożyciu od 50 do 200 g prosa dziennie przez okres od 21 dni do trzech miesięcy.
Proso – niezwykłe zboże
Z prosa uzyskuje się przede wszystkim kaszę jaglaną, która nie zawiera
glutenu i jest łatwostrawna. Jest też znacznie bogatsza od innych zbóż w nienasycone kwasy tłuszczowe – ma ich od 2 do 10 razy więcej niż rafinowana pszenica i łuskany ryż, a także znacznie więcej niż pełnoziarnista pszenica. Mąka jaglana jest używana jako dodatek do kleików i niektórych rodzajów pieczywa, a w Chinach, Afryce i Nepalu proso jest wykorzystywane do warzenia piwa oraz pędzenia alkoholi.
– Liczba osób otyłych i z nadwagą rośnie na całym świecie zarówno w krajach bogatych, jak i uboższych, dlatego potrzeba rozwiązań opartych na zdrowszej diecie jest krytyczna – powiedziała dr Jacqueline Hughes, dyrektor generalny ICRISAT, dodając, że warto rozwijać uprawy tego zboża.
Źródło: PAP/Paweł Wernicki