Oceń
Glutaminian sodu to znany wzmacniacz smaku, stosowany głównie w kuchni azjatyckiej. W 2000 roku naukowcy wyodrębnili piąty, obok słodkiego, słonego, gorzkiego i kwaśnego, smak, związany z glutaminianem sodu - umami. Dolegliwości, jakie mogą pojawić się po spożyciu dużej ilości glutaminianu sodu, to m.in. ból głowy, pokrzywka, obrzęk gardła, ból brzucha. Jeśli nieobcy ci jest ten problem, sprawdź, jakich produktów unikać.
1. Azjatyckie potrawy
Choć chińskie i japońskie restauracje starają się ograniczać glutaminian sodu, wciąż dodawany jest on jako polepszacz smaku, m.in. do sosu sojowego i smażonego ryżu.
2. Czipsy
Producenci czipsów używają glutaminianu sodu do wzmocnienia pikantnego smaku chipsów. Glutaminian sodu znaleźć też można w innych popularnych przekąskach, takich jak krakersy, precelki, prażynki.
3. Przyprawy
Gotowe mieszanki przypraw to również ukryte źródło glutaminianu sodu. Uważać trzeba zwłaszcza na miksy typu "przyprawa do drobiu", "przyprawa do gulaszu", "przyprawa do żeberek".
4. Mrożone dania
Mrożone dania to szybki i tani sposób na posiłek, ale też grupa produktów podwyższonego ryzyka, jeśli chodzi o dodatki. Glutaminian sodu dodawany jest m.in. do mrożonej pizzy czy zapiekanek.
5. Zupki w proszku
Zupki w proszku, suszone mieszkanki do zup, przyprawy bulionowe mogą zwierać glutaminian sodu. Trzeba czytać skład.
6. Przetworzone mięso
Parówki, kiełbaski, paszteciki, pepperoni podrasowane są glutaminianem sodu dla poprawy smaku.
7. Gotowe sosy
Sos sałatkowy, majonez, ketchup, sos sojowy - to także ukryte źródło glutaminianu sodu.
Źródło: healthline.com
Oceń artykuł