Chcesz poprawić zdolności umysłowe? Jedz cynamon!
Jeśli chcesz, żeby Twoje dziecko po wakacjach zostało prawdziwym prymusem, zadbaj, by w jego diecie nie zabrakło cynamonu. Włącz tę przyprawę do codziennego menu, by zapobiec cukrzycy, chorobie Alzheimera oraz zredukować nadmiar cholesterolu we krwi.

Od dawna wiadomo, że aromat cynamonu wzmaga funkcje poznawcze mózgu i poprawia pamięć. Ostatnio udało się jednak udowodnić, że spożywanie tej bogatej w mangan, żelazo, wapń i błonnik kory cynamonowca może sprawić, że nawet najsłabsi uczniowie mogą zacząć osiągać lepsze wyniki w nauce. Jak to możliwe?
Badania opublikowane na łamach Neuroimmune Pharmacology wykazały, że dzięki znakomitym właściwościom cynamonu zdolności umysłowe myszy laboratoryjnych, które uważano za mało lotne, znacznie się poprawiły. Gryzonie stawały się wyraźnie bystrzejsze i były w stanie opanować większą ilość informacji.
Cynamon zmienia słabych uczniów w prymusów
- Cynamon może stanowić dla naszego mózgu najprostszą zachętę do tego, by zwiększyć efektywność przyswajania wiadomości i sprawić, że nawet mało rozgarnięte osoby stają się wyraźnie bardziej lotne - przekonuje kierownik badań dr Kalipada Pahan oraz neurolog, prof. Floyd A. Davis z Centrum Medycznego Szpitala Uniwersyteckiego Rush w Chicago, którym już wcześniej udało się potwierdzić znakomite właściwości tej przyprawy w powstrzymywaniu choroby Parkinsona.
Na czym polega różnica między miernymi uczniami, a jednostkami najbardziej wybitnymi na poziomie biochemicznym?
Okazuje się, że w hipokampie wchodzącym w skład układu limbicznego mózgu, odpowiadającego za proces zapamiętywania, występują mniejsze ilości białka wiążącego CREB oraz wyższy poziom receptora GABRA5. Spożywanie cynamonu może odwrócić ten proces.
Niestety działa to tylko w jedną stronę. Przyprawa ta wzmaga funkcje poznawcze mózgu jedynie wśród najmniej bystrych osób i nie jest w stanie sprawić, że najlepsi są w stanie osiągać jeszcze lepsze wyniki.
W labiryncie inteligencji
Wyniki testów oceniających zdolność odnajdywania prawidłowych wyjść z labiryntu już po dwóch dniach karmienia gryzoni cynamonem były wyraźnie lepsze.
Po miesiącu osiągane rezultaty były porównywalne z tymi, które osiągały najzdolniejsze osobniki. Niestety wśród nich spożywanie cynamonu nie miało żadnego wpływu na efekty pracy ich mózgu.
– Jeśli podobne wyniki, które udało się osiągnąć wśród myszy laboratoryjnych, zostaną potwierdzone wśród najsłabszych uczniów, będziemy mogli mówić o prawdziwym przełomie w badaniach nad czynnikami sprzyjającymi postępowi w edukacji – przekonują naukowcy.
Przeczytaj: GŁÓWKA PRACUJE, czyli co jeść, by lepiej myśleć?
___
Redakcja Radio Zet Zdrowie/π