Karczochy łagodzą objawy zespołu jelita drażliwego. To naturalny lek
Karczochy to roślina, która pochodzi z regionu Morza Śródziemnego i od stuleci jest używana ze względu na jej potencjalne właściwości lecznicze. Działa szczególnie na zdrowie wątroby i jelit. Poznaj 6 najcenniejszych właściwości karczochów i wyciągu z karczochów.

- Karczochy obniżają poziom cukru we krwi, poprawiają trawienie, zdrowie serca, jelit i wątroby.
- Ekstrakt z karczocha, który zawiera wysokie stężenia związków występujących w roślinie, jest również coraz bardziej popularny jako suplement.
- Poznaj 6 najważniejszych korzyści zdrowotnych z karczochów i wyciągu z karczocha.
1. Karczoch zawiera bogactwo składników odżywczych
Karczochy są pełne silnych składników odżywczych, mają niską zawartość tłuszczu, a jednocześnie są bogate w błonnik, witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Szczególnie bogate w kwas foliowy oraz witaminy C i K, dostarczają ważnych minerałów, takich jak magnez, fosfor, potas i żelazo.
Jeden średni karczoch zawiera prawie 7 gramów błonnika, co stanowi aż 23–28% referencyjnego dziennego spożycia (RDI). Średni karczoch to zaledwie tylko 60 kalorii i około 4 gramów białka. Na dodatek karczochy należą do najbardziej bogatych w przeciwutleniacze warzyw.
2. Łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego
Zespół jelita drażliwego to stan, który wpływa na układ trawienny i może powodować ból brzucha, skurcze, biegunkę, wzdęcia, zaparcia i wzdęcia.
W jednym badaniu z udziałem osób z zespołem jelita drażliwego spożywanie wyciągu z liści karczocha codziennie przez sześć tygodni pomogło złagodzić objawy. Co więcej, 96% uczestników oceniło ekstrakt tak samo skutecznie, jak - jeśli nie lepiej niż - inne sposoby leczenia tej choroby, takie jak leki przeciwbiegunkowe i przeczyszczające.
Wyciąg z karczocha może złagodzić objawy na kilka sposobów. Niektóre związki w karczochach mają właściwości przeciwskurczowe. Oznacza to, że mogą pomóc zatrzymać skurcze mięśni typowe dla zespołu jelita drażliwego, zrównoważyć bakterie jelitowe i zmniejszyć stan zapalny.
3. Może obniżyć „zły” cholesterol LDL i zwiększyć „dobry” cholesterol HDL
Ekstrakt z liści karczocha może mieć pozytywny wpływ na poziom cholesterolu. Duży przegląd u ponad 700 osób wykazał, że codzienne suplementowanie wyciągiem z liści karczocha przez 5–13 tygodni doprowadziło do obniżenia całkowitego i „złego” cholesterolu LDL.
W jednym badaniu z udziałem 143 osób dorosłych z wysokim poziomem cholesterolu wykazano, że ekstrakt z liści karczocha przyjmowany codziennie przez sześć tygodni spowodował odpowiednio obniżenie całkowitego i „złego” cholesterolu LDL o 18,5% i 22,9%.
Wyciąg z karczocha wpływa na cholesterol na dwa podstawowe sposoby. Po pierwsze, karczochy zawierają luteolinę, przeciwutleniacz, który zapobiega tworzeniu się cholesterolu. Po drugie, ekstrakt z liści karczocha zachęca organizm do wydajniejszego przetwarzania cholesterolu, co prowadzi do obniżenia ogólnego poziomu.
4. Karczochy pomóc w regulacji ciśnienia krwi
Wyciąg z karczocha może pomóc osobom z wysokim ciśnieniem krwi. Jedno z wielu badań z udziałem 98 mężczyzn z wysokim ciśnieniem krwi wykazało, że spożywanie wyciągu z karczocha codziennie przez 12 tygodni zmniejszało rozkurczowe i skurczowe ciśnienie krwi odpowiednio średnio o 2,76 i 2,85 mmHg. Ponadto karczochy są dobrym źródłem potasu , który pomaga regulować ciśnienie krwi.
5. Może poprawić zdrowie wątroby
Wyciąg z liści karczocha może chronić wątrobę przed uszkodzeniem i promować wzrost nowej tkanki. Zwiększa również produkcję żółci, co pomaga usunąć szkodliwe toksyny z wątroby.
W jednym badaniu ekstrakt z karczocha podawany szczurom powodował mniejsze uszkodzenie wątroby, wyższe poziomy przeciwutleniaczy i lepszą funkcję wątroby po przedawkowaniu leku w porównaniu do szczurów, którym nie podano ekstraktu z karczocha. Badania na ludziach wykazują również pozytywny wpływ na zdrowie wątroby.
Na przykład jedno badanie na 90 osób z bezalkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby wykazało, że spożywanie 600 mg ekstraktu z karczocha dziennie przez dwa miesiące prowadziło do poprawy czynności wątroby.
W innym badaniu z udziałem otyłych dorosłych z stłuszczeniową chorobą wątroby, codzienne przyjmowanie wyciągu z karczocha przez dwa miesiące powodowało zmniejszenie stanu zapalnego wątroby i zmniejszenie odkładania się tłuszczu w porównaniu z nie spożywaniem wyciągu z karczocha.
Naukowcy uważają, że niektóre przeciwutleniacze znajdujące się w karczochach – cynaryna i sylimaryna – wpływają na tak korzystne działanie.\
6. Może poprawić zdrowie trawienne
Karczochy są doskonałym źródłem błonnika, który może pomóc w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego poprzez promowanie przyjaznych bakterii jelitowych, zmniejszając ryzyko niektórych nowotworów jelita oraz łagodząc zaparcia i biegunkę.
Karczochy zawierają inulinę, rodzaj błonnika, który działa jak prebiotyk . Wyciąg z karczocha może również złagodzić objawy niestrawności, takie jak wzdęcia, nudności i zgaga.
W badaniu z udziałem 247 osób z niestrawnością ustalono, że spożywanie wyciągu z liści karczocha codziennie przez sześć tygodni zmniejsza objawy, takie jak wzdęcia i uczucie dyskomfortu, w porównaniu z niestosowaniem wyciągu z liści karczocha.
Cynaryna, naturalnie występujący związek w karczochach, może powodować te pozytywne skutki poprzez stymulowanie produkcji żółci, przyspieszenie ruchu jelit i poprawę trawienia niektórych tłuszczów.
Źródło: healhline.com