Obserwuj w Google News

Czekolada zmniejsza ryzyko zawału serca

2 min. czytania
Aktualizacja 05.11.2020
11.08.2020 13:25
Zareaguj Reakcja

Jedzenie czekolady przynajmniej raz w tygodniu przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób serca - wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego.

Czekolada
fot. Shutterstock

Znakomite wieści dla heavy sweeters. Jedzenie czekolady przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób serca. To zresztą nie pierwsze pozytywne doniesienia na ten temat.

Czekolada a zdrowie

Naukowcy z Baylor College of Medicine w Houston w Teksasie postanowili sprawdzić, czy czekolada ma wpływ na kondycję tętnic wieńcowych, zaopatrujących serce w tlen i substancje odżywcze. Z wcześniejszych badań wynikało, że czekolada reguluje ciśnienie krwi, ma także korzystny wpływ na wyściółkę naczyń krwionośnych.

W nowej analizie uwzględniono wyniki badań z ostatnich 50 lat, w których wzięło udział łącznie ponad 330 tys. osób. W trakcie obserwacji, trwającej prawie dziewięć lat, u 14 043 uczestników rozwinęła się choroba wieńcowa, a 4 667 przeszło zawał serca (na skutek postępującej choroby wieńcowej).

Jedzenie czekolady częściej niż raz w tygodniu wiązało się z mniejszym o 8% ryzykiem rozwoju choroby wieńcowej. Wyniki opublikowano w "European Journal of Preventive Cardiology".

Czekolada - przeciwutleniacze

Fenomen tego zjawiska wyjaśnił współautor badania, dr Chayakrit Krittanawong z Baylor College of Medicine w Houston w Teksasie. "Czekolada zawiera zdrowe dla serca składniki odżywcze, takie jak flawonoidy, metyloksantyny, polifenole i kwas stearynowy, które mogą zmniejszać stan zapalny i zwiększać poziom dobrego cholesterolu" - powiedział.

Autorzy badania ostrzegają jednak przed objadaniem się czekoladą, podkreślając, że zawiera ona dużo kalorii, cukru i tłuszczu.

Potrzebne są dalsze badania, żeby określić, ile dokładnie i jaki rodzaj czekolady można polecać.

To może cię zainteresować:

Źródło: medicalxpress.com