Oceń
- Parz kawę używając papierowych filtrów
- Unikaj śmietany i cukru w kawie
- Dodaj do kawy kakao i cynamon
Kawa ma wyjątkowy zapach i smak, ale warto pić ją nie tylko z tego powodu. Udowodniono, że napój ten (oczywiście pity z umiarem) zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, demencję oraz niektóre typy nowotworów, poprawia również wydolność organizmu, redukuje zmęczenie, wspomaga odchudzanie etc.
Niestety te prozdrowotne właściwości kawy mogą być zniwelowane z powodu dodatków lub niewłaściwego parzenia. Co zrobić, by kawa była zdrowsza?
Parz kawę używając papierowych filtrów
Kawa zawiera diterpeny – kafestol i kaweol. Substancje te przyczyniają się do podniesienia poziomu cholesterolu we krwi. Najmniej jest ich jednak w kawie filtrowanej. Jeśli więc chcesz, by twoja kawa była zdrowsza, pij filtrowaną.
Unikaj śmietany i cukru w kawie
Kawa sama w sobie jest napojem niskokalorycznym – w 180 ml jest zaledwie 7 kalorii. Jeśli jednak dodamy do niej cukier i śmietankę, jej kaloryczność drastycznie wzrośnie, np. 1 łyżeczka cukru to dodatkowe 23 kalorie, a 1 łyżeczka zabielacza do kawy (śmietanki) to 22 kalorie. W sumie pijąc kawę z cukrem i śmietanką przyjmujemy 52 kalorie. Mało? A ile takich kaw pijesz w ciągu dnia?
Dodaj do kawy kakao i cynamon
Kakao i cynamon mogą urozmaicić smak kawy, ale nie tylko – połączone razem wzmacniają i uzupełniają swoje działanie. Cynamon zawiera błonnik, mangan, witaminę K, żelazo i wapń. Jest także bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Tak więc kawa z cynamonem pomaga schudnąć, poprawia zdolności umysłowe, obniża ryzyko chorób serca. Podobnie jest w przypadku kawy z dodatkiem kakao. Ta mieszanka tworzy najzdrowszą postać kawy. Wykazano, że kakao niweluje efekt niepokoju, jaki może wywołać kofeina. Ponadto kawa z kakao pomaga poprawić koncentrację, wzmacnia i wydłuża możliwości efektywnej pracy, pozytywnie wpływa na serce, działa antynowotworowo i wspomaga przemianę materii.
Źródło: eatthis.com/ dailyhealthpost.com/
Oceń artykuł