Błonnik pokarmowy – dlaczego jest tak ważny?
Zapobiega rakowi okrężnicy i odbytu, chroni przed rakotwórczymi związkami, sprzyja odchudzaniu i pomaga diabetykom w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru. Błonnik pokarmowy jest niezastąpiony w diecie i w utrzymaniu dobrego zdrowia. Sprawdź, gdzie jest najwięcej błonnika.

Spis treści:
Błonnik pokarmowy to niezwykle istotny składnik zdrowej diety. Niestety przez lata był niedoceniany przez lekarzy i żywieniowców. Jego wpływ na zdrowie zaczęto doceniać dopiero 40 lat temu, gdy pracujący w Ugandzie brytyjski lekarz – D. Burkitt – odkrył, że tamtejsi mieszkańcy nie chorują na raka jelita grubego, bo ich menu składa się głównie z mało przetworzonych produktów roślinnych, bogatych w błonnik (zjadali około 55-60 g błonnika dziennie).
Niezastąpioną rolę błonnika w profilaktyce nowotworów układu pokarmowego (w tym raka okrężnicy i raka odbytu) potwierdziły liczne badania. Co więcej, okazało się, że zmiana diety i wprowadzenie do menu błonnika u osób z zaawansowanym rakiem okrężnicy również może zdziałać cuda. Osoby, które po chemioterapii i operacji radykalnie zmieniły dietę i spożywały więcej owoców, warzyw, drobiu i ryb, znacznie dłużej żyły i cieszyły się zdrowiem niż osoby, które po takim samym leczeniu wróciły do starych nawyków.
Czym jest błonnik pokarmowy?
Polimery składające się głównie z cukrów będące składnikiem komórek roślinnych to właśnie błonnik pokarmowy (inaczej włókno pokarmowe). Człowiek nie jest w stanie go strawić, więc musi go usunąć z organizmu. Wraz z nim usuwane są resztki pokarmowe, które zalegają w jelitach. Szacuje się, że dzięki błonnikowi przejście resztek pokarmu przez przewód pokarmowy trwa 24 godziny, a bez niego 72 godziny. Co sprawia, że dłużej jesteśmy narażeni na dłuższe działanie związków kancerogennych (takich jak barwniki, aminy aromatyczne) w ścianie jelita.
Błonnik pokarmowy można podzielić na dwa rodzaje:
- nierozpuszczalny (działa jak szczotka do czyszczenia w jelitach; ściąga masy pokarmu i przyspiesza jego przejście przez układ pokarmowy). Przykładem błonnika nierozpuszczalnego jest celuloza i ligniny,
- rozpuszczalny (działa jak warstwa izolacyjna – wyściela jelita i dzięki temu zmniejsza przyswajanie tłuszczów i cukrów).
Warto wiedzieć: Nowa lista substancji rakotwórczych. UE wprowadza ważne zmiany
Jak działa błonnik pokarmowy?
Błonnik pokarmowy ma wiele zalet. O kilku z nich już wspomniałam, ale warto je jeszcze raz wymienić.
Błonnik pokarmowy:
- oczyszcza jelita z mas pokarmowych, co sprawia, że nasze jelita są krócej narażone na kancerogenne działanie różnych związków zawartych w trawionym pokarmie,
- zapobiega hemoroidom, bo zapewnia luźne stolce ;
- zapobiega zaparciom, bo chłonąc wodę zapobiega nadmiernemu odwodnieniu mas kałowych, a przy okazji też pobudza ukrwienie jelit i ich perystaltykę (oczywiście zakładając, że pijemy odpowiednią ilość wody, czyli co najmniej 2 litry);
- daje uczucie sytości, przez co jest bardzo pomocny w walce z otyłością;
- sprzyja obniżeniu cholesterolu całkowitego we krwi (absorbuje tłuszcze i cholesterol);
- sprawia, że znacznie wolniej wchłaniają się cukry, co jest bardzo istotne dla diabetyków.
Polecamy: Okiem eksperta: Leki kontra żywność, czyli na co musisz uważać
Gdzie jest najwięcej błonnika pokarmowego?
Najwięcej błonnika pokarmowego jest w otrębach pszennych – na 100 g około 42 g, śliwkach suszonych – ponad 16 g, musli – prawie 10 g, w orzechach włoskich lub laskowych – prawie 9 g, chlebie razowym – około 6 g.
Dobrym źródłem błonnika rozpuszczalnego są również: otręby owsiane, suszona fasola, brązowy ryż, jęczmień, owoce cytrusowe, truskawki, jabłka, ziemniaki.
Natomiast źródłem błonnika nierozpuszczalnego są również: mąka z pełnego przemiału, fasola i groch, kukurydza, nasiona roślin, całe ziarna, warzywa kapustne, warzywa korzeniowe, orzechy.
Dietetycy zalecają, by w dziennej diecie spożycie błonnika wynosiło co najmniej 20-22 g. Niestety w typowej polskiej diecie jest go jedynie około 8-15 g. Znaczną część błonnika przyjmujemy z pieczywem, dlatego najlepiej kupować chleb razowy, pełnoziarnisty z różnymi dodatkami (np. ziarnami).
Ważne! Duża dawka błonnika może zmniejszyć skuteczność niektórych leków, dlatego powinno się zachować dwugodzinny odstęp pomiędzy posiłkiem a podaniem lekarstwa. W razie jakichkolwiek wątpliwości, warto tę sprawę omówić z lekarzem.
TO CIĘ MOŻE ZAINTERESOWAĆ:
- Rak jelita grubego - jak rozpoznać i leczyć tę chorobę?
- Nowotwory a substancje chemiczne — rośnie liczba pracowników chorych na raka!
- Einstein żywienia radzi: Chcesz być zdrowy? Nie jedz mięsa i mleka!
Źródło: „Suplementy dla Ciebie. Jak nie stać się pacjentem” Iwona Wawer
-----------------------------
zdrowie.radiozet.pl/ mk