Obserwuj w Google News

Jak sprawdzić, czy mięso jest świeże? Wystarczy prosty trik

2 min. czytania
Aktualizacja 30.09.2022
30.09.2022 13:05
Zareaguj Reakcja

Jak kupić świeże mięso i uniknąć zatrucia? Zobacz, co warto zrobić przed zakupem: ta metoda zajmuje tylko kilka sekund

Jak rozpoznać nieświeże mięso? Prosty trik
fot. EastNews

Zjedzenie psującego się mięsa może być groźne dla zdrowia: konsekwencje to nie tylko ból brzucha, ale też poważne zatrucie pokarmowe (najczętsze objawy to wzdęcia, biegunka, wymioty, gorączka, a nawet dreszcze). Nieświeże mięso może zawierać niebezpieczne bakterie i toksyny (m.in. salmonellę, listerię czy bakterię E.coli). Dlatego zawsze powinniśmy kupować mięso w sprawdzonym miejscu, do którego mamy zaufanie. Nie każdy ma jednak taką możliwość i wielu z nas wybiera mięso z marketu. Zwykle nie mamy możliwości, by powąchać czy dokładnie obejrzeć takie mięso (zepsute mięso ma mdły, słodkawy zapach), dlatego warto wiedzieć, jak sprawdzić jego świeżość przez opakowanie.

Jak sprawdzić, czy zapakowane mięso jest świeże?

Jeśli chcesz sprawdzić, czy mięso nie jest zepsute, wystarczy, że naciśniesz na opakowanie palcem wskazującym. Jeśli pod folią poczujesz, że mięso szybko odzyskuje formę, to znaczy, że możesz je kupić. Natomiast jeśli w mięsie powstaje wgłębienie albo bardzo wolno wraca ono do dawnego kształtu, prawdopodobnie jest nieświeże. Taki test warto przeprowadzać też w domu, zanim przygotujemy coś z mięsa.
Zdrowe, świeże mięso powinno być zwarte, sprężyste, Dodatkowo warto zwrócić uwagę na kolor: wołowina powinna być czerwona lub bordowa, a kurczak i wieprzowina jasnoróżowe. Białe zabarwienie mięsa może świadczyć o tym, że było one nienaturalny sposób. Mięso nie może być wodniste, obślizgłe, nie wspominając o zielonkawym zabarwieniu. Dotyczy to też wędlin czy parówek. Jeżeli widzimy takie zmiany w strukturze mięsa, należy je od razu wyrzucić.

Źródło: Kuchnia Wirtualna Polska