Oceń
- Cukier trzcinowy a biały: różnice
- Cukier trzcinowy: właściwości
- Cukier trzcinowy: czy to dobra alternatywa dla cukrzyków?
- Czy cukier trzcinowy rzeczywiście jest lepszy od białego?
Od dawna wiadomo, że cukier negatywnie wpływa na zdrowie. Spożywanie zbyt dużej ilości cukru prowadzi do nadwagi i zwiększa ryzyko zachorowania m.in. na choroby serca. Niestety, cukier jest obecny w naszej codziennej diecie, nawet jeśli zrezygnowaliśmy ze słodzenia kawy czy herbaty. Znajdziemy go nawet w pozornie zdrowych produktach (na przykład jogurcie), dlatego tak ważne jest dokładne czytanie składu. Trudno jest całkowicie zrezygnować z cukru, dlatego często szukamy jego zdrowszych zamienników, takich jak cukier trzcinowy. W przeciwieństwie do białego cukru zawiera on ważne składniki mineralne. Czy oznacza to jednak, że jest zdrowy i można go jeść w dowolnej ilości?
Cukier trzcinowy a biały: różnice
Główna różnica między cukrem trzcinowym a białym to pochodzenie. Biały cukier wytwarza się z buraków cukrowych, a cukier trzcinowy z trzciny cukrowej. Cukier trzcinowy jest najlepszy w formie nierafinowanej, co oznacza, że nie został on poddany oczyszczaniu (dzięki temu zawiera więcej składników mineralnych niż biały cukier). W sklepach dostępny jest też cukier brązowy. Warto wiedzieć, że to po prostu biały cukier z dodatkiem karmelu lub melasy.
Cukier trzcinowy: właściwości
Można powiedzieć, że cukier trzcinowy jest nieco zdrowszy od białego, jednak nadal głównym składnikiem produktu jest sacharoza. Poza tym, w swoim składzie cukier trzcinowy zawiera:
- wapń
- magnez
- żelazo
- potas
Minerałów tych nie znajdziemy w białym cukrze.
Cukier trzcinowy: czy to dobra alternatywa dla cukrzyków?
Cukier trzcinowy, mimo zawartości składników mineralnych, posiada wysokie stężenie węglowodanów, które powodują gwałtowny wzrost glukozy we krwi. Dlatego spożywanie cukru, bez względu na jego rodzaj, nie jest zalecane cukrzykom.
Czy cukier trzcinowy rzeczywiście jest lepszy od białego?
Wybierając cukier trzcinowy, należy zwrócić uwagę na to, czy jest nierafinowany (nieoczyszczony). Taki rodzaj cukru zawiera składniki mineralne i ok. 20 procent mniej sacharozy niż biały cukier. Warto pamiętać, że rafinowany cukier trzcinowy w procesie oczyszczania traci te właściwości. Jeśli chodzi o kaloryczność, cukier trzcinowy jest nieco mniej kaloryczny od białego cukru, ale różnica jest niewielka (biały cukier zawiera 400 kcal na 100 g, a w przypadku cukru trzcinowego jest to 390 kcal).
Mimo że cukier trzcinowy jest trochę zdrowszy, to nadal cukier, który niekorzystnie wpływa na gospodarkę węglowodanową organizmu.
Źródło: dietetycy.org, ncez.pzh.gov.pl, diagnozujmy.pl
Oceń artykuł