Napar z pokrzywy to naturalny detoks. Zobacz, jak przyśpiesza odchudzanie
Pokrzywa należy do najbezpieczniejszych ziół, które oczyszczają organizm. Działa moczopędnie, oczyszcza organizm z toksyn, pozwala usprawnić funkcjonowanie układu pokarmowego. Istnieje co najmniej 9 powodów, dla których warto regularnie pić napar z pokrzywy.

- Pokrzywa ze względu na swoje właściwości usprawniające układ pokarmowy, wspomaga odchudzanie.
- Pokrzywa wykazuje właściwości moczopędne, dlatego zwiększa ilość wydalanego mocznika z organizmu. Dzięki temu pomaga, gdy zatrzymana jest woda w organizmie.
- Pokrzywa wykazuje wysoką zawartość witamin i minerałów.
Dlaczego warto pić pokrzywę w czasie odchudzania? Poznaj 9 powodów
- Pokrzywa zwyczajna wspomaga układ pokarmowy i odpornościowy. Przekłada się to na większą energię, ostrość umysłu, odporność na choroby i ogólne samopoczucie.
- Pomaga w wydalaniu szkodliwych substancji, przeciwdziałając jednocześnie zatrzymywaniu płynów w organizmie.
- Pokrzywa ma właściwości pobudzające termogenezę, czyli wytworzenie ciepła by utrzymać prawidłową temperaturę ciała,
- Liście pokrzywy mają właściwości detoksykacyjne, oczyszczają ciało, krew oraz wypłukują toksyny.
- Pokrzywa pomaga zrównoważyć nadmiar sodu w organizmie.
- Pokrzywa jest źródłem wielu witamin: A, B, C oraz K, a także makroelementów i mikroelementów, tj. magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo, jod, sód czy krzem.
- Pokrzywa zawiera też flawonoidy, fitosterole, histaminę, serotoninę i karotenoidy. Z uwagi na zawartość dużej ilości witamin i minerałów w naparze, wzmacnia funkcjonowanie całego organizmu.
- Herbata z pokrzywy przeciwdziała osłabieniom i anemii, wpływa na rozwój czerwonych krwinek, a także obniża poziom cukru we krwi.
- Napar z pokrzywy wykazuje również działanie łagodzące stres.
Jak przygotować herbatę z pokrzywy?
Pokrzywa jest dostępna na rynku w różnych formach – od nalewek, płynnych ekstraktów po tabletki, maści i kremy. Jednak najlepszym i najwygodniejszym sposobem spożywania go jest herbata.
Napar z liści pokrzywy można zrobić na dwa sposoby. Pierwszy – 2 łyżki liści mięty zalać szklanką wrzątku, po 10 minutach odcedzić. Niektórzy sugerują, aby pokrzywę gotować pod przykryciem przez około 5 minut na wolnym ogniu, co gwarantuje lepsze wydobycie jej wartości. Drugi sposób – łyżkę korzeni pokrzywy należy zalać szklanką wrzątku. Zagotować, odstawić na 15 minut, a następnie przecedzić. Pić 2-3 razy dziennie.
Herbata z pokrzywy: przeciwwskazania
Pamiętaj, aby porozmawiać z lekarzem przed wypróbowaniem jakiegokolwiek nowego zioła lub suplementu. Nawet całkowicie naturalne potrawy i napoje, takie jak herbata, mogą powodować reakcje alergiczne lub wchodzić w interakcje z lekami.
Choć pokrzywa wspomaga odchudzanie, należy pamiętać, że podstawą odchudzania nie jest picie ziół, a zdrowa dieta oraz aktywność fizyczna.
Źródło: tastycraze.com