Jaka kawa jest najgorsza dla Twojego zdrowia? Lepiej z niej zrezgnować
Często pijesz kawę? Istnieje coraz więcej dowodów na to, że napój ten jest korzystny dla zdrowia. Ważny jest jednak rodzaj kawy, po którą sięgamy. Z jakiej kawy lepiej zrezygnować?

Są osoby, które nie wyobrażają sobie dnia bez kawy… lub kilku. Jednak brak czasu sprawia czasem, że zamiast parzyć świeżo zmieloną kawę, wybieramy kawę rozpuszczalną. O ile wypicie takiej kawy od czasu do czasu nie powinno zaszkodzić, gorzej jeśli sięgamy po gotowe mieszanki typu kawa 3 w 1. Czym grozi regularne picie tego typu gotowców?
Kawa 3 w 1: dlaczego jest tak groźna dla zdrowia?
Kawa rozpuszczalna w saszetce, z dodatkiem cukru i mleka, zawiera wiele szkodliwych dla zdrowia substancji. Tak naprawdę samej kawy jest w niej dość mało, przeważają rozmaite, sztuczne dodatki, takie jak emulgatory, tłuszcz palmowy i syrop glukozowo-fruktozowy. Przeważa oczywiście bezwartościowy cukier. Picie kawy 3 w 1 nie działa za to pobudzająco.
Jeśli spożywasz taką kawę często, dostarczasz organizmowi szkodliwe związki, których nadmiar może prowadzić do rozwoju wielu schorzeń, w tym otyłości. Kawy tej nie powinny również pić osoby chore na cukrzycę. Ponadto regularne spożywanie oleju palmowego znacznie podwyższa poziom cholesterolu we krwi, co sprzyja rozwojowi miażdżycy. Nie wspominając o skutkach, które mogą wystąpić od razu po spożyciu kawowego napoju – u wielu osób może dojść do dolegliwości ze strony układu pokarmowego (biegunka, mdłości, a nawet wymioty). Nic dziwnego, bo nasz organizm nie jest przyzwyczajony do trawienia regulatorów, wzmacniaczy i utwardzaczy.
Zawsze lepiej przygotować kawę samodzielnie lub sięgnąć po inne, naturalne napoje pobudzające, nawet jeśli zajmie to trochę więcej czasu.
Źródło: Kuchnia Wirtualna Polska