Czekolada zmniejsza ryzyko zawału serca
Jedzenie czekolady przynajmniej raz w tygodniu przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób serca - wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego.

Znakomite wieści dla heavy sweeters. Jedzenie czekolady przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób serca. To zresztą nie pierwsze pozytywne doniesienia na ten temat.
Czekolada a zdrowie
Naukowcy z Baylor College of Medicine w Houston w Teksasie postanowili sprawdzić, czy czekolada ma wpływ na kondycję tętnic wieńcowych, zaopatrujących serce w tlen i substancje odżywcze. Z wcześniejszych badań wynikało, że czekolada reguluje ciśnienie krwi, ma także korzystny wpływ na wyściółkę naczyń krwionośnych.
W nowej analizie uwzględniono wyniki badań z ostatnich 50 lat, w których wzięło udział łącznie ponad 330 tys. osób. W trakcie obserwacji, trwającej prawie dziewięć lat, u 14 043 uczestników rozwinęła się choroba wieńcowa, a 4 667 przeszło zawał serca (na skutek postępującej choroby wieńcowej).
Jedzenie czekolady częściej niż raz w tygodniu wiązało się z mniejszym o 8% ryzykiem rozwoju choroby wieńcowej. Wyniki opublikowano w "European Journal of Preventive Cardiology".
Czekolada - przeciwutleniacze
Fenomen tego zjawiska wyjaśnił współautor badania, dr Chayakrit Krittanawong z Baylor College of Medicine w Houston w Teksasie. "Czekolada zawiera zdrowe dla serca składniki odżywcze, takie jak flawonoidy, metyloksantyny, polifenole i kwas stearynowy, które mogą zmniejszać stan zapalny i zwiększać poziom dobrego cholesterolu" - powiedział.
Autorzy badania ostrzegają jednak przed objadaniem się czekoladą, podkreślając, że zawiera ona dużo kalorii, cukru i tłuszczu.
Potrzebne są dalsze badania, żeby określić, ile dokładnie i jaki rodzaj czekolady można polecać.
To może cię zainteresować:
- Zajadanie stresu podczas kwarantanny. Jak sobie z tym poradzić?
- Dlaczego warto jeść gorzką czekoladę? 3 powody
- Masz ochotę na coś słodkiego? To może świadczyć o niedoborze chromu
- Najlepsze źródła antyoksydantów. 8 produktów młodości
Źródło: medicalxpress.com